АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ноцицептори

Щодо больових рецепторів існують дві теорії. Згідно «теорії специфічності» М.Фрея біль сприймають спеціалізовані рецептори - ноцицептори, з дуже високим порогом чутливості, що відповідають лише на ушкоджувальні або загрожуючі пошкодженням стимули і що несуть інформацію по своїх спеціалізованих провідних шляхах. Інша «теорія інтенсивності» заперечує наявність спеціалізованих ноцицепторів, а пояснює виникнення больового відчуття при дії температурних або тактильних подразників надмірної сили або тривалості дії на звичайні (неспецифічні) рецептори.

До ноцицепторів відносять вільні немієлінізовані нервові закінчення, що створюють сплетіння навколо органів, у шкірі та м'язах. На 1 см2 поверхні шкіри припадає 100 - 200 больових рецепторів. За механізмом збудження вони діляться на механоноцицептори та хемоноцицептори. Механорецептори розташовані переважно в сомі. Основне їх завдання – забезпечити цілісність захисних покривів. Деполяризація мембрани цих рецепторів відбувається в результаті її механічного зсуву. Механорецептори болю мають властивість адаптації, тому за тривалої дії подразника гострота сприйняття болю зменшується. Хеморецептори розташовуються переважно в шкірі, мязах, внутрішніх органах (переважно в стінках дрібних артерій). Збудження хеморецепторів зумовлюють ті речовини, що забирають у тканин кисень. Безпосередні подразники ноцицепторів – речовини, що до цього перебувають усередині клітини, наприклад іони калію, брадикініни. Такі речовини називаються алгогенами. Хімічні ноцицептори практично не мають властивості адаптації. Навпаки, при запаленні, ушкодженні тканин чутливість хеморецепторів зростає.

 


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 582 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)