АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

РЕЦЕПТ І ПРАВИЛА ЙОГО ОФОРМЛЕННЯ

Прочитайте:
  1. B. Осморецептори гіпоталамусу
  2. COBPEMEННЫE ПРАВИЛА ПЕРЕЛИВАНИЯ КРОВИ
  3. E. блокада сигма-опіатних рецепторів
  4. I. Оформление рецептурных бланков
  5. I. Стимуляторы адренергических рецепторов
  6. II ОБ’ЄМ ТА ПРАВИЛА ОФОРМЛЕННЯ ІСТОРІЇ ХВОРОБИ
  7. II. Средства, влияющие преимущественно на рецепторы эфферентной иннервации сердца
  8. II. Учет рецептурных бланков.
  9. III. Общие правила заполнения рецепта.
  10. III. ПРАВИЛА ВЕДЕНИЯ ДНЕВНИКА

_________________

1. Рецепт (Recipere - брати, взяти) - медичний, юридичний і фінансовий

документ, який являє собою письмове звернення лікаря (фельдшера) до

фармацевта про виготовлення та отпуск хворому призначених йому ліків

у відповідній лікарській формі та кількості з вказівкою про спосіб їх застосу-

вання. Згідно наказу МОЗ №360 від липня 2005 р. рецепти виписуються

на рецептурних бланках чорнилами або кульковою ручкою, чітко,

розбірливо. Помилки та виправлення не допускаються!

  2.   Форми рецептурних бланків. Існує 2 форми рецептурних бланків: 1) Форма 1 (Ф-1) -- · - для отпуску ліків на загальних умовах за повну вартість дорослим і дітям. Дозволяється виписати один препарат списку “А”, або 2-3 препарата,які не належать до списку “А”. Завіряється особистою печаткою лікаря та його особистим підписом. · - для отпуску ліків на пільгових умовах: безкоштовно (інвалідам ВВВ, дітям до 1 року, хворим на особливо небезпечні хвороби (туберкульоз, онкозахворювання тощо), або за окремими пільговими умовами з оплатою 20%, 50% вартості ліків (персональні пенсіонери, учасники ВВВ. інваліди праці тощо). Дозволяється виписати тільки 1 препарат. Завіряється печаткою лікаря, його підписом, а також гербовою печаткою ЛПЗ, а копія рецепта залишається у медичній картці пацієнта. 2) Спеціальна форма 3 (Ф-3) – для виписування препаратів наркотичної дії. Має серію і №, бо є документом особливого обліку. Оформлюється за спе- ціальними правилами. Дозволяється виписувати тільки 1 препарат. Завіряється гербовою печаткою ЛПЗ і підписом головлікаря. Якщо виписуються препарати сп. “А” або спирт етиловий (форма №1,), то такі рецепти завіряються додатков печаткою “Для рецептів” і штампом ЛПЗ (зверху бланка). Рецепти, виписані на бланках Ф-3 (на наркотики), дійсні 5 днів, на всі інші препарати (Ф-1) - 10 днів з дня виписки.
  3.   Складові частини рецепта. · Паспортна частина. · Рецептурний пропис (Rp.:..........). · Завершальна частина (печатка, підпис лікаря тощо). Пралила оформлення - дивись окрему інформацію!
  4.   Правила указання кількостей лікарських речовин: · Тверді речовини - у вагових одиницях в десятичній системі (1,0; 0,5). · Рідини - в об”ємних одиниціях - в мл. або частках мл. (10 ml.; 0,3 ml.)

 

— 2 —

 


Примітка 1: Медсестра не має права виписувати рецепти на лікарські препарати, але за сучасними вимогами вона повинна уміти професійно розбиратися у лікарняних призначеннях, читати рецепти, а в разі потреби і уміти складати рецепт на прохання лікаря (в умовах поліклініки) на препарати групи Varia, які випускаються в стандартних упаковках і дозіровках
Примітка 2:   Фельдшери - завідувачі фельдшерсько-акушерських пунктів (ФАП), здоровпунктів, медичних пунктів, а також які знаходяться на самостійній роботі за фахом, мають право виписувати рецепти на лікарські засоби для надання невідкладної лікарської допомоги, за винятком наркотичних, одурманюючих і анаболічних стероїдів, але тільки тих, що випускаються фармацевтичною промисловістю у фармакопейних дозах (за відповідним реєстром), зазначивши свою медичну посаду, завіривши рецепт своїм підписом і печаткою закладу охорони здоров”я (Наказ № 360 Мін. охорони здоров”я від 19.07.2005р.)

 
 


Завдання для самостійної роботи;

 

* Інструкція про порядок зберігання та обліку рецептурних бланків.

* Правила оформлення рецептурного пропису.

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 572 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)