АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ПСИХОТЕХНІКИ В ТРАНСПЕРСОНАЛЬНОЇ ПСИХОТЕРАПІЇ.

Прочитайте:
  1. Історія формування психотерапії як науки. Історія формування методів психотерапії.
  2. Кататимна імаготерапія: теоретичні положення, основні методи та психотехніки
  3. Компоненти професійної готовності до психотерапевтичної роботи. Розуміння ролі психотерапевта в різних напрямках психотерапії. Особливості навчанні в галузі психотерапії
  4. МЕТОДИ ОЦІНЮВАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ПСИХОТЕРАПІЇ.
  5. Основні теоретичні положення сімейної психотерапії.
  6. Особливості дитячої психотерапії.
  7. СПЕЦИФІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ГРУПОВОЇ ПСИХОТЕРАПІЇ. МЕХАНІЗМИ ЛІКУВАЛЬНОГО ВПЛИВУ ГРУПОВОЇ ПСИХОТЕРАПІЇ.
  8. Тема 7. Інші моделі та методи психотерапії. Механізми психотерапії.

Основне призначення психотехнік, що застосовуються в трансперсональної психотерапії, полягає в активації несвідомого і забезпеченні емоційного відреагування (на мові С. Грофа - "розблокування енергії", стримуваної емоційними і психосоматичними симптомами). На відміну від складних раціоналізацій на захист розширений меж розуміння і прийняття психічної норми, техніки в трансперсональної терапії надзвичайно прості.

Так, згідно з методикою "ребефінгу" (від англ. "Rebirth" - "відродження"), розробленої Леонардом Орром, пацієнт лягає на спину і протягом більш ніж години робить глибокі вдихи ротом, щоб наситити організм киснем. У результаті настає ефект гіпервентиляції, що дозволяє розвинутися гальмування кори головного мозку і активувати підкірку, викликаючи витіснені зі свідомості переживання.

Техніка "вільного дихання" (розроблена вітчизняними послідовниками "ребефінгу") також передюачає особливий спосіб безперервного (без пауз) чергування вдиху і видиху в певних ритмах, призначення якого - досягнення гіпервентиляції. Коли людина глибоко дихає, в її крові значно підвищується концентрація вуглекислого газу, що призводить до звуження судин. Кисень міцніше зв'язується з гемоглобіном, і червоні кров'яні тільця гірше віддають його тканинам. Виникає парадоксальне кисневе голодування від надлишку повітря.

Приблизно те саме відбувається в астматиків, при стенокардії і гіпертонії, коли кров в результаті частого дихання насичена киснем, а організм, його тканини задихаються від нестачі кисню. У цьому-то стані у "випробувачів" і виникає часткова втрата свідомості, коли активуються переживання, не контрольовані корою головного мозку.

Якщо додати до цього спеціально підібрану музику, як при методі холотропного дихання С. Грофа, у людини в сутінковому стані свідомості, позбавленому коркового контролю, виниклі переживання знаходять як би гіда, в ролі якого виступають музичні фрагменти, що відповідають своїм змістом принциповій послідовності проходження базових перинатальних матриць. За словами С. Грофа: "Зосередженість на емоціях і відчуттях, кілька глибоких подихів і побуджуюча музика буває зазвично достатньо для глибокого терапевтичного досвіду"

Як і в інших практиках психологічної допомоги, тут необхідно дотримувати правило конфіденційності, правило "стоп", а також створення атмосфери довіри і уваги один до одного.

В якості додаткової техніки використовуються проективні малюнки "мандал ", при яких коло "мандали" заповнюється зображеннями сенсорного і візіонерського досвіду, ведення щоденників і вільне обговорення досвіду в групі поряд з тілесними вправами в стилі райхианской і лоуеновскіх підходів.

 

Отже, трансперсональна психологія ставить не стільки завдання розвитку особистості або самоорганізації, скільки завдання на усвідомлення і самопереживання себе в тотальній цілісності зі світом, в єднанні з простором-часом, мікро- та макрокосмосом, в зживання тих вузьких, механістичних і умовних кордонів, які накладає на людину архаїчне, обмежене певною картиною світу уявлення.

Трансперсональна психологія - це спроба сучасного мислячого людства просунутися в своїх відносинах зі світом на якісно новий щабель, на щабель, з якого відкривається вже не лише принцип еволюції, але і принцип інволюції, принцип породження нижчого з вищого. У цій парадигмі досить чітко висвічується розуміння того, що світ залежний від наших устремлінь і уявлень.

 

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 544 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)