АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Родина Пасльонові – Solanaceae. Як виглядає? Однорічна трав'яниста рослина, 50 – 100 см заввишки, з повзкимн підземними пагонами, які утворюють бульби

Прочитайте:
  1. Вкажіть систематичне положення (тип, клас, ряд, родина, рід, вид) збудників бабезіозу собак і котів.
  2. Гидродинамическая величина Электрическая величина
  3. Гидродинамический фактор
  4. Гідродинаміка потоку в трубі
  5. Гідродинамічний опір судинної системи
  6. Головним фактором, що визначає величину аеродинамiчного опору є
  7. Исследование внутриглазного давления и гидродинамики глаза
  8. Прародина славян по генетическим данным
  9. Причины включения гидродинамического фактора
  10. Родина Аґрусові – Grossulariaceae

Як виглядає? Однорічна трав'яниста рослина, 50 – 100 см заввишки, з повзкимн підземними пагонами, які утворюють бульби. Надземні стебла галузисті, пухнасті від притиснутих до стебла волосків. Листки переривчасто-непарноперисторозсічені, з 7 – 11 більшими й меншими листочками, яйцевидні, загострені, з не-рівнобоковою основою, зверху голі, знизу пухнасті. Квітки зібрані на верхівці у волотисті суцвіття, віночок колесовидний, білий, червонуватий, фіолетовий або синюватий. Плід – куляста зелена ягода 1.5 – 2 см в поперечнику. Цвіте в червні-липні.

Де росте? Культивують по всій території УРСР. Висаджують як польову культуру. Продукт харчування, популярний у кожнім домі протягом майже цілого року. Походить з Південної Америки.

Що й коли збирають? Восени, бульби червоних сортів. Коли застосовують? Як дієтичний засіб. Картопля має в собі багато органічних і неорганічних сполук, і закладені вони в ній у щонайкорисніших для людського організму пропорціях; крім вуглеводнів (крохмалю), білкових речовин і різних солей – кальцію, фосфору, заліза, натрію, калію, хлору, – в картоплі є необхідні для людини вітаміни – А, В, В1 В2, B6, C, D, Р і РР, фолієва кислота, багато ферментів і органічних кислот, є там і мікроелементи, такі, як марганець, мідь, кобальт, нікель, йод та інші, які хоч і містяться тут в дуже малій кількості, проте відіграють важливу роль в обміні речовин. Отруйний у великих концентраціях глікоалкалоїд соланін (в квітках, ростках і позеленілих ділянках бульб, 1500 – 3500 мг%), в малих концентраціях – 6 – 40 мг% – корисно впливає на функцію шлунка і кишок. Білки картоплі мають у собі 14 амінокислот з 20, необхідних для побудови клітин нашого тіла. З того часу як у Європі розповсюдилося вирощування картоплі, зникли тут епідемії цинги, які колись забирали багато життів; харчування картоплею покрило майже 50% потреби організму в вітаміні С.

Як лікувальний засіб картоплю вживають при виразках шлунка і дванадцятипалої кишки, а саме: сирий сік з червоних сортів. Добре вимиті і витерті досуха бульби, без ростків і позеленілих ділянок, разом з лушпайками труть на тертці або перемелюють на м'ясорубці і сік з крохмалем відтискають через марлю в два шари. Сирий сік п'ють по 1/2 – 1/3 склянки (100 мл) тричі на день: натщесерце, перед обідом і перед вечерею, протягом 2 – 3 тижнів. Після тижневої перерви курс лікування повторюють. Всього на курс потрібно 5 – 15 л сирого соку. При цьому дотримуються щадної дієти; медикаментозне лікування і фізіотерапевтичні процедури на той час припиняють. Хворим на виразкову хворобу рекомендують (для профілактики) восени і навесні (від половини вересня до половини листопада і від половини березня до половини квітня) вживати протягом 2 тижнів сирий сік (можна в наполовину меншій доті) – зникають болі, відрижка, печія, нудота, нормалізується кислотність шлунка, хворі набувають у вазі, в них зникають запори і здуття кишок. Лікування сирим картопляним соком не спричинює побічних реакцій у організмі (ацетилхолін зменшує головні болі). Компресами з перетертої сирої картоплі лікують імпетігінозну екзему (гноячкову), піодермію, дерматити, опіки. Печену несолену картоплю вводять у раціон хворих на ниркові і серцево-судинні захворювання з набряками (калій діє сечогінно). Вдихають пару гарячої вареної картоплі при захворюваннях дихальних шляхів.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 416 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)