АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Поперечні та косі положення плода.

Прочитайте:
  1. E.Надавати пацієнту зручного положення
  2. I. Загальні положення
  3. I.Загальні положення
  4. V. Прикінцеві положення
  5. А - поперечні розміри таза: 1 - distantia spinarum; 2 - cristarum; 3 - trochanterica; б – conjugata externa
  6. А. Початкове положення
  7. А. Початкове положення
  8. Аборты, этиология и классификация. Мумификация, мацерация, путрификация плода. Профилактика абортов.
  9. Антенатальная охрана плода.
  10. Б15 Охарактеризуйте будову ,положення матки

ПОПЕРЕЧНІ І КОСІ ПОЛОЖЕННЯ ПЛОДА.

ВИПАДІННЯ ДРІБНИХ ЧАСТИН ПЛОДА І ПУПОВИНИ.

 

ПЛАН ЛЕКЦІЇ.

1. Причини неправильних положень плода.

2. Діагностика поперечних і косих положень плода.

3. Перебіг пологів.

4. Ведення вагітності і пологів при неправильних положеннях плода.

5. Запущене поперечне положення – тактика.

6. Випадіння дрібних частин і пуповини – ведення пологів, тактика.

 

 

До неправильних положень плода відносяться: поперечні і косі положення, бо у випадку не співпадіння осей матки і плода пологи не можливі без надання медичної допомоги. Матері й плоду загрожує смертельна небезпека.

Поперечним називають таке положення плода, при якому вісь його утворює з поздовжньою віссю матки прямий (або майже прямий) кут.

При косому положенні осі плода і матки перехрещуються під гострим кутом. По­зиції плода при поперечних і косих положеннях визначаються за головою. Якщо голова обернена ліворуч — це перша, якщо праворуч — друга позиція. Вид визнача­ється за положенням спини плода. При передньому виді поперечного (косого) по­ложення спина обернена наперед, при задньому — назад.

Причини поперечного (косого) положення плода різні. Виникненню поперечного (косого) положення плода сприяють усі умови, за яких полегшується рухомість плода в порожнині матки.

Це

· багатоводдя,

· багатоплідна вагітність, особливо у поєднанні з багатоводдям,

· в'ялість черевної стінки, у тих, що багато народжували.

Поперечне положення плода може виникнути при:

· пухлинах матки і органів малого тазу,

· вадах розвитку матки,

· вузькому тазі,

· передлежанні плаценти

та інших умовах, які перешкоджають голові опуститися у нижній сегмент матки й притиснутися до входу в малий таз.

Діагностика поперечного (косого) положення плода здебільшого не становить особливих труднощів. Під час огляду привертає увагу форма матки. Вона не овоїдна, а витягнута у поперечному або косому напрямі, дно її стоїть нижче, ніж при поздовжньому положенні плода. При пальпації з'ясовується, що голова й тазовий кінець плода розташовані у бокових відділах мат­ки (голова ліворуч, сідниці праворуч або навпаки), передлеглої частини над входом у таз немає. Серцебиття плода вислухову­ється на рівні пупка, ближче до того боку, де лежить голова.

Піхвове дослідження під час вагітності і на самому початку пологів не дає чітких даних, які свідчили б про поперечне поло­ження. Тому у складних для діагностики випадках (нечіткі дані пальпації, багато­воддя тощо) застосовують ультразвукове дослідження. Піхвове дослідження є цінним методом розпізнавання поперечних (косих) поло­жень під час пологів після розривання плодового міхура. Через вічко вдається прома­цати плече, ребра, ключицю (при задньому виді) або лопатку й остисті відростки хребців (при передньому виді) плода.

При поперечних (косих) положеннях часто у піхву випадає рука плода, а іноді й петля пуповини. Дуже важливо уточнити, що випало у піхву — рука чи нога. Для ноги характерні колінна чашечка, п'ятковий горб, пальці на стопі майже однакової довжини, великий палець не відводиться вбік. Кисть руки переходить у передпліччя без виступу, пальці довші, ніж на нозі, великий палець відводиться вбік і пригинаєть­ся на долоні. Обов'язково треба встановити, яка рука випала — права чи ліва. Для цього слід у думці «привітатися» з рукою, що випала. Якщо це не вдається — випала ліва рука, якщо вдається — права. Є й інший спосіб визначення. Руку, яка випала, повертають долонею вгору і за напрямом великого пальця визначають, яка це рука. Якщо великий палець обернений праворуч — випала права рука, якщо ліворуч — ліва.

 

Перебіг пологів при поперечному (косому) положенні патологічний. Тільки у виняткових випадках плід на початку пологів переходить із косого або поперечного положення у поздовжнє (самоповорот). Звичайно ж під час пологів поперечне (косе) положення зберігається, у зв'язку з чим виникають ускладнення, небезпечні як для матері, так і для плода.

При поперечних (косих) положеннях передлеглої частини немає, передні й задні води не розмежовані. Під часперейм усі води спрямовуються до нижнього полюса яйця, що призводить до раннього розриву плодового міхура (пердчасний розрив навколоплідної мембрани). Звичайно виливаються всі або майже всі води, разом з водами випадає рука, а іноді й петля пуповини. Після того як води відійшли, матка скорочується й схоплює плід, який стає нерухомим. Через значне скорочення м'язів матки можуть виникнути порушення плацентарного кровообігу і гіпоксія плода.

Під впливом родових сил поперечно розташований плід опускається в перерозтягнутий нижній сегмент матки. Хребет плода ви­гинається, особливо у нижній частині, плече вбивається у таз, рука, яка випала, набрякає й синіє. Нерухомість плода, заглиблення плеча в таз, набряклість і синюшність руки є ознака­ми запущеного поперечного положення пло­да.. Це тяж­ке ускладнення. Без надання своєчасної допомоги звичайно буває розрив матки. Рідше настає вторинна слабкість родових сил з на­ступним розвитком сепсису.

У виняткових випадках недоношений мерт­вий малий мацерований плід може народитися в по­перечному положенні шляхом самоповороту. Це особливий вид механізму пологів, при якому плече дещо стиснутого плода заглиблюється у таз і виходить з-під лобкової дуги, хребет дуже згинається і повз плече через таз проходять тулуб, сідниці й ноги плода. Після цього народжуються друге плече й голова.

Так само у рідкісних випадках народжується недоношений мертвий плід у здвоє­ному вигляді. Після народження плеча тулуб недоношеного мертвого плода різко перегинається в грудному відділі, голова вдавлюється в живіт, і в такому стані плід проходить через родові шляхи.

Ведення вагітності й пологів. Поперечне (косе) положення плода може самостійно перейти в поздовжнє до 30-32 тижня. В 32-34 тижні призначають комплекс корегуючої гімнастики. Поворотові плода з косого положення в поздовжнє сприяє лежання жінки на тому боці, де велика частина плода (голова, сідниці). Наприклад, якщо голова розташована в лівій здухвинній ділянці, вагітній радять спати на лівому боці. При цьому дно матки й тазовий кінець відхилятимуться ліворуч, а голова праворуч до виходу з таза.

Косе положення може перетворитися на поздовжнє, якщо голова розташована в правій здухвинній ділянці, а жінка лежить на правому боці. Коли при косому поло­женні нижче лежать сідниці плода, то краще вдається поворот на тазовий кінець. Іноді поворот у поздовжнє положення відбувається завдяки виконанню спеціальних вправ (поперемінне лежання по 10 хв на правому і лівому боках протягом 1 год З—4 рази на добу). Якщо неправильне положення зберігається при вагітності в 35—36 тиж, жінку направляють у стаціонар (у відділення патології вагітних).

У стаціонарі лікар може зробити спробу повороту плода з поперечного положення в поздовжнє зовнішніми прийомами. У разі безуспішності зовнішнього повороту під час пологів роблять внутрішній з наступним витяганням плода. Внутрішній поворот виконують при повному розкритті зіва, якщо ще не відійшли води (плодовий міхур розривається під час повороту), або відразу після виливання їх. Тому під час пологів надзвичайно важливо зберегти цілим плодовий міхур до кінця періоду розкриття. Роділлі забороняють вставати з ліжка, пропонують ле­жати на тому боці, де розташована голова або тазо­вий кінець, якщо він міститься ближче до входу в таз. Ранньому відходженню вод можна запобігти, ввівши у піхву балон-кольпейринтор. Як тільки шийка матки розкрилась, розривають оболонки, роблять поворот і витягають плід.

При самовільному відходженні вод негайно прово­дять піхвове дослідження. При повному розкритті шийки матки роблять поворот і витягають плід, при не­повному — в матку вводять метрейринтер, який до­зволяє зберегти залишки води і прискорює відкриття зіва.

Оптимальним, найбільш обгрунтованим методом розродження вважають операцію кесарського розтину. Особливо при поєднанні поперечного або косого положення плода з іншою патологією (вузький таз, вік вагітної 30 і більше років) одразу після початку родової діяльності роблять операцію кесарського розтину.

При запущеному поперечному положенні плід часто гине. У таких випадках припиняють пологову діяльність і вда­ються до плодоруйнівних операцій.


Дата добавления: 2015-11-02 | Просмотры: 829 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)