АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Родина Жимолостеві – Caprifoliaceae

Прочитайте:
  1. Вкажіть систематичне положення (тип, клас, ряд, родина, рід, вид) збудників бабезіозу собак і котів.
  2. Гидродинамическая величина Электрическая величина
  3. Гидродинамический фактор
  4. Гідродинаміка потоку в трубі
  5. Гідродинамічний опір судинної системи
  6. Головним фактором, що визначає величину аеродинамiчного опору є
  7. Исследование внутриглазного давления и гидродинамики глаза
  8. Прародина славян по генетическим данным
  9. Причины включения гидродинамического фактора
  10. Родина Аґрусові – Grossulariaceae

Як виглядає? Поширений кущ, іноді деревце до 5 м заввишки. Листки супротивні, три-, п'ятилопатеві, великозубчасті, зверху майже голі, а зісподу дещо пухнасті. Квітки білі, зібрані в щитковидні, майже плоскі зонтики; безстатеві крайові значно більші за серединні – променисті, п'ятипелюсткові двостатеві серединні – дзвоникуваті. Плоди – яскраво-червоні овальні кістянки з однією великою кісточкою, які в народі звуться ягодами. Смак ягід специфічний, терпкувато-кислий. Цвіте з кінця травня по червень.

Де росте? В чагарниках, заростях, особливо в заплавах рік, у підлісках, по схилах, ярах. Залюбки культивують її в парках і в садках садиб майже по всій території УРСР.

Що й коли збирають? Кору – навесні (в квітні-травні), квітки – під час цвітіння (в травні-червні), стиглі ягоди – пізно восени (у вересні-жовтні).

Коли застосовують? Ягоди містять пектини, дубильні речовини, мурашину, ізовалеріанову і оцтову кислоти. Кора калини містить салікозид, кумаринові похідні (скополетин, ескулетин), амантофлавон, живицю вібурнін, дубильні речовини, валеріанову й інші органічні кислоти. Застосовують при простудному кашлі, гарячці. На 1 склянку окропу беруть 1 чайну ложку квіток і настоюють 10 хвилин. П'ють 2 склянки на день. Настій кори як кровоспинний засіб і такий, що в'яже, вживають при внутрішніх кровотечах, особливо маткових. Для цього 1 столову ложку з верхом подрібненої кори настоюють на 1 склянці окропу і п'ють по півсклянки тричі на день; як заспокійливий і протиспазматичний засіб вживають при істерії і судомах, особливо при вагітності, щоб запобігти викидневі. При виразці шлунка, колітах, запорах (за М.А. Носалем) 3 – 4 рази на день, за півгодини до їди, вживають ио І столовій ложці розім'ятих сирих ягід. Теплий відвар ягід з медом п'ють при простудах, приступах сухого кашлю, проносі і при тривалій хрипоті (3 чарки по 50 г на день). Сирі ягоди (10 ягід, які почали вже бродити з цукром, на день) вживають при сильному сухому кашлі і при гіпертонії. Плоди калини посилюють скорочення серця і збільшують сечовиділення.

Водний настій плодів калини п'ють проти фурункулів, карбункулів, екземи, різних висипів на тілі. Відвар з насіння калини вживають як потогінний засіб і при диспепсіях (нестравності шлунка).

Настоєм плодів, квіток 1 листків калини полощуть горло при ангінах і промивають рани. Соком з ягід виводять вугри на обличчі. Відвар кори (І жменя на 1 л води) використовують для промивання піхви прн болісних маткових кровотечах і білях у жінок. Стиглі розім'яті ягоди калини або мезгу з камбію кори, зіскобленого з молодих гілок, використовують для компресів на рани, вражену екземою шкіру, особливо на кровоточиві місця.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 593 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)