АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Родина Лілійні – Lіlіасеае

Прочитайте:
  1. Вкажіть систематичне положення (тип, клас, ряд, родина, рід, вид) збудників бабезіозу собак і котів.
  2. Гидродинамическая величина Электрическая величина
  3. Гидродинамический фактор
  4. Гідродинаміка потоку в трубі
  5. Гідродинамічний опір судинної системи
  6. Головним фактором, що визначає величину аеродинамiчного опору є
  7. Исследование внутриглазного давления и гидродинамики глаза
  8. Прародина славян по генетическим данным
  9. Причины включения гидродинамического фактора
  10. Родина Аґрусові – Grossulariaceae

Як виглядає? Трав'яниста багаторічна рослина з повзким кореневищем, від якого виростають щороку квітконосні стебла 20 – 30 см заввишки. Листки піхвові, стеблообгортні, два – великі, еліптичної або овальної форми. Квітки – на дуговидних квітконіжках, білі запашні дзвіночки з легко відігнутими зубчиками. Плід – соковита червона ягода з трьома насінинами. Цвіте у травні – червні.

Де росте? По всій території УРСР – в лісах, тінистих місцях, у заростях; у степовій зоні – лише в долинах рік.

Що збирають? Окремо квітки і листки конвалії (траву). При цьому не слід знищувати кореневищ. Сушать швидко, тонким шаром, у затінку. Всі частини рослини отруйні, особливо квіти, які можуть зумовити нудоту, блювання.

Коли застосовують? При компенсованих і субкомпенсованих вадах серця, при фізичному перенапруженні, при недостатності серцевого м'яза (хронічному міокардиті) і для регуляції серцево-судинної системи (діють глікозиди конвалатоксин, конваламарин і конвалозид, які не мають кумулятивної властивості, а також сапонін конвалерин, летка олія). При неврозах серця в суміші з валеріаною і глодом; при аритміях і екстраснстолах; під час клімактерію, вагітності та хвороб, що виснажують організм (астма, періодичні маткові кровотечі).

Застосовують у вигляді чаю. Беруть 1 столову ложку суміші трави конвалії, насіння фенхелю, листків м'яти і кореня валеріани в співвідношенні 1:2:3:4 на 1 склянку окропу, настоюють 15 хвилин, відціджують і п'ють по 1 столовій ложці 3 – 4 рази на день при хронічному міокардиті, базедовій хворобі, епілепсії, для збільшення сечовиділення при водянці серцевого походження. Щоб приготувати краплі, у баночку з вузькою шийкою насипають до рівня 3/4 свіжих квіток конвалії і заливають майже до верху 90° спиртом. Затикають і виставляють на 14 днів у тепле місце. Потім відціджують, фільтрують через ватку і вживають по 10 – 15 крапель, на цукрі або ложці води.

При неврозах серця, безсонні, пригніченому стані, болях і стисканні в ділянці серця вживають по півсклянки напару собачої кропиви серцевої (1 столову ложку трави собачої кропиви на 1 склянку окропу, настоюють 10 хвилин), в яку додають 30 – 35 крапель спиртової настоянки квіток конвалії (випивають за 5 разів).

При атеросклерозі, гіпертонічній хворобі беруть 1 повну столову ложку суміші квіток конвалії травневої, листків меліси, трави гусячого перстачу і трави рути запашної в співвідношенні 1:2:3:3, настоюють у склянці холодної води протягом 3 годин, варять 5 хвилин, напарюють 15 хвилин і випивають ковтками протягом дня.

Чаєм з квіток конвалії або розведеною настоянкою в спів відношенні 1: 10 промивають очі при кон'юнктивітах.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 467 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)