АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Йод, розчин йоду спиртовий, розчин Люголя, йодинол, калію йодид, йодоформ, калію перманганат, розчин перекису водню, гідроперит, сірка очищена, сірка осаджена, натрію тіосульфат.

Прочитайте:
  1. E. Натрію гідрокарбонат
  2. В. Натрію оксибутират
  3. Виписати 200,0 емульсії із насіння льону з введенням в неї 8,0 саліцилату натрію (Natrii salicylas). Вівці, внутрішньо на 1 прийом, скорочено.
  4. Жиророзчинні вітаміни та їх препарати
  5. З метою зігрівання після переохолодження хворий використав розчин етилового спирту всередину. Як впливає спирт етиловий на терморегуляцію?
  6. З метою зігрівання після переохолодження хворий використав розчин етилового спирту всередину. Як впливає спирт етиловий на терморегуляцію?
  7. Зміст теми: «Вікові особливості обміну у дітей. Водорозчинні та жиророзчинні вітаміни, їх вплив на організм дитини.»
  8. Зразок спиртового розчину
  9. Калію перманганат – Kalii permanganas

& Теоретичні вказівки

Група йоду

Препарати йоду, особливо його спиртові розчини, добре всмоктуються з поверхні шкіри і слизових оболонок. Циркулюючи в організмі, вони затримуються в запалених ділянках тіла, що мають кисле середовище. Тут вони розкладаються з виділенням вільного молекулярного йоду. У лужному середовищі молекулярний йод утворює йодиди. Ці окисно-відновні процеси істотно впливають на обмін речовин, на перебіг запальних процесів і на роботу органів. Крім того, велике значення має взаємодія йоду з воднем води, що супроводжується утворенням активного атомарного кисню, який має високі окислювальні властивості. Певна частина йоду в незмінному вигляді виділяється з організму нирками і залозами посилюючи їх діяльності.

GОтже, механізм дії препаратів йоду багатогранний. Позитивний вплив на організм мають молекули йоду, які приймають участь в обміні речовин, покращують ріст, відгодівлю, яйценосність, апетит. Входячи до складу гормону щитовидної залози тироксину, молекули йоду регулюють роботу всього організму.

В основі антимікробної дії препаратів лежить окислення мікроорганізмів атомарним киснем, який утворюється при взаємодії їх з воднем води.

Крім того для препаратів йоду характерна антигельмінтна та протигрибкова дія.

 

 

 


Йод - Jodum

Властивості: кристалічні пластинки сіро-чорного кольору, з металевим блиском. Добре розчиняються у спирті і водному розчині калію йодиду. Добувається з попелу морських водоростей і з бурових нафтових вод.

Форма випуску: кристалічні пластинки в не розфасованому вигляді.

Зберігання: за списком Б, у скляних банках з притертими пробками, у прохолодному, захищеному від світла місці.

Дія: місцево згортає білки. Має подразнюючу, припікаючу і протизапальну властивості. Резорбційно активізує процеси тканинного обміну, впливає на ріст і відгодівлю молодняку.

Входить до складу гормону тироксину. При нестачі йоду в організмі розвивається ензоотичний зоб у тварин, порушується функція травної і серцево-судинної систем. Знижується стійкість до інфекцій і продуктивність тварин. На мікроби діє бактерицидно. Виражена також антигельмінтна тапротигрибкова дія.


Розчин йоду спиртовий 5 %– Solutio Jodi spirituosa 5%

Розчин йоду спиртовий 10 %– Solutio Jodi spirituosa 10%

Складається з 5 (10) г йоду, 2 (4) г калію йодиду, порівну до 100,0 г води дистильованої і 95-градусного спирту етилового.

Властивості: прозора рідина червоно-бурого кольору з характерним запахом.

Форма випуску: у нерозфасованому вигляді, у флаконах по 10,15, 23 мл і в ампулах по 1 мл.

Дія: антисептична, подразнююча і протизапальна.

GПоказання: для обробки операційного поля і рук хірурга, як антимікробний, кровоспинний і прискорюючий заживлення засіб при свіжих ранах, травмах, порізах. При виразковому стоматиті і ушкодженнях слизової оболонки ротової порожнини застосовують йод з гліцерином (1:5).

Спосіб і дози застосування: зовні, інколи всередину для лікування ензоотичного зобу: телятам і вівцям по 5-10 крапель; ягнятам і поросятам по 3-7 крапель; собакам 2-5 крапель з водою.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 1150 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)