АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Типи болю

Біль ділять на соматичний та вісцеральний. Соматичний біль може бути поверхневим, якщо він виникає у шкірі, або глибоким - якщо у м'язах, кістках, суглобах або сполучній тканині. Соматичний біль буває епікритичний, або ранній, гострий, швидкий, локалізований, застережливий та швидкоадаптуючий (наприклад, укол голкою під нігтем), а також протопатичний, який слідує за раннім. Це пізній, тупий, нелокалізований, тривалий, надокучливий та неадаптуючий біль. Вважають, що ранній біль виконує попереджаючу функцію, а пізній – нагадуючи.

Вісцеральний біль виникає у внутрішніх органах, наприклад, біль у серці при порушенні коронарного кровообігу, ниркова коліка при розтягуванні ниркової миски. Цей біль часто буває дифузний, або тупий, погано локалізований і має тенденцію іррадіювати в прилеглі ділянки. У внутрішніх органах біль виникає в разі: а). різкого розтягування органа (наприклад, кишок, жовчного міхура, під час розтягування за брижі); б). утруднення відтоку крові (ішемії); в). спазмів не посмугованих м’язів (печінковий, нирковий)

Свербіння - це маловивчений тип шкірного відчуття, який може переходити у біль при дії ряду стимулів високої інтенсивності, що викликають свербіння. Блокада ноцицептивних шляхів приводить до зникнення свербіння. Це відчуття можна викликати внутрішкірною ін'єкцією гістаміну, який відносять до алгогенів, тобто речовин, що викликають біль.

Виділяють дві основні причини больових відчуттів. Перша - це порушення цілісності покривних оболонок (шкіри). При цьому найчастіше виникає соматичний біль. Друга причина - зміна рівня кисневого забезпечення, гіпоксія тканин і, як наслідок, - накопичення Н+-іонів, які вловлюються рецепторами того органу, в якому порушений кровообіг (наприклад, болі в серці при ішемії міокарду).


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 1224 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)