АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

КИСЛОТИ - Acida

Прочитайте:
  1. B. Прискорює реакцію утворення вугільної кислоти в еритроцитах
  2. Амінокислоти. Білки
  3. Визначення масової частки оцтової кислоти
  4. Добування гідроген хлориду і хлоридної кислоти
  5. Кислоти, луги.
  6. Органічні кислоти
  7. Пацієнт помилково випив розчин оцетової кислоти. Яка оболонка стравоходу зазнала найбільших пошкоджень?
  8. Похідні антранілової кислоти
  9. Складні ефіри ядрд-амінобензойної кислоти.

У водних розчинах кислоти дисоціюють з утворенням катіонів (позитивно заряджені іони водню) і аніонів (негативно заряджені кислотні залишки). Дія кислот залежить від кількості утворюваних катіонів. За ступенем дисоціації кислоти поділяють на три групи: сильні - з вираженою дисоціацією (азотна, сірчана, хлористоводнева), середні (фосфорна) і слабкі (борна), у яких ступінь дисоціації дуже низький.

GМеханізм дії кислот - зневоднюють клітини, змінюють лужне середовище і коагулюють (згортають) білки з утворенням альбумінатів.

Сильні кислоти залежно від концентрації розчинів можуть мати бактерицидну, припікаючу і подразнюючу дію, а слабкі - в'яжучу. Для дезінфекції кислоти застосовують рідко, оскільки вони пошкоджують об'єкти. Хлористоводнева кислота – Acidum hydrochloricum

Синонім: соляна кислота.

Властивості: безбарвна прозора рідина, змішується з водою. Для лікувальних цілей використовують розведену хлористоводневу кислоту, що містить 8,2 - 8,4 % хлористого водню.

Зберігання: за списком Б.

Дія: бактерицидна. Місцево на тканини діє подразнююче або припікаюче. Введена всередину розведена соляна кислота поліпшує перетравність білків, посилює секрецію підшлункової залози, запобігає розвитку гнильних і бродильних процесів у шлунку.

Показання, спосіб і дози застосування: всередину у формі 0,1-0,4-процентного розчину при пониженій кислотності, отруєнні лугами, бродильних і гнильних процесах у шлунку, хронічних гіпо- і анацидних гастритах, атонії і гіпотонії передшлунків у жуйних, аліментарній і токсичній диспепсії в молодняку, а також для прискорення всмоктування. заліза при лікуванні анемії.

G Соляну кислоту використовують і для виготовлення штучного шлункового соку, для знезараження питної води (0,28 мл кислоти на 1 л води).

Дози всередину (розведеної): коням -10,0-20,0 г; великій рогатій худобі-10,0-30,0; дрібній рогатій худобі -2,0-5,0; свиням- 1,0-2,0 собакам - 0,1-0,5 г.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 475 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)