АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Бінокулярний зір

Прочитайте:
  1. Зір двома очима (бінокулярний зір).

Бінокулярний зір – (бачення обома очима при якому в мозку зображення зливається в єдиний образ) зумовлює сприймання ширини (поля зору) і глибини простору, оцінку відстані до предметів та їхні розміри.

Поле зору – це простір, що сприймається оком при фіксації зору на одній точці. Поля зору обох очей частково перекриваються.

 

 

 

При спогляданні будь-якого предмету у людини не виникає відчуття двох предметів, хоча існує два зображення на двох сітківках, так як зображення всіх предметів попадають на відповідні, або ідентичні, ділянки сітківок та у сприйнятті людини ці два зображення завдяки діяльності кори головного мозку зливаються в одне. Якщо натиснути на одне око збоку, зразу ж починає двоїтися в очах, тому що порушилася відповідність сітківок. Якщо ж дивитися на близький предмет, конвергуючи (зводячи) очі, то зображення віддалених предметів попадають на неідентичні ділянки, які ще називають диспартними (від лат. disparatus – розділений, відокремлений), і зображення буде роздвоєне. Диспарація має значення для оцінки відстані, споглядання глибини, рельєфу. Людина здатна помітити зміну глибини, що створює зсув зображення на сітківці на декілька кутових секунд. Порушується бінокулярний зір при косоокості.

Методи дослідження характеру зору ґрунтуються на оптичному розподілі полів зору за допомогою світлофільтрів. Прилади, що містять поляризаційні світлофільтри, називаються диплоскопами, а прилади з світлофільтрами додаткових кольорів — кольоротестами. Названі прилади дозволяють одночасно правому та лівому очам пред'являти окремо фізіологічне рівноцінні тести.

Роботу виконують за допомогою кольоротєсту, в комплекті якого є окуляри-світлофільтри червоного і зеленого кольорів. Цей настінний прилад, конструктивно схожий на ліхтар, на передній стінці має чотири круглих отвори, які розташовані у вигляді літери «Т», що повернута на 90°. Два отвори закриті зеленими світлофільтрами, один — червоним, ще один — безбарвним. У середині корпусу є лампа для освітлення світлофільтрів. Окуляри мають червоне скло для правого ока та зелене— для лівого. Вони ділять поле зору. Таким чином, зелені об'єкти, що світяться, пацієнт бачить лівим оком, червоні — правим. Безбарвний об'єкт він бачить обома очима — правим як червоний, лівим як зелений. Кольоротест закріплюють на висоті 120 см і вмикають у мережу освітлення.

Орієнтовно можна спробувати визначити бінокулярний зір на стереоскопі. В стереоскоп дивляться обома очима на подвійний малюнок. На одній половині, наприклад, зображений циферблат, на іншій - стрілки. Обстежуваний, у якого нормальне бінокулярний зір, скаже, що зображено циферблат годинника і стрілки показують такий-то час. Хворий, у якого зір порушено, буде бачити окремо циферблат і окремо стрілки. Стереоскоп вживають також для вправ для осіб з порушеним бінокулярним зором.


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 1237 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)