АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Провідні шляхи больової чутливості

Прочитайте:
  1. А.4.11. Лікування діабетичної больової нейропатії.
  2. Анатомія дихальної системи (верхні дихальні шляхи)
  3. Асоціативні провідні шляхи
  4. Аферентні провідні шляхи
  5. Визначення просторового порога тактильної чутливості шкіри людини.
  6. Визначте три шляхи передачі інфекції від матері до плода.
  7. Висхідні проекційні шляхи
  8. Ентеральні шляхи
  9. Еферентні провідні шляхи
  10. Комісуральні та асоціативні провідні шляхи центральної нервової системи

Перший нейрон знаходиться у чутливих гангліях, аксони цих нейронів попадають у спинний мозок через задні корінці спинного мозку та підходять до вставних нейронів (другий нейрон) і желатинозної субстанції. Далі імпульси проводяться до специфічних ядер таламуса (третій нейрон) і закінчуються у соматосенсорній ділянці кори (постцентральна звивина).

По колатералям від провідних шляхів больова інформація поступає в лімбічну систему, гіпоталамус, зумовлюючи вегетативний та емоційний компоненти болю.

Кора великих півкуль відповідає за тонкий аналіз больового подразнення та за усвідомлення больового відчуття і вироблення програми дії. Лобова кора формує мотивацію позбавлення від болю. Операція видалення лобової кори приводить до байдужого ставлення до болю. Тім'яні частки кори відповідають за психогенне забарвлення болю.

Механізм появи больових відчуттів пояснюється гіпотезою «воріт», запропонованою в 1965 р. Р.Мелзаком, згідно якої на рівні спинного мозку, швидше за все у ділянці желатинозної субстанції, а також, ймовірно, в таламусі є скупчення гальмівних нейронів, що перешкоджають проходженню ноцицептивних імпульсів. Якщо потік цих імпульсів перевищує деякий критичний рівень, то людина відчуває біль.


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 556 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)