АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

М’ЯКІ ЛІКАРСЬКІ ФОРМИ.

Прочитайте:
  1. Вправи з виписування рецептів на м’які лікарські форми.
  2. Вправи з виписування рецептів на тверді лікарські форми.
  3. Лікарські засоби
  4. Лікарські засоби, що впливають на органи травної системи
  5. Лікарські препарати в дитячій кардіоревматології.
  6. Лікарські рослини як компоненти БАД
  7. ЛІКАРСЬКІ ФОРМИ ДЛЯ ІН'ЄКЦІЙ
  8. ЛІКАРСЬКІ ФОРМИ ДЛЯ ІН”ЄКЦІЙ
  9. М'ЯКІ ЛІКАРСЬКІ ФОРМИ
  10. М’які лікарські форми ( л. ф. )

 

1. Мазь (Unguentum).Для зовнішнього застосування. Має в”язку консистенцію. Складається з лікарських речовин і мазьової основи (формоутворюючої речовини) - вазеліну (Мфіудштгь), ланоліну (Lanolinum), свиного жиру очищеного (Adeps suillus depuratus, або Axungia porcina depurata). Ланолін - жироподібна речовина, яка отримується при обробці вовни вівці (Lana - вовна). Він добре всмоктується у шкіру, високогігроскопичний і тому на його основі готуються мазі для лікування патологій, які супроводжуються ексудативними процесами (ексудативний дерматит, екзема тощо), в очній практиці. Ланолін і свиний жир швидко псуються при кімнатній температурі, тому і вони як сировина, і мазі на їх основі зберігаються у холодильніках не більше 2-х тижнів. Кількість твердих лікарських речовин у мазі не повинна перевищувати 25% ії загальної маси. Мазь повинна бути однородною, без крупінок, не розшаровуватись, без непріємного запаху. Випускаються в баночках або тубусах(офіцінальні) від 5,0 до 100,0 гр. За метою застосування є лікувальні, поживні, косметичні та захісні мазі. Правила виписування - дивись приклади!  
2. Паста (Pasta) - плотна мазь. Основи, форми отпуску - як і в мазях, але кількість твердих лікарських речовин має бути більше 25% (але не більше 65%), тому до складу пасти входять ще “ наповнювачи” - індиферентні найдрібніші порошки: тальк (Talcum), крохмаль (Amylum), оксид цинку (Cinci oxydum), лікоподій (Licopodium)- найдрібніші спори рослини плавуну. Наповнювачі мають підсушуючу дію. Є спеціальні-стомат. пасти.. Правила складання рецептів - дивись приклади.
3. Лінімент - (Linimentum) -рідка мазь для зовнішнього застосування - густа ридина вбо желєподібна маса. Застигає на холоді, розріднюється при t тіла. В складі - лікарські речовини, жирні олії, бальзами тощо. Застосовується для втирання у суглоби, м”язи, лікування ран, фурункулов, карбункулов тощо. При нанесенні на тіло обов”язково фіксується в пов”язці (щоб не стікала); перед нанесенням ретельно розмішується (бо при зберіганні розшаровується). Зберігається у холодильнику! Випускається в герметично закритій тарі. Приклад рецептурного пропису - дивись рецепт на лінімент Вишневського!  
   

 

— 2 —

4. Супозиторіі (однина - Suppositorium) -Дозована лікарська форма, тверда при кімнатнійтемпературі, розплавляється при температурі тіла. Предназначена для введення в природні та патологічні порожнини тіла. Готується сплавлінням лікарських речовин зі спеціальною основою, яка плавиться при t 34 С. - масло какао (Butirum Cacao), або його замінниками(гліцериново-желатинові суміші тощо).   За особливостями застосування: 1) Ректальні (Supp. rectale) - у пряму кишку. 2) Вагінальні (Supp. vaginale) - у піхву: За формою: — кулькі (globuli); — яйцевидні (ovuli); — песарії (плоскє тіло - Pesarii) 3) Палички - для введення в патологічні порожнини, наприклад, в свищовий хід (Вacilli).  
  Зберігати у холодильнику!!! Предназначені для місцевої дії (наприклад при лікуванні геморою тощо, або для резорбтивної дії (при лікуванні різних захворювань). Переваги: Швидкість дії (часто - замість ін”єкцій), зручність використання, в т.ч. дітям. Правила виписування - дивись приклади рецептурних прописів!
5. Пластир (Emplastrum) -пластична маса для нанесення на шкіру. При температурі тіла з\розм”ягшується і прилипає до шкіри. До складу входять лікарські речовини, жири, віск, смоли, парафін, каучук. За метою застосування бівають: · Лікувальні - для впливу на патоллогічний процес (“Перцевий пластир при радікуліті); · Захисні (ві. т.ч. бактеріцидний) - для захисту уражених частин шкіри від зовнішних впливів; Фіксуючи - для фіксації пов”язок, зближення країв рани (лейкопластир).   PS: Пластир є безрецептурною лікарською формою.

Завдання для самостійної роботи

Скласти рецептурні прописи на:

1. Мазь - скороченим та розорнутим способами;

2. Пасту - скороченим способом;

3. Лінімент Вишневського;

4. Ректальні супозиторії;

5. Вагінальні супозиторії

 

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 533 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)