АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Трематоциди і цестоциди

 

Трематоди і цестоди у філогенетичному відношенні є більш древніми, ніж нематоди та акантоцефали, а за морфологічними та фізіологічними ознаками більш близькими. Тому, мабуть, цілий ряд препаратів є ефективними при трематодозах та цестодозах.

 

Похідні піразино-ізохіноліну

Це найбільш ефективні цестоциди, що широко застосовуються в медицині та ветеринарній медицині, але водночас є ефективними при деяких трематодозах тварин.

 

Празіквантел – Рraziquantel

 

Синоніми: балтрицид, дронтал (з пірантелом), дронцит, верком (з фебантелом).

Дрібнокристалічний порошок, погано розчинний у воді.

Випускають таблетки, розчин для ін'єкцій. Швидко всмоктується шлунково-кишковим трактом, виводиться з організму протягом доби. Підвищує проникливість клітинних мембран паразитів для іонів, викликаючи параліч м'язів та загибель. Ефективний при багатьох цестодозах (дипілідіоз, теніоз, ехінококоз тощо) та при трематодозах.

Застосовують всередину, підшкірно і внутрішньом'язово в дозі 5 мг/кг на 1 кг маси тіла. Не рекомендується застосовувати лактуючим тваринам.

 

Заміщені феноли

 

Широка група препаратів, ефективних при трематодозах та цестодозах. Відносно малотоксичні. Деякі з них одночасно володіють фунгіцидною і бактеріцидною дією. Механізм протипаразитарної дії полягає в раз'єднанні процесів окислення та фосфорилювання, що призводить до їх загибелі.

 

Бітіонол – Вithionolum

 

Синоніми: левацид, бітін, актопер.

Білий кристалічний порошок, погано розчинний у воді, добре - в органічних розчинниках. Випускають порошок.

Застосовують при трематодозах, цестодозах та акантоцефальозах всередину великій рогатій худобі - 50...70 мг/кг, вівцям - 70...200 мг/кг, птиці - 200...1000 мг на одну голову.

Гексахлорофен – Нехаchlorophenum

 

Синоніми: антисептон, конафен, гексафеніл та ін.

Білий порошок, погано розчинний у воді, добре - в органічних розчинниках. Випускають порошок, суспензію.

Застосовують при фасціольозі та моніезіозі жуйних всередину в дозах 15...20 мг/кг.

У тканинах виявляється протягом 30 діб, у молоці - 20 діб після застосування.

 

Дихлорофен—Dichlorophenum

 

Синоніми: антисептон, гексафеніл, дистоцид та ін.

Білий порошок, погано розчинний у воді, добре - в органічних розчинниках.

Випускають порошок і пасту.

Застосовують при нематодірозі дрібної рогатої худоби в дозі 300...500 мг/кг, токсокарозі і токсаскаридозі м'ясоїдних в дозі 200 мг/кг, унцинаріозі і анкілостоматидозі м'ясоїдних в дозі 300 мг/кг.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 482 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)