АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Тріада Роджерса

Прочитайте:
  1. Гуманистическая психология и терапия К.Роджерса.
  2. Е. Тріада: еозинофіли, спіралі Куршмана та кристали Шарко-Лейдена.

Роджерс вказує на необхідні умови успішного психотерапевтичного процесу, які в цілому достатні незалежні від приватних характеристик самого пацієнта. Серед них він називає 3 умови, які стосуються особистості психотерапевта.

1. Психотерапевт конгруентний у відносинах з пацієнтом.

Конгруентність, чи справжність, психотерапевта означає необхідність правильної символізації психотерапевтом його власного досвіду. Під досвідом розуміються як неусвідомлювані події, так і феномени, представлені у свідомості (все, що потенційно доступно свідомості) і відносяться до певного моменту, а не до деякої сукупності минулого досвіду. Відкритість досвіду означає, що кожен стимул, внутрішній або із зовнішнього середовища, не спотворюється захисним механізмом

Якщо у психотерапевта відсутня довіра до клієнта, то він стає обережним і защищающимся. Він привносить у відносини з клієнтом свої страхи і побоювання, а часом починає грати з клієнтом, стаючи інконгруентним.

Існує дві форми інконгруентності: 1) інконгруентность між почуттями психотерапевта і його усвідомленням цих почуттів, 2) інконгруентность між усвідомленням цих почуттів і їх вираженням. При другій формі інконгруентності психотерапевт свідомо приховує свої почуття, намагаючись бути «професіоналом» у відносинах з клієнтом.

2. Психотерапевт переживає безумовну позитивну оцінку по відношенню до пацієнта.

Зазвичай у визначення позитивної оцінки входять такі поняття, як сердечність, розташування, повага, симпатія, прийняття та ін Безумовно позитивно оцінювати іншого - значить оцінювати його позитивно, незалежно від того, які почуття викликають певні його вчинки. Вчинки можуть оцінюватися по-різному, але прийняття, визнання індивіда не залежать від них. Психотерапевт цінує особистість пацієнта в цілому, він рівною мірою відчуває і проявляє безумовну позитивну оцінку як тих переживань, яких боїться або соромиться сам пацієнт, так і тих, якими той задоволений або задоволений.

3. Психотерапевт емпатично сприймає пацієнта.

Володіти емпатією - означає сприймати суб'єктивний світ, що охоплює весь комплекс відчуттів, сприймань і спогадів іншого, доступних свідомості в даний момент, сприймати правильно, з притаманними емоційними компонентами і значеннями, як якщо б сприймає сам був цим іншою людиною. Це значить - відчувати біль або задоволення іншого так, як відчуває це він сам, і ставитися, як він, до причин, що їх породили, але при цьому ні на хвилину не забувати про те, що це «коли б» (якщо це умова втрачається, то такий стан стає станом ідентифікації). Знання суб'єктивного світу пацієнта, отримані емпатичних, призводять до розуміння основи його поведінки та процесу зміни особистості.

При відсутності цих трьох умов психотерапевтичний процес не може бути повноцінним.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 1250 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)