АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Хворому з діагнозом цукровий діабет II типу ендокринолог призначив глібенкламід. Вкажіть основний механізм дії цього засобу.

Прочитайте:
  1. I. Цукровий діабет
  2. А. Цукровий діабет
  3. Біомеханізм пологів.
  4. Будова і механізм передачі збудження через хімічні синапси
  5. В ізоляторі оздоровчого табору знаходиться дитина 10 років з діагнозом “Кишкова інфекція”. Яке обстеження треба провести протягом 72-х годин від встановлення цього діагнозу?
  6. В лікарню поступив хворий, який в стані важкої депресії намагався покінчити життя самогубством. Які засоби необхідно призначити хворому ?
  7. В наркологічному відділенні психоневрологічної лікарні хворому призначено тетурам. Яке з перерахованих захворювань може бути показанням до його застосування.?
  8. В якому розмірі повинно сплачувати підприємство страхові внески до Фонду, якщо основний вид діяльності за КВЕД – 74.87.0?
  9. Величина артеріального тиску залежить від периферичного судинного опору. Вкажіть судини, в яких він найбільший.
  10. Визначення понять «фізичний розвиток дитини», «акселерація розвитку дітей», «гармонійність фізичного розвитку». Основні гіпотези і механізми акселерації. Оцінка шкільної зрілості.

A. *Стимулює секрецію інсуліну бета-клітинами острівців Лангерганса

B. Пригнічує глюконеогенез

C. Підсилює метаболізм глюкози

D. Підсилює захоплення глюкози периферичноми тканинами

E. Активує транспорт глюкози в клітину

Хворий на інсулінозалежний цукровий діабет приймає інсулін тривалої дії (20-30 годин). Назвіть засіб, який має таку тривалу дію?

A. *Суспензія-інсулін-ультраленте

B. Хумулін

C. Хоморап

D. Б-інсулін

E. Суспензія інсулін-семіленте

Хворому з діагнозом Базедова хвороба лікар призначив препарат, механізм дії якого пов’язаний з пригніченням синтезу тиреоїдних гормонів в щитовидній залозі. Який із перелічених препаратів призначив лікар?

A. *Мерказоліл

B. Кальцитонін

C. Тиреоїдин

D. Тироксин

E. Трийодтиронін

ГОРМОНИ СТЕРОЇДНОЇ БУДОВИ.

Хворому призначено застосування глюкокортикоїдів перорально. Як їх призначити з врахуванням фізіологічних коливань вмісту горомонів кори наднирників в крові?

A. *2/3 зранку, решта вдень

B. Всю дозу зранку

C. Всю дозу ввечері

D. Рівномірно на протязі дня

E. 2/3 ввечері,решта зранку

Хворий коллагенозом на протязі тривалого часу отримував преднізолон в дозі 30 мг на добу. Останнім часом з”явились больові спазми скелетних м”язів кінцівок. Що можна використати для їх послаблення?

A. *Панангін

B. Ергокальциферол

C. Тирокальцитонін

D. Діазепам

E. Аміназин

Хворий з нейродермітом на протязі тривалого часу використовував дексаметазон. При обстеженні в нього виявили підвищення рівня цукру в крові. Вплив глюкокортикостероїдів на яку ланку обміну вуглеводів призводить до виникнення цього стану?

A. *Активація глюконеогенезу

B. Активація глікогеносинтезу

C. Посилення всмоктування глюкози в кишківнику

D. Пригнічення синтезу глікогену

E. Активація розщеплення інсуліну

У жінки спостерігається звичний викидень. Який гормонопрепарат можна призначити для збереження вагітності?

A. *Прогестерон

B. Тестостерону пропіонат

C. Метандростенолон

D. Естрон

E. Гідрокортизон

Хворий з рематоїдним артритом на протязі декількох тижнів приймав препарати глюкокортикостероїдів, потім раптово припинив їх прийом. Яке ускладнення може виникнути в цьому випадку?

A. *Синдром відміни

B. Підвищення артеріального тиску

C. Гіперглікемія

D. Загострення хронічних інфекційних процесів

E. Виразкування слизової оболонки шлунка і 12-ти палої кишки

6. Хвора на бронхіальну астму приймала протягом 2-х місяців преднізолон у таблетках (по 1 табл. 3 рази на день). Внаслідок значного покращання стану раптово припинила його прийом. Розвиток якого ускладнення високо ймовірний у цьому випадку?

A. *Синдрому відміни

B. Синдрому Іценко-Кушінга

C. Шлункової кровотечі

D. Ожиріння верхньої половини тулуба

E. Гіпотонії

Чоловік 52 років, що страждає на екзему, звернувся до дерматолога за консультацією з приводу застосування нового гормонального засобу із групи глюкокортикоїдів. Лікар звернув увагу на наявність фтору в молекулі цього препарату і вказав хворому приблизну різницю між новим засобом і преднізолоном. Чим відрізняється новий препарат?

A. *Діє сильніше

B. Діє слабше

C. Порушує обмін калію

D. Не викликає зниження рівня кортикотропіну

E. Не збільшує концентрацію глюкози в крові

Хворий тривало приймав глюкокортикоїди. Після різкої відміни препарату скаржиться на міалгію, підвищену стомлюваність, емоційну нестабільність, головний біль, безсоння, втрату апетиту, нудоту. Розвинувся синдром відміни глюкокортикоїдів. Призначення яких препаратів показане для корекції даного синдрому?

A. *АКТГ

B. Глюкокортикоїди

C. Мінералокортикоїди

D. Адреналін

E. Кортикостероїди


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 990 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)