АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Фізіологічна природа впливу рухової активності і гіподинамії на організм людини

Прочитайте:
  1. D.Не вбиває, не гнітить збудників хвороби в організмі
  2. А. Припинення усіх функцій організму при надзвичайному напружені захисних механізмів
  3. Автоматизм. Проходження потенціалу дії в атипових кардіоміоцитах синоартріального вузла, фізіологічна роль.
  4. Агресивність та її природа
  5. Адаптаційний синдром – це комплекс реакцій адаптації людини у відповідь на значні за силою і тривалістю несприятливі впливи (стресори).
  6. Адаптація організму до зовнішніх факторів середовища
  7. Активна детоксикація організму
  8. Анатомічна та фізіологічна характеристика ретикулярної формації
  9. АНАТОМІЯ ЛЮДИНИ
  10. Анатомо- фізіологічна характеристика білої та сірої речовин спинного мозку.

Фізіологічна природа позитивного впливу на організм людини рухової активності зумовлена складними взаємозалежними і взаємообумовленими зв’язками між м’язовою системою та внутрішніми органами. Посередником у цьому взаємозв’язку є центральна нервова система.

У випадку малої рухової активності людини (гіподинамія), а також при надмірному нервово-емоційному перенапруженні порушується нормальний функціональний стан ЦНС як посередника між м’язами і внутрішніми органами. Як наслідок, знижується імунна реактивність, порушується функціональний стан всього організму, створюються сприятливі передумови для виникнення неінфекційних захворювань.

Дослідженнями Н.І. Красногорського, О.О. Ух-томського, М.Р. Могендовича було встановлено наявність двох типів рефлекторних впливів: з внутрішніх органів на м’язи – вісцеромоторні рефлекси і з м’язів на внутрішні органи – моторно-вісцеральні рефлекси. У відповідності до потреб організму в діяльності вегетативних систем (дихання, кровообігу тощо) моторно-вісцеральні рефлекси направлено змінюють (шляхом зміни обміну речовин) функціональний стан цих систем. Так, одночасно з скороченням м’язів, що виникають при збудженні моторної зони кори мозку, зменшується нервова стимуляція симпатичних волокон, що йдуть до кровоносних судин працюючих м’язів, розширюються кровоносні судини, покращується кровообіг.

Про суттєвість змін, що відбуваються в організмі під впливом м’язових скорочень, можна судити на прикладі першого вставання цуценят на кінцівки. З цього періоду істотно змінюється функціональний стан вегетативних органів. їх робота стає значно економічнішою: сповільнюється ЧСС і частота дихання, збільшується тривалість діастолічної паузи, зменшуються енерговитрати на роботу дихальних і серцевого м’язів тощо.

Слід пам’ятати, що нічого специфічного, безпосередньо направленого проти конкретних захворювань в захисній дії моторно-вісцеральних рефлексів немає: при покращенні обміну речовин і тканинного живлення, ці рефлекси стимулюють фізіологічні процеси, підвищують стійкість органів і систем організму до дії шкідливих чинників довкілля. Отже, оздоровче значення рухової активності полягає в нейтралізації самих передумов захворювань у вигляді визваних гіпокінезією порушень функцій організму. У випадку, коли захворювання спричинене недостатністю руху (наприклад, при атеросклерозі і гіпертонічній хворобі), фізичні вправи можуть бути використані як специфічний засіб лікування, якщо ж захворювання не пов’язано з гіподинамією, а має інфекційну природу, то фізичні вправи виявляють неспецифічну лікувальну дію.

Належить пам’ятати, що поняття "фізична культура", окрім рухової активності, включає такі компоненти, як загартовування, правильне дихання, раціональне харчування, режим праці і відпочинку, масаж, використання біоритмів та інші. Якщо саме так розглядати фізичку культуру, стає зрозумілим, що вона є першоосновою у формуванні здорового способу життя.

Пристосовуючи природу до своїх гомеостатичних потреб, змінюючи середовище свого існування, людина втрачає набуті нею в процесі еволюції психомоторні здібності та руйнує тим самим свій організм. Тепла кімната, теплий одяг, тепле взуття, тепла або гаряча їжа, теплі напої, недостатня рухова активність систематичні порушення режиму праці і відпочинку-усе це фактори, які призводять до зменшення обсягу функціональних резервів, тобто рівня здоров’я. Без систематичних занять фізичними вправами неможли-во забезпечити зростання функціональних резервів здоров’я, неможливо адаптувати організм до постійної змінних умов існування і, нарешті, неможливо забезпечити філогенетично сформовану потребу людини в руховій активності. Окрім того, недостатність рухової активності, формуючи малий обсяг функціональних резервів, є однією з головних причин дезадаптації людини до зростаючих темпів зміни довкілля (забрудненість повітря, води, їжі), зростаючих нервово-емоційних перенапружень, пов’язаних з неможливістю позитивного вирішення елементарних соціальних завдань (житло, професія, працевлаштування тощо).

Розглядаючи проблему здоров’я людини з позицій ролі фізичної культури в реалізації генетично запрограмованої тривалості життя індивіда, логічним є формулювання терміну "здоров’я" як психофізичного стану людини з великим обсягом функціональних резервів, як основи її повноцінного бісоціального існування, високої фізичної і інтелектуальної працездатності, стійкості щодо впливу факторів довкілля, високої імунної реактивності та відсутності патологічних відхилень в організмі.

Наслідки гіпокінезії (гіподинамії). Обмеження рухової активності (гіпокінезія) супроводжується рядом функціональних і морфологічних змін в організмі. Найбільш виражено ці зміни проявляються у космонавтів, підводників, у людей, які тривалий час хворіють та не встають з постелі. В поєднанні з всезрос-таючим нервово-психічним напруженням гіпокінезія сприяє формуванню дистресових станів. За таких умов різко знижується імунна реактивність організму, створюються сприятливі умови до виникнення різноманітних захворювань. Узагальнені дані впливу гіподинамії і підвищеної рухової активності на організм людини подані в таблиці 25.

Обов’язковим наслідком гіподинамії є атрофія скелетних і серцевого м’язів. Атрофія – часткова смерть живої протоплазми клітини в ще живому організмі, викликана бездіяльністю. При цьому зменшується маса м’язової тканини і знижується працездатність м’язів. Атрофія (дистрофія) міокарду серця призводить до зниження систологічного обсягу кровообігу, підвищення ЧСС, надмірного підвищення (зниження) тонусу кровоносних судин.

Наслідком гіподинамії є порушення структури і функції м’язів, зв’язок, сухожиль, нервово-м’язових синапсів. За таких умов зменшується суглобна рухливість, погіршується координація рухів та прояв інших рухових здібностей, згасають сформовані рухові навички (мал.35).

Негативний вплив гіподинамії на організм обумовлений перш за все зниженням функціональної активності ЦНС і залоз внутрішньої секреції. Основною причиною цього є різке і тривале зменшення надходження тонізуючих ЦНС аферентних імпульсів з пропріорецепторів м’язів, зв’язок і сухожиль (обмеженість прояву моторно-вісцеральних рефлексів).

При тривалій бездіяльності м’язів відбувається надмірне накопичення в організмі недоокислених продуктів обміну, зокрема молочної кислоти та неорганічних фосфатів. Частина їх відкладається у вигляді солей в суглобах, камінців в нирках, жовчному міхурі тощо. Перевага процесів розпаду білків тканин над їх синтезом призводить до значних втрат організмом азоту, сірки і фосфору.

Таблиця 25

Вплив фізичного тренування і гіподинамії на організм людини (за СЕ Strauzenberg, 1979)

Фізіологічні системи, органи і показники Життєдіяльності організму Зміни, зумовлені тренуванням Зміни, зумовлені гіподинамією
М’язи Збільшення м’язів (гіпертрофія) Зменшення м’язової маси (атрофія або інволюція)
Вегетативна нервова система Відносна ваготонія, зняття напруження нервової системи, трофот-ропна направленість обміну речовин Відносна симпати-котонія, енергот-ропна направленість обміну речовин
Серце і система кровообігу Економізація роботи серця із збільшенням обсягу наповнення, зниження ЧСС і артеріального тиску Економізація не розвивається, як наслідок, посилюється зношення серцевосудинної системи
Холестерин сироватки крові Зниження Підвищення
Глюкоза крові Збільшення, включення в обмін. Поліпшення пристосувальних реакцій Зменшення. Погіршення пристосувальних реакцій
Маса тіла Зменшення за рахунок жирової тканини Збільшення за рахунок жирової тканини (при відсутності обмежень надходження поживних речовин з їжею)

Примітка: за 100% прийняті показники до гіподинамії (тривалість гіподинамії – 1 місяць)

Мал. 35. Зміна стійкості різних показників рухової діяльності людини під впливом гіподинамії (за А. Коробковим, 1965)

Фізично малоактивні люди часто хворіють такими серцево-судинними захворюваннями, як інфаркт міокарду, гіпертонія, атеросклероз, ішемічна хвороба серця. Недостатня рухова активність людини є причиною зниження енергетичного обміну, що при надмірному харчуванні призводить до відкладання жиру про запас. Як наслідок, збільшується довжина судинного русла і опір руху крові, підвищується кров’яний тиск, збільшується навантаження на серце.

В умовах гіподинамії знижується функціональна активність легень. Зменшення легеневої вентиляції призводить до розвитку атрофії дихальних м’язів і недостатнього забезпечення тканин киснем (зниження енергоємності і енергопотужності аеробної системи енергозабезпеченя м’язової діяльності).

Гіпокінезія негативно впливає на постійність внутрішнього середовища, на склад крові, лімфи і міжклітинної рідини. Кров експериментальних тварин, які тривалий час були знерухомлені, містила в собі зменшену кількість гемоглобіну, формених елементів крові і загального білку. Зменшений вміст білків ґама-глоболінової фракції в сироватці крові зне-рухомлених тварин в порівнянні з контрольними свідчить про виражене зниження їх імунної реактивності (П.Д.Плахтій, 1990). Тривала бездіяльність є першопричиною зменшення загальної кількості крові в організмі (мал. 36).

Внаслідок перебудови вегетативних функцій на більш низький рівень гомеостазу в умовах гіподинамії знижується витривалість та економічність діяльності рухового апарату і вегетативних систем енергозабезпечення, знижується обсяг функціональних резервів. За таких умов людина швидко втомлюється при виконанні будь-якої роботи.


Дата добавления: 2015-11-26 | Просмотры: 1131 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)