АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

С и н т е т и ч н і х і м і о т е р а п е в т и ч н і з а с о б и

Похідні нітрофурану. Ефективні при захворюваннях, збудниками яких є патогені Г+ і Г- мікроби, а також деякі віруси, трихомонади, лямблії. Дія полягає у пригніченніклітинного дихання, що призводить до зупинки росту та розмноження м/о. Представники: фуразолідон (таб., по 0,1 г 3-4 рази на день після їжі), фурадонін (таб., по 0,1-0,15 г 3-4 рази на день). Ускладнення: нудота, блювання, зниження апетиту (препарати слід запивати великою к-тю рідини), алергічні реакції.

Похідні оксихіноліну мають значну антибактеріальну, антипаразитарну, протигрибкову активність. Застосовують їх переважно при кишових інфекціях.Представники: нітроксолін (драже по 0,05 г, капсули по 0,1г всередину 4 рази на день після або під час їжі), ентеросептол (таб., всередину по 0,25-0,5 г з рази на день після їжі; злегка токсичний). Ускладнення: диспепсія, алергія, забарвлення сечі в яскраво- жовтий колір, ураження спинного мозку, неврит зорових нервів.

Похідні нафтиридину - налідіксова кислота. Ефективна при хворобах, спричинених Г- бактеріями: кишковою, дизентерійною, черефнотифозною паличками, протеєм, впливає на штами, резистентні до а/б і сульфаніламідних препаратів.Препарат добре всмоктується з травного тракту і на 80% виділяється з сечею у незміненому вигляді. Призначають по 0,5 г (по 1 капсулі чи таблеці) 4 рази на день протягом не менше 7 днів. Ускладнення: нудота, блювання, пронос, головний біль, запаморочення, алергічні реакції і фотодерматити.Препарат протипоказаний при недостатності печінки, пригніченні дихального центру. Не призначають жінкам у перші 3 місяці вагітності і дітям до 2 років.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 509 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)