АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Випадання дрібних частин плода і пуповини.

Прочитайте:
  1. A.Оценка состояния плода в антенатальном периоде
  2. B. Мониторинг состояния плода в интранатальном периоде (в родах)
  3. E. - У низхідній частині дванадцятипалої кишки.
  4. E. У дорсальній частині моста
  5. I. Особенности кровообращения плода
  6. II. Огляд окремих частин тулуба
  7. J. У дорсальній частині моста
  8. O. У дорсальній частині моста
  9. S.34. Травма нервів поперекового відділу спинного мозку та нервів в області живота, нижньої частини спини і тазу
  10. S.38. Розтрощення (розчавлення) та травматична ампутація частини живота, нижньої частини спини і тазу

 

Розрізняють передлежання і випа­дання дрібних частин плода (руки, ноги) та пуповини. Поки плодовий міхур цілий у ділянці передлеглої частини (або нижче від неї), а через оболонки можна визначити дрібну частину або пуповину, говорять про передлежання їх. Про випадання пупо­вини і дрібних частин говорять у тих випадках, коли вони локалізуються нижче від великої передлеглої частини після відходження вод. Випадання руки найчастіше буває при поперечному положенні, однак спостерігається й при поздовж­ньому.

Випадання руки при головному передлежанні буває в тому разі, коли між го­ловою й тазом є вільний простір. Тому це ускладнення спостерігається при

· недоно­шеному плоді,

· двійнятах (маленька голова),

· плоскому тазі,

· багатоводді (високо роз­ташована голова на момент відходження вод).

Випадання руки при поперечному положенні самостійного патологічного значення не має. При операції повороту плода за ногу рука втягується в статеві шляхи саме під час повороту. При плодоруйнівній операції руку, що випала, використовують як рукоятку для підтягування плода до низу і витягання тулуба.

Випадання руки при головному передлежанні — небезпечне ускладнення поло­гів. Рука, яка лежить поряд з головою, звужує простір таза і перешкоджає просуван­ню голови. У зв'язку з цим зганяння плода стає утрудненим або навіть неможливим. Пологи сприятливо закінчуються лише тоді, коли голова невелика (недоношений плід, близнята) або випала не вся рука, а тільки кисть її.

При випаданні всієї руки виникають різні ускладнення: затяжний період зганян­ня; ендометрит під час пологів; гіпоксія плода; нерідко розвивається вторинна слаб­кість родових сил або настають судомні перейми; защемлюютьсям'які тканини родо­вих шляхів; можливий розрив матки.

Передлежання й випадання руки виявляють під час піхвового дослідження.

При передлежанні руки роділлю кладуть на бік, протилежний розташуванню передлеглої руки. При цьому дно матки з сідницями плода переміщаються в той самий бік, а передлегла частина (рука) йде вгору. Після того як відійшли води, голова опус­кається в таз і умови для випадання руки зникають.

При випаданні руки положення на боці звичайно не дає ефекту. Якщо вправи­ти її не вдається або вона знову випадає, то при водах, які щойно відійшли, і ру­хомому плоді роблять поворот плода на ногу, в ряді випадків — кесарів роз­тин.

Коли голова опустилась у порожнину таза, дотримують тактики вичікування, якщо ж розвиваються ускладнення (гіпоксія плода, вторинна слабкість родових сил), пологи закінчують накладенням акушерських щипців.

 

Випадання пуповини нерідко спостерігається при попереч­них (косих) положеннях плода, коли нижній сегмент матки не виповнений передлеглою частиною. Випадання пуповини може статися також при поздовжньому поло­женні, якщо передлегла частина не заповнює входу в таз. Тому це ускладнення спостерігається при вузькому тазі, розгинальних передлежаннях, коли голова дов­го не вставляється у вхід таза, а також при двійнятах, тазових передлежан­нях.

При багатоводді петля пуповини може прослизнути повз передлеглу частину ра­зом із водами, які відходять під великим тиском. Випаданню пуповини сприяє її надмірна довжина. Петля пуповини, що випала, легко стискається, тому вона не пере­шкоджає проходженню передлеглої частини через родовий канал. Проте це усклад­нення є дуже небезпечним для плода. Випала пуповина стискається між передлеглою частиною і стінкою таза, кровообіг плода порушується і плід гине, якщо не буде вчасно подана допомога.

Загибелі плода можна запобігти при своєчасному розпізнаванні випадання пупо­вини і правильному виборі методу ведення пологів. Випадання пуповини звичайно буває під час відходження вод, тому для діагностики цього ускладнення треба роби­ти піхвове дослідження безпосередньо після того, як відійшли води. Це особливо важливо за наявності умов, які сприяють випаданню пуповини (поперечне положен­ня, вузький таз, багатоводдя). Петлю пуповини, яка випала у піхву, треба досліджу­вати дуже обережно, бо подразнення її спричиняє спазм і погіршує кровообіг плода. Якщо судини пульсують, плід живий, коли нема пульсації не тільки під час перейм, а й у паузах між ними, плід загинув.

Якщо вдається поставити діагноз передлежання пуповини (промацування її через оболонки), роділлю кладуть на бік, протилежний передлеглій пуповині. При такому положенні петля пуповини може відійти вгору, голова післявідходження вод опус­титься й заповнить вхід у таз.

При випалій пуповині і живому плоді потрібна термінова допомога. При попереч­ному положенні, повному відкритті вічка й рухомому плоді роблять поворот плода за ногу з наступним витяганням його. Якщо пуповина випала при рухомій голові, води відійшли недавно, відкриття зіву повне, також показані поворот і виймання плода. При тазовому передлежанні і повному відкритті зіва, якщо виникають ознаки гіпо­ксії плода, пологи закінчують витяганням плода за ногу або пахвинний згин. При опусканні в таз сідниць або ніг, якщо плід невеликий, стискання пуповини буває не завжди. У таких випадках вичікують, уважно стежачи за серцебиттям плода. Коли голова стоїть у порожнині таза і плід живий (петля пуповини, яка випала, пульсує), негайно накладають щипці.

При неповному розкритті вічка намагаються заправити петлю пуповини і ввести метрейринтер або вдаються до кесаревого розтину.

Пологи при передлежанні й випаданні пуповини проводять під наглядом лікаря, бо в більшості випадків доводиться застосовувати акушерські операції.


Дата добавления: 2015-11-02 | Просмотры: 825 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)