АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Багатоплідна вагітність.

Прочитайте:
  1. Багатоплідна вагітність та неправильні положення плодА
  2. Гіпертонічна хвороба та вагітність.
  3. Прогресуюча трубна вагітність.

БАГАТОПЛІДНА ВАГІТНІСТЬ.

 

План лекції.

1. Фактори, сприяючі виникненню багатоплідної вагітності.

2. Походження одно- і двояйцевих близнят.

3. Перебіг і ведення багатоплідної вагітності.

4. Діагностика багатоплідної вагітності.

5. Перебіг і ведення пологів.

 

Багатоплідною називають таку вагітність, при якій в організмі матері одночасно розвивається два (або більше) плода. Пологи двома (або більшою кількістю) плодами називають багатоплідними. При вагітності з двома плодами кажуть про двійнят, трьома - про трійнят тощо. Дітей, що народились від багатоплідної вагітності, називають близнятами.

Перебіг багатоплідної вагітності і пологів може бути нормальними, але ускладнення при цьому виникають значно частіше, ніж при вагітності і пологах з одним плодом. Тому багатоплідна вагітність і пологи стоять на межі між фізіологічним і патологічним станом.

Простежується певна закономірність щодо частоти багатоплідної вагітності. Двійнята народжуються 1 раз на 80 пологів, трійнята - 1 раз на 802 (6400), четверо близнят - на 803 і т. д.

Причини ще не з’ясовані. Певне значення мають:

1). Спадковість (буває у тих родинах, де мати або батько походять з близнят).

2). Порушення менструального циклу.

3). Безпліддя.

4). Лікування гормональними препаратами, стимулювання овуляції.

5). Використання гормональних засобів для контрацепції

6). Вік жінки до 18 років і після 30 років.

 

Багатоплідна вагітність може бути наслідком запліднення двох (або більше) одночасно дозрілих яйцеклітин чи розвитку двох (або більше) амбріонів з однієї заплідненої яйцеклітини. Близнят, які розвиваються із двох (або більше) яйцеклітин, називають, двояйцевими, з однієї яйцеклітини - однояйцевими.

 

Походження двояйцевих близнят може бути таким. Можливі одночасні дозрівання і овуляція двох фолікулів у одному чи обох яєчниках; запліднення двох яйцеклітин, що дозрівають в одному фолікулі.

 

Походження однояйцевих близнят. Найчастіше однояйцеві близнята розвиваються із заплідненої яйцеклітини, що має двоє ядер; єдиний зачаток на стадії дроблення діляцься на дві частини, з кожної частини утворюється і розвивається плід.

Двояйцеві близнята народжуються у 10 разів частіше, ніж однояйцеві.

 

Двояйцеві близнята. Запліднені яйцеклітини розвиваються самостійно. В кожного зародка формується власна водна і ворсиста оболонка. Потім у кожного близняти формується власна плацента. Двояйцеві близнята можуть бути одностатевими або різностатевими. Група крові в них може бути однаковою і різною.

 

Однояйцеві двійнята. Мають спільну ворсисту оболонку і плаценту. Судини близнят у плаценті сполучаються численними анастомозами. Водна оболонка у кожного, як правило своя. У рідкісних випадках близнята мають однуамніотичну оболонку. У таких разі нерідко спостерігається зрощення близнят у ділянці тулуба або іншої частини тіла.Однояйцеві близнята завжди мають одну стать, схожі між собою, група крові у них однакова.

 


Дата добавления: 2015-11-02 | Просмотры: 612 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)