АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Перебіг багатоплідної вагітності.

Прочитайте:
  1. I. Спостереження за перебігом нормальної вагітності
  2. Акушерські кровотечі в другій половині вагітності.
  3. АНАМНЕЗ ПЕРЕБІГУ ВАГІТНОСТІ
  4. Білет №3 1.Перебіг і ведення II періоду пологів.
  5. Блювання вагітних (emesis gravidarum) – найбільш часта форма токсикозу першої половини вагітності.
  6. Блювота при типовому перебігу холери
  7. Варіанти клінічного перебігу й ускладнення склеротичної та варикозної форм ПТФС.
  8. Виділяють такі форми перебігу холери
  9. Визначить подальшу тактику ведення вагітності.
  10. Вплив полісенсибілізації на клініко-лабораторний перебіг синдрому чардж-Стросса

Багатоплідна вагітність ставить до організму матері підвищені вимоги, адже ССС, легені, печінка, нирки та інші органи функціонують з великим напруженням. У зв’язку з цим багатоплідна вагітність має тяжчий перебіг, ніжодноплідна.

Вагітні часто скаржуться на втому і задишку, яка посилюється на кінець вагітності. Причиною задишки є утруднення діяльності серця у зв’язку із значним зміщенням діафрагми дном матки, розміри якої при багатоплідній вагітності більше, ніж при одноплідній. Нерідко спостерігається розширення вен нижніх кінцівок. На кінець вагітності внаслідок тиску на сечовий міхур часто визначається почащення сечопуску. Вагітні часто скаржуться на закрепи. Часто спостерігається анемія, гестоз, багатовіддя одного з плодів, в свою чергу маловіддя іншого.

Спостерігається передчасне переривання вагітності (передчасні пологи).

При однояйцевих близнятах, у зв’язку з нерівномірним постачанням поживних речовин і кисню, може порушитись розвиток і навіть настати загибель одного із близнят. Загиблий плід стискається другим плодом, який добре росте, навколоплідні води всмоктуються, плацента регресує. Спресований, муміфікований плід (так званий паперовий) видаляється з матки разом з послідом.

 

Положення плодів.

Переважно буває поздовжнє. При цьому можлива різні варіанти передлежання: обидва передлежать головою чи сідничками, одне - головою, другий - тазовим кінцем.

 

 

Ведення вагітності.

З 16-20 тижнів проводять профілактику, а при потребі лікування залізодефіцитної анемії. У терміні 18-22 і 31-34 тижні – профілактична госпіталізація. При наявності найперших ознак ускладнень, вагітну направляють у відділ патології вагітних. Госпіталізація у 35-36 тижнів, тому що часте виникнення передчасних пологів.

 

Діагностика.

Становить значні труднощі, особливо в І половину вагітності. У перші місяці вагітності двійнят розрізнити можливо лише вдавшись до УЗД.

1). Швидке збільшеня розмірів матки і невідповідність їх терміну вагітності, особливо у 14-17 тижнів.

2). Низьке стояння передлеглої частини плоду над входом в малий таз у поєднанні з високим стоянням дна матки і значним обводом живота.

3). Раннє відчуття рухів плоду (з 15-16 тижнів) в різних місцях матки.

4). Надлишкова маса тіла жінки за відсутності ендокринних порушень і ознак гестозу вагітних.

Але ці всі ознаки недостовірні. Вони можуть спостерігатися при багатовідді і міхурцевому занеску.

Не постійні і не вірогідні ознаки багатоплідної вагітності:

¨ Заглибина в ділянці дна матки за рахунок випинання рогів матки великими частинами близнят;

¨ Поздовжня заглибина на передній стінці матки внаслідок прилягання плодів, що перебувають у поздовжньому положенні, один до другого;

¨ Горизонтальна борозна на передній стінці матки при поперечному положенні плодів.

При об’єктивному обстеженні пальпується більше двох великих частин плоду і вислуховується в двох точках серцебиття плоду. Ця ознака стає достовірною, якщо між цими пунктами є ділянка, де серцеві тони не прослуховуються, або серцебиття має неоднакову частоту.

Найкращі результати дають дані УЗД з 6-8 тижнів.

 


Дата добавления: 2015-11-02 | Просмотры: 612 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)