АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Гуморальна регуляція болю

Прочитайте:
  1. ГАЗООБМІН У ЛЕГЕНЯХ І ТКАНИНАХ. РЕГУЛЯЦІЯ ДИХАННЯ. ХВОРОБИ ДИХАЛЬНОЇ СИСТЕМИ ТА ЗАПОБІГАННЯ ЇМ. ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ УРАЖІЙЩ ОРГАНІВ ДИХАННЯ
  2. Гемодинамічний центр. Рефлекторна регуляція тонусу судин. Пресорні і депресорні рефлекси.
  3. Гуморальна регуляція дихання
  4. Гуморальна регуляція діяльності серця. Залежність діяльності серця від зміни йонного складу крові.
  5. ГУМОРАЛЬНА РЕГУЛЯЦІЯ РОБОТИ СЕРЦЯ.
  6. Гуморальна регуляція та роль ендокринних залоз у регуляції вісцеральних функцій
  7. Гуморальна регуляція, її відмінності від нервової. Характеристика факторів гуморальної регуляції.
  8. Гуморальная и нервная регуляция. Рефлекс. Рефлекторная дуга. Основные принципы рефлекторной теории
  9. Гуморальная рег-ция физиологических ф-ций. Гормоны, их ф-ции. Гормоны щитовидной железы, их роль.

Встановлено, що що будь-який вплив, що призводить до пошкодження тканин і є адекватним для ноцицепторів, супроводжується виділенням алгогенних речовин, що викликають біль. Розрізняють три групи таких речовин:

- Тканинні (брадикінін, гістамін, ацетилхолін, простагландини, йони К+ і Н+; безпосередньо активують хемоноцицептори;

- Плазменні (брадикінін, каллідин); підвищують чутливість рецепторів до інших алгогенів;

- Ті, що виділяються з нервових закінчень (субстанція Р); впливають місцево на мембранні рецептори того ж нервового закінчення.

Медіатори: ацетілхолін, адреналін, норадреналін, серотонін активують хемоноцицептори. Ацетилхолін викликає пекучий біль при підшкірному введенні або при наколюванні на слизову оболонку. Цей біль триває, як правило, 15 - 45 хв і може бути усунений М-холіноблокатором - атропіном. Адреналін і норадреналін були виявлені у великій кількості у сечі хворих інфарктом міокарду. Серотонін відносять до модуляторів болю.

Алгогенами є ряд біологічно активних речовин: гістамін, який називають медіатором болю, брадикінін, що виділяється у нервових закінченнях серцевого м'язу у хворих з ішемією міокарду, калліди н, простагландин и, субстанція Р - викликає пекучий біль, знаходиться в отруті змій, бджіл, скорпіонів, була знайдена у великій кількості у задніх корінцях спинного мозку. Її також відносять до медіаторів болю. Викликають біль при підшкірному введенні вазопресин,окситоцин, соматостатин,глутамат, а також іони К+ і Н+.


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 596 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)