АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ОПИС ПСИХОТЕРАПЕВТИЧНОГО ПРОЦЕСУ І ЙОГО ЦІЛЕЙ.

Прочитайте:
  1. IV. Організація навчально-виховного та реабілітаційного процесу
  2. Вибір методу лікування рака шийки матки залежить від стадії процесу. У молодих хворих з
  3. ВІЛ-інфікований пацієнт періодично обстежується з метою виявлення ознак активації процесу. Назвіть ознаку, що свідчить про перехід ВІЛ-інфекції у СНІД?
  4. Генералізація і локалізація патологічного процесу.
  5. ГІГІЄНІЧНА ОЦІНКА НАВЧАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ В ЗАКРІПЛЕНОМУ КЛАСІ
  6. Гігієнічні основи навчально-виховного процесу в загальноосвітній школі (гігієнічні вимоги до посібників, розкладу уроків, структури уроку та організації його проведення)
  7. Дайте визначення фонового процесу.
  8. Десимінатів, стабілізації процесу і профілактики рецидивів. Для хіміотерапії використовуються метатрексат,
  9. Для якої клінічної форми запального процесу є характерними пост- або передменструальні кровотечі (кровомазання)
  10. До відокремлення запального процесу хворій призначається ліжковий режмим, місцеву гіпотермію

У різних напрямках трансперсональної психології з її явно вираженої психотехнічних спрямованістю (холотропне дихання, ребефінг, вайвейшн) акцент робиться на самодослідження і саморозвиток.

Духовний розвиток (під яким мається на увазі збагачення новим сенсорним і візіонерських досвідом, трансформуючим особистісні смисли, і сприйняття життєвих ситуацій в цілому, і особистісні трансформації, спрямовані на подолання егоцентричної відчуженості від світу),, відмова від медичної моделі відносин з клієнтом, всебічна активізація останнього, в тому числі і за допомогою безпосереднього фізичного контакту ("робота з тілом"), застосування східних психотехнік - все це визначає особливу стратегію підходу до психотерапевтичної практиці. Стратегію, яку можна було б узагальнити таким чином: бажаними є такі пацієнти (клієнти), які:

а) не страждали і не страждають психічними захворюваннями;

б) володіють певними особистісними особливостями, що дозволяють їм дбати про свій внутрішній світ,

в) відрізняються достатнім рівнем збереження соматичного здоров'я.

Однією з головних особливостей терапевтичного процесу є, таким чином, акцент не на зміні, а на самодослідження, на "досвіді", на діянні, в якому можуть відбутися хвилюючі відкриття і спонтанне самозцілення. Тому трансперсональна сеанси об'єднують у собі і групову роботу, і роботу з тілом, і надання інформації, і експериментування з техніками зміни свідомості. Принципово неприйнятними при цьому інтерпретації; всяка позиція ведучого "над" відмітається з самого початку. Партнерство і самостійність учасників подібної роботи посилюються постійною зміною ними ролей: випробувача і асистента в ході переживання терапевтичних сеансів. Таким чином, не стільки терапевтична спрямованість, скільки інша, "інноваційна освіта", глибоко персоналізоване навчання трансперсонального досвіду - така загальна концепція психологічної допомоги, що реалізується в трансперсональної парадигмі.

Загальною метою трансперсональної психотерапії проголошується інтеграція хілотропіческого і холотропічного модусів буття - гармонія соматичного, духовного і душевного здоров'я. Приватною метою може виступати психологічна допомога людям, що переживають гострі кризові стани. Загальна ж стратегія психологічної допомоги полягає в тому, щоб "повністю емпірично зануритися в тему, що вийшла на поверхню і після її завершення повернутися до розплутаного і повного переживання справжнього" (Гроф, с. 285). Іншими словами, мова йде про якнайповніше емоційне відреагування хворобливих переживань, про їх зживання та вирішення у внутрішньому, а не в зовнішньому подієвому і ситуативному плані.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 571 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)