АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Відбитий біль

Ноцицептивна стимуляція внутрішнього органу викликає больове відчуття не тільки у ньому самому, але і у поверхневих та віддалених від даного органу частинах тіла. Це відбитий біль. Він виникає у результаті конвергенції (сходженні) на одному і тому ж інтернейроні спинного мозку аферентних волокон від певної ділянки шкіри та внутрішнього органу, в якому має місце ноцицептивна дія. При цьому біль буде виявлятися у відповідному дерматомі (зони Захар’їна-Геда).

 

Так, наприклад, болі в серці відбиваються у ліву лопатку і ліве плече. Діючи на активні точки в межах зони на поверхні шкіри, можна зняти болі в органі. На цьому заснований метод акупунктури.


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 590 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)