АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

РІДКІ ЛІКАРСЬКІ ФОРМИ.

Прочитайте:
  1. Альдегиды - формальдегиды (формалин) – торговое название формидрон, действует на вирусы и простейшие, обладает дезинфицирующим, антисептическим дезодорирующим действием.
  2. Анатомически узкий таз чаще всего формируется
  3. Анатомо – физиологические особенности формирования физиологического прикуса у детей в разные возрастные периоды
  4. Базальные ядра. Роль в формировании мышечного тонуса и сложных двигательных актов, в реализации двигательных программ и организации высших психических функций.
  5. Блуждающий (Х) нерв: формирование, топография, ветви, области иннервации.
  6. Большая, полностью сформированная грыжа живота
  7. В какие сроки после рождения формируется лобная пазуха?
  8. В формировании зубочелюстной системы выделяют несколько этапов.
  9. Верхняя полая вена: формирование, топография, топография, притоки.
  10. Відмітьте неврогенні форми порушення сечовипускання

 

1. Розчин (Solutio). Складається з 2-х компонентів: розчинника і лікарської речовини, яка в ньому розчинена. Має бути прозорим, без каламуті та осаду. Стерильні розчини предназначені для ін”єкцій і випускаються в ампулах або у флаконах. Розчинники: — Аqua destillata; — Spiritus aethylicus (40%, 70%, 90%, 95%); — Oleum (рідка олія) - соняшна, міндальна, персікова, вазелінова тощо. — Glycerinum - гліцерин. Застосовуються зовнішньо - для полоскань, примочок, компресів,промивань ран,спринцювань тощо; усередину - тоді дозуються чайними, десертними або столовими ложками, дозувальними мензурками. Об”ем 1 ч.л. = 5 мл., 1 дес. л. = 10 мл., 1 ст. л. = 15 мл. Правила виписування: · Розгорнутим способом - з указанням лікарської речовини та розчинника та їх кількостей; · Скороченим способом - з указанням концентрації розчина або у відсотках, або у співвідношенні ваги речовини до об”ему розчина, або у числовому співвідношенні речовини до розчинника. Якщо розчинник - вода, то це в рецепті не указується. В інших випадках треба указувати характер розчину по розчиннику (спиртовий, олійний, у гліцерині.) Дивись приклади рецептурних прописів!  
   
2. Емульсія (Emulsum) -рідка двохфазна система, яка складається з 2-х фаз: одна фаза - жирна або ефірна олія, або бальзам (рідка смола, яка тривало не висихає на повітрі); друга фаза - вода дистильована.При виготовленні застосовується емульгатор (желатоза) для подрібнення крапель жиру і попередження їх злиття. Зовнішньо емульсія нагадує молоко. Перед застосуванням треба збовтувати!. Зберігається у холодильнику. Призначається усередину або зовнішньо. Існують суперемульсії для внутрішньовенного введення (звічайні емульсії так вводити не можна - небезпека жирової емболії!) Правила виписування - дивись приклади!  
3. Суспензія (Suspensio) -дрібно-дисперсна система, яка являє собою зваж лікарських речовин у ридинах (частіше - в дистильованій воді). Застосовується у середину, зовнішньо і для ін”єкцій. Увага: Підшкірно вводити не пропонується - небезпека утворення інфільтратів!.Внутрішньовенно вводяться тільки суперсуспензії (в невеликих дозах на великій кількості розчинника,а звичайні суспензії невводяться - небезпека тромбозів!!!).  

 

 

— 2 —

 

4. Слиз (Mucilago) -колоїдний розчин високомолекулярних сполук рослинного походження (муцинів), які при обробці гарячою водою утворюють густу, клійку рідину. Для отримання слизу частіше використовується крохмаль (Amylum). Застосовуються усередину або ректально(у пряму кишку в клізмі) для: — захисту слизових оболонок шлунково-кишкового тракту від подразню- ючої дії деяких речовин; — при гострих отруєннях - для затримання всмоктування отрут у кров; — при запальних процесах у шлунково-кишковому тракті (гастрит тощо). Правила виписування - дивись приклади!  
5. Мікстура (Mixtura) - суміш рідких або рідких і твердих лікарських речовин або лікарських форм. Бувають прозорими (якщо речовини добре розчиняються), каламутними (якщо в складі мікстури є витяги з лікарських рослин) і мікстури з осадом (якщо речовини пагано розчиняються). Останні перед застосуванням треба обов”язково збовтувати!!! Правила виписування - дивись приклади!
  6.   Краплі (Guttae)- різновид розчинів, які випускаються в невеликих кількостях і дозуються краплями..Так само дозуються настойки, рідкі екстракти та новогаленові препарати.  
7. ФІТОПРЕПАРАТИ: · Неочищені від баластних речовин-настої (Infusum) і відвари (Decoctum) з лікарських рослин. Готуються в аптеках або в домашніх умовах на дистильованій воді або окропі. Настої - з трави, листя, квітів; відвари з кори, коріння, плодів і листя, яке має тверду, шкіряну оболонку (наприклад, ведмежі вушка) Зберігаються у холодильниках протягом 3-х діб. З рировини “Venena” настої і відвари готуються в концентрації 1:400; з сировини “Heroica” - 1:30; з сировини “Varia” - 1:10. · Частково - очищені (Галенові) - настойки та екстракти. Настойки готуються шляхом холодного настоювання рослинної сировини на спірті етиловому, екстракти - шляхом нагрівання та випаровування сировини в екстрагентах (частіше - в спирті). Зберігаються тривало, дозуються краплями або чайними ложками. · Максимально - очищені (новогаленові) - Містять суму діючих речовин рослини в комплексі з іншими активними речовинами. Застосовуються не тільки у середину, але й для ін”єкцій. Правила виписування фітопрепаратів - дивись приклади!  

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 386 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)