АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Фенбендазол – Phenbendazolum

 

Синоніми: бровадазол, панакур, фенкур.

Коричнюватий або бежевий порошок, погано розчиняється у воді. Випускають гранули, таблетки, пасту, суспензії, болюси. Застосовують при нематодозах, деяких цестодозах і трематодозах всередину від одного до трьох разів у дозах: великій рогатій худобі - 7,5...33 мг/кг; дрібній рогатій худобі - 7,5...22; коням - 7.5...10; свиням - 10...15; м'ясоїдним - 50, птиці 10...40 мг/кг.

 

Імідазолтіазоли

 

До імідазолтіазолів відносять бутамізол та левамізол. Вони мають дуже широкий спектр нематоцидноїдії, але досить токсичні. Механізм антгельмінтної дії полягає в блокуванні ферментних систем, у тому числі ацетилхол інестерази.

Добра розчинність у воді дає можливість застосовувати їх шляхом ін'єкцій.

Швидко виводяться з організму тварин. Левамізол при тривалому застосуванні у малих дозах виявляє імуностимулюючу дію.

 

Левамізол - Laevamizolum

 

Синоніми: декаріс, нілверм, тетрамізол та ін.

Білий порошок, добре розчиняється у воді. Час очікування дві доби.

Випускають порошок, таблетки, гель, пасту, розчини для ін'єкцій та нашкірних аплікацій, болюси.

Застосовують всередину та парентерально при нематодозах переважно одноразово в дозах: жуйним та свиням - 7,5 мг/кг, м'ясоїдним - 10, птиці - 7,5...20 мг/кг.

 

Піримідини

 

Похідні піримідину пірантел і морантел поряд з бензімідазолами та макроциклічними лактонами є основними нематоцидними засобами в медицині та ветеринарній медицині. Вони мають широкий спектр дії, добре розчинні у воді, що дозволяє застосовувати у формі розчинів, і малотоксичні.

Механізм антгельмінтної дії полягає в блокуванні передачі імпульсів у нервово-м'язових синапсах, що призводить до паралічу м'язів гельмінтів. Але піримідини є антагоністами піперазинів, а також не сумісні з левамізолом.

 

Морантел - Moranthelum

 

Синоніми: нематель, руматель, ексгельм-Є та ін.

Розчинна у воді маса. Випускають порошок, гранули, болюси пролонгованої дії, брикети.

Ефективний при нематодозах тварин.

Час очікування для м'ясних тварин - 30 діб, при застосуванні великій рогатій худобі болюсів пролонгованої дії - 106 діб.

Застосовують всередину в дозі 10...12,5 мг/кг маси тіла.

Пірантел – Pyranthelum

 

Синоніми: комбанірин, пірантелу памоат, тівидин та ін.

Білий розчинний у воді порошок. Випускають таблетки, суспензію, пасту.

Застосовують всередину при нематодозах тварин у дозах 25 мг/кг маси тіла.

 

Піперазини

 

Піперазини, на відміну від препаратів попередніх нематоцидів, застосовуються давно. Вони малотоксичні, розчинні у воді, але порівняно з бензімідазолами і макроциклічними лактонами менш ефективні і мають вузький спектр дії. У гельмінтів блокують ряд ферментних систем і порушують нервово-м'язові елементи.

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 401 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)