АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Фізіологічні основи знеболення.

Прочитайте:
  1. V. Пологи (відповідно до клінічного протоколу «Фізіологічні пологи»).
  2. Анатомо- фізіологічні вікові особливості трахеї, бронхів, легень. Механізм акту дихання, наслідки його розладів.
  3. Анатомо-фізіологічні особливості системи кровотворення
  4. Дисципліна «Основи психогенетики»
  5. Електрофізіологічні основи функціонування головного мозку
  6. Завдання 5. Заповнити граф-логічну схему «Фізіологічні основи знеболення», внести у відповідні графи назви методів та засобів, які вони використовують
  7. Змістовий модуль 1. Введення в гістологію, цитологію та ембріологію. Основи цитології, загальної та порівняльної ембріології.
  8. Карта орієнтовної основи дій (ООД) роботи студентів
  9. Карта орієнтовної основи дій (ООД) роботи студентів з літературою
  10. Карта орієнтовної основи дій (ООД) роботи студентів з літературою

Для боротьби з болем розроблено фізичні, фармакологічні та нейрохірургічні методи.

До фізичних методів належать іммобілізація, зігрівання або охолодження, електрознеболювання, діатермія, масаж,вправи для ослаблення напруження, акупунктура.

Больові відчуття можна зняти, впливаючи на різні ланки больового аналізатора (ноцицептори, провідні шляхи і центри) фармакологічними засобами. На ноцицептори діють переважно наркотичні анальгетики (морфін, кодеїн, промедол, фентамін і ін.), знеболюючий ефект яких зумовлений їх здатністю зв'язуватися з опіатними рецепторами та стабілізацією природних опіатів: енкефалінів і ендорфінів шляхом інактівації ферментів енкефаліназ, які руйнують опіати.

Знеболюючий ефект цих препаратів може бути знятий їх антагоністом налоксоном. Інактивація ноцицепторів може бути отримана шляхом локального розбризкування або змазування поверхні слизових оболонок місцевими анестетиками (новокаїн, лідокаїн і ін.), які використовуються також при інфільтраційній анестезії, що блокує проведення больових імпульсів по нерву.

До знеболюючих препаратів, що гальмують таламічні центри та блокують проведення больових імпульсів до кори великих півкуль, відносяться ненаркотичні анальгетики: похідні саліцилової кислоти (ацетилсаліцилова кислота, натрію саліцилат); похідні піразолону (антипірин, анальгін, амідопірин і др.); похідні параамінофенолу (фенацетин, парацетамол і ін.). Окрім центральної дії, ненаркотичні анальгетики пригнічують синтез простагландинів, що відносяться до алгогенів.

До хірургічних методів лікування болю належать перерізування відповідного чутливого нерва вище від вогнища його виникнення, перетинання задніх корінців спинного мозку, больових провідних шляхів у спинному мозку або вищих відділах мозку.

Завдання 1. Заповнити граф-логічну схему «Види болю та їх характеристика».

Завдання 2. Охарактеризувати ноцицептори

Ноцицептори – це ________________________________________________________
____________________________________________________________________

За механізмом дії вони поділяються на _________________________________ ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 1181 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)