АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Родина Звіробійні – Нуреіісасеае

Прочитайте:
  1. Вкажіть систематичне положення (тип, клас, ряд, родина, рід, вид) збудників бабезіозу собак і котів.
  2. Гидродинамическая величина Электрическая величина
  3. Гидродинамический фактор
  4. Гідродинаміка потоку в трубі
  5. Гідродинамічний опір судинної системи
  6. Головним фактором, що визначає величину аеродинамiчного опору є
  7. Исследование внутриглазного давления и гидродинамики глаза
  8. Прародина славян по генетическим данным
  9. Причины включения гидродинамического фактора
  10. Родина Аґрусові – Grossulariaceae

Як виглядає? Багаторічна трав'яниста рослина 30 – 100 см заввишки, зі стеблами, які щороку відростають. Стебла двогранні, гладенькі, прямі, у верхній частині галузисті. Листки супротивні, овальні, заокруглені, сидячі, з рясними цятками, які просвічуються. Суцвіття густі, багатоквіткові. Чашолистки квіток ланцетні, гострі, пелюстки жовті (у деяких видів з чорними цятками), коли розім'яти в пальцях, забарвлюють їх у фіолетовий колір. Смак рослини терпкий (дубильні речовини), запах ніжний, специфічний. Рослина не дуже отруйна. Цвіте з кінця червня до вересня.

Де росте? По всій території УРСР – на межах, галявинах, лісових насадженнях, при дорогах, у заростях, на перелогах, по сухих луках.

Що й коли збирають? Цілу верхню частину стебла з розгалуженнями і листям, під час цвітіння, частіше – самі квітки.

Коли застосовують? Як засіб, що збуджує апетит, виявляє в'яжучу дію при колітах (дія таніноподібних флавоноїдів) і загоює рани (антибактеріальна дія). В суміші цю «траву від 99 хвороб» вживають при хворобах печінки і жовчних каменях, при жовтяниці, гострому і хронічному запаленні нирок, як сечогінний і відхаркувальний засіб, при катарах шлунка і проносах, кровотечах, розладі діяльності нервової системи, безсонні, при нічному нетриманні сечі (навперемінно з настоянкою на вині насіння парила звичайного) – 1 склянка звіробійного чаю перед сном лікує навіть «лунатиків». Звіробій стимулює дію серця, підвищує кров'яний тиск, звужує кровоносні судини (дія холіну), тамує болі.

Застосовують у вигляді чаю. На 1 склянку окропу беруть 1 столову ложку квіток і листків звіробою (або суміші) і настоюють 10 хвилин. П'ють 2 склянки протягом дня після їди. Лікування тривале. Великі дози (3 – 4 склянки на добу) виліковують хронічні проноси. Також при проносах корисний такий настій: 1 столову ложку суміші (порівну) звіробою і деревію беруть на 1 склянку окропу, настоюють і п'ють натщесерце. При хворобах печінки (з запорами) 1 столову ложку суміші звіробою, цмину піскового, кори крушини в співвідношенні 2:3:2 беруть на 1 склянку води, варять 7 – 10 хвилин (без крушини напарюють цілу ніч) і випивають в день 5 склянок. При гастритах з підвищеною кислотністю див. М'ята холодна.

В рослині міститься близько 10 – 20% дубильних речовин, по хілних в основному пірокатехіну, летка олія 5 – 0% антоціанів (глікозидів, що нормалізують стан стінок кровоносних судин і артеріальний тиск крові), флавоновий глікозид гіпероцид, глікозид гіперин, тритерпенові сапоніни, смолисті речовини, жовтий барвник гіперицин, холін, вітамін С і каротин, фітонциди й антибіотик іманін. Цим пояснюється різнобічна лікувальна дія звіробою, який посилює фотосинтетичні процеси в організмі, чим, між іншим, досягається ефективність його при злоякісних пухлинах (настоянки на спирті й олії).

При перевтомі розумовою працею, нервовому перенапруженні, безсонні дуже добре діє склянка напару з 1 столової ложки суміші трави звіробою звичайного, трави (або квіток) деревію тисячолистого і кореня дягелю лікарського (порівну), взятої на 1 склянку окропу. П'ють на ніч, за півгодини перед сном. Звіробій у цій суміші зміцнює і регенерує нерви, лікує безсоння і неврози, недуги печінки і травного тракту. Це чудові ліки при розумовій перевтомі і функціональному виснаженні нервової системи.

Деревій діє заспокійливо і протисудомно, регулює травлення і виділювання жовчі, дягель виявляє зміцнювальну і заспокійливу дію на мозкову кору, на вегетативну систему і травний тракт, знижує головний біль, хронічне отруєння нікотином, запобігає нервовому виснаженню.

Застосовують і зовнішньо: на 1 л високоякісної олії (можна соняшникової) беруть 2 – 3 повні жмені звіробою і в закритій пляшці виставляють на 14 днів на сонце. Потім додають ще раз стільки ж квіток звіробою і настоюють їх, поки олія не стане темно-червоною. Цією олією змазують рани, які погано гояться після ошпарення і відмороження II і III ступенів, тріщини сосків (можна також вживати цю олію всередину по 1 столовій ложці кілька разів на день при запальних процесах у шлунку, кишках, печінці, селезінці і нирках; при болях у попереку й загальному ослабленні). Напаром з 1 жмені квіток звіробою, взятої на півлітра кип'ятку, змочують тканину і прикладають на гнійні рани, ним же полощуть рот для зміцнення ясен. Вживають для спринцювання при білях – у суміші (порівну) з дубовою корою, корінням кропиви, пелюстками троянди, квітками цмину піскового, травою грициків, омели білої, вербовою корою, насінням льону, коренем живокосту, алтейним коренем, травою гірчака перцевого і квітками нагідок, 4 ложки цієї суміші кип'ятять в 2 – 3 л води 20 хвилин і гарячим відваром промивають піхву двічі на день, вранці і ввечері.

 

ЗОЛОТОТИСЯЧНИК МАЛИЙ (ЦЕНТУРІЯ) –


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 444 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)