АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Родина Хвилівникові – Aristolochlaceae

Прочитайте:
  1. Вкажіть систематичне положення (тип, клас, ряд, родина, рід, вид) збудників бабезіозу собак і котів.
  2. Гидродинамическая величина Электрическая величина
  3. Гидродинамический фактор
  4. Гідродинаміка потоку в трубі
  5. Гідродинамічний опір судинної системи
  6. Головним фактором, що визначає величину аеродинамiчного опору є
  7. Исследование внутриглазного давления и гидродинамики глаза
  8. Прародина славян по генетическим данным
  9. Причины включения гидродинамического фактора
  10. Родина Аґрусові – Grossulariaceae

Як виглядає? Багаторічна трав'яниста рослина, 5 – 10 см заввишки, з повзучим кореневищем. Листки довгочерешкові, чергові, цілокраї, нирковидні й округлі, дуже схожі на кінське копито. Вся рослина покрита короткими волосками, тому пухнаста. Три низові лускаті листки і два темно-зелені, довгочерешкові, нирковидно-серцевидні – зимують. Квітки дрібні, одиночні, на короткій пониклій ніжці. Оцвітина ззовні зеленувато-бура, всередині – темно-червона, бура, з трьома яйцевидними, всередині загнутими, загостреними частками. На смак рослина гірка, гостра, з неприємним запахом, що нагадує запах валеріани й перцю. Цвіте копитняк у квітні – травні.

Де росте? Майже по всій території УРСР, крім Криму, – в тінистих листяних, рідше – в хвойних лісах.

Що й коли вбирають? Кореневища – навесні, листя – під час цвітіння (в травні).

Коли застосовують? Як сечогінний (при водянці), відхаркувальний, блювотний, протизапальний, молокогінний засіб. Регулює функціональну діяльність шлунка і серця, менструальний цикл, лікує від алкоголізму. Складник леткої олії азарон, що міститься в копитняку європейському, отруйний. Рослина протипоказана при вагітності.

При мізерних менструаціях перетертий з кореневища порошок беруть на кінчик складаного ножика (0.2 – 0.5), всипають у чарку молока і випивають натщесерце 1 раз на день. Ця доза діє ефективно при гарячці і глистах, також при мігрені, грудній жабі, істерії, надчутливості. Якщо ж взяти порошку більше (до 5 г), то це може спричинити блювання (дія леткої олії – азарону, борнеолу, еугенолу, – сесквітерпенів, гіркоти азарину, флавоноїдів, дубильнях речовин, органічних кислот).

Відвар кореневища готують так. На 1 склянку окропу (або козячого молока) дають половину чайної ложки подрібненого кореневища, 1 хвилину варять і відціджують. П'ють по 1 столовій ложці 3 – 4 рази на день при мізерних менструаціях, нестравності шлунка (диспепсії), при гастритах, ентеритах, хворобах печінки та від жовтяниці.

При серцевих хворобах діє як заспокійливий засіб. Дітям при судомах або наслідках переляку дають половину ложки 1 раз на день відвару з половини чайної ложки кореневища, в 1 склянці молока. Відвар 5 г кореневища в 200 мл води застосовують проти алкоголізму – 1 сталеву лежку відвару вливають в 1 склянку горілки (приховано від алкоголіка). Цей засіб спричинює блювання і часто змушує п'яниць відвертатися з огидою від спиртних напоїв (М.А. Носаль).

Відвар з 1/5 чайної ложки подрібненого листя копитняка в 1 склянці окропу вживають проти глистів. При лихоманці п'ють по 1 столовій ложці відвару копитняка двічі на день протягом 2 – 3 тижнів.

Настій листків поліпшує серцеву діяльність, спричинює значне звуження судин і підвищення тиску крові.

Відвар кореневища копитняка використовують як примочку при хворобах очей. Настоянкою на оцті його трави натирають місця тіла, уражені коростою. Порошок з кореневища, якщо його нюхати при запаленні верхніх дихальних шляхів чи при головному болю, спричинює чхання.

 

КРЕМЕНА ГІБРИДНА, АБО ЛІКАРСЬКА (ПІДБІЛ ЛІКАРСЬКИЙ) –


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 382 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)