АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Державна фінансова інспекція в Черкаській області

Прочитайте:
  1. Аорта, дуга аорти, гілки аорти, частини аорти. Внутрішня сонна артерія, гілки, області кровопостачання
  2. Загальні принципи психотерапевтичної роботи зі спортсменами, що отримали травму щелепно-лицьової області у процесі фізичної реабілітації
  3. Моніторинг та оцінка ефективності застосування психокорекції у фізичній реабілітації при травмах щелепно-лицьової області.
  4. Організація роботи відділення реабілітації хворих з травмою щелепно-лицьової області на прикладі обласної лікарні м. Миколаїв.
  5. ОРІЄНТОВНА ПРОГРАМА ПСИХОЛОГІЧНОГО ТРЕНІНГУ ДЛЯ СПОРТСМЕНІВ, ЩО ОТРИМАЛИ ТРАВМУ ЩЕЛЕПНО-ЛИЦЬОВОЇ ОБЛАСТІ
  6. Особливості психічного стану спортсменів, що отримали травму щелепно-лицьової області
  7. Оцінка психічного стану спортсменів із травмами щелепно-лицьової області
  8. Рекомендації щодо психокорекційної роботи зі спортсменами, що отримали травму щелепно-лицьової області у рамках комплексної фізичної реабілітації
  9. Характеристика травм щелепно-лицьової області

18000, Черкаська обл., місто Черкаси, Соснівський район, ВУЛИЦЯ СМІЛЯНСЬКА, будинок 120/1

Ідент. код 21360688

 

Ціна позову: 34718,81 грн. (тридцять чотири тисячі сімсот вісімнадцять гривень 81 коп.)


Позовна заява (про визнання договору недійсним та стягнення коштів) Відповідно до ст. 4 Закону України «Про освіту» Україна визнає освіту пріоритетною сферою соціально-економічного, духовного і культурного розвитку суспільства. Державна політика в галузі освіти визначається Верховною Радою України відповідно до Конституції України і здійснюється органами державної виконавчої влади та органами місцевого самоврядування.Таким чином, держава делегувала свої повноваження щодо здійснення державної політики у сфері освіти зокрема і органам місцевого самоврядування.Відповідно до ст. ст. 38, 43 Закону України «Про загальну середню освіту» до повноважень загально освітнього закладу належить зокрема додержується фінансової дисципліни, зберігання матеріально-технічної бази. Фінансово-господарська діяльність загальноосвітніх навчальних закладів здійснюється відповідно до цього Закону, законів України «Про освіту», «Про місцеве самоврядування в Україні», Бюджетного кодексу України та інших нормативно-правових актів. Утримання та розвиток матеріально-технічної бази загальноосвітніх навчальних закладів фінансуються за рахунок коштів засновників (власників) цих закладів.Відповідно до положення про загальноосвітню школу – інтернат та загальноосвітню санаторну школу – інтернат, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 12.06.2003 року № 363 санаторна школа-інтернат є юридичною особою, має самостійний баланс, печатку, штамп, бланки із свої найменуванням. Пунктом 7.2 вказаного положення до компетенції керівництва делеговано повноваження щодо представництва його інтересів у всіх державних органах, на підприємствах, в установах і громадських організаціях, делеговано повноваження щодо укладення угод з юридичними та фізичними особами.Відповідно до статуту Черкаської загальноосвітньої санаторної школи-інтернату І-ІІ ступенів Черкаської обласної ради, остання є загальноосвітнім навчальним закладом, належить до обласної комунальної власності та діє на підставі Закону України «Про освіту», Закону України «Про загальну середню освіту», положення про загальноосвітній навчальний заклад, тощо.Враховуючи вказане, держава делегувала свої повноваження щодо здійснення державної політики в сфері освіти Черкаській загальноосвітній санаторній школі-інтернату І-ІІ ступенів Черкаської обласної ради.Крім того, як встановлено перевіркою, кошти за договором підряду № 2 виділялися з місцевого бюджету.

Згідно постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 7 від 23.03.2012 «Про деякі питання участі прокурора у розгляді справ, підвідомчих господарським судам» та відповідно до п. 2 резолютивної частини рішення Конституційного суду України від 08.04.1999 № З-рп/99 зі справи за конституційним поданням Вищого арбітражного суду України та Генеральної прокуратури України щодо офіційного тлумачення положень ст. 2 Арбітражного процесуального кодексу України під поняттям «орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних відносинах», зазначеним у частині 2 статті 2 Арбітражного процесуального кодексу України, потрібно розуміти орган державної влади чи орган місцевого самоврядування, якому законом надано повноваження органу виконавчої влади. Інтереси держави можуть збігатися повністю або частково з інтересами державних органів, державних підприємств та організацій чи з інтересами господарських товариств із часткою державної власності у статутному фонді. Держава може вбачати свої інтереси не тільки в їх діяльності, але й в діяльності приватних підприємств, товариств.

Із врахуванням того, що "інтереси держави" є оціночним поняттям, прокурор чи його заступник у кожному конкретному випадку самостійно визначає з посиланням на законодавство, на підставі якого подається позов, в чому саме відбулося чи може відбутися порушення матеріальних чи інших інтересів держави, обґрунтовує у позовній заяві необхідність їх захисту та зазначає орган, уповноважений здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах.

Враховуючи вказане, відповідно до ст. 36-1 Закону України «Про прокуратуру» вказаний позов зумовлений порушенням прав Черкаської загальноосвітньої санаторної школи-інтернату І-ІІ ступенів Черкаської обласної ради, не відновлення яких призведе до фінансових втрат, чим порушить принципи державної політки у вказаній сфері, та поданий в інтересах Черкаської обласної ради в особі Черкаської загальноосвітньої санаторної школи-інтернату І-ІІ ступенів Черкаської обласної ради, як особи якій законом делеговано повноваження щодо звернення до суду із позовом про захист порушеного права.

Державною фінансовою інспекцією у Черкаській області проведено ревізію фінансово-господарської діяльності Черкаської загальноосвітньої санаторної школи-інтернату І-ІІ ступенів Черкаської обласної ради за період з 01.01.2006 по 31.12.2011, результати якої викладено в акті № 03-24/02 від 13.03.2012, який підписаний посадовими особами підконтрольного об’єкту без заперечень та, ані в адміністративному, ані в судовому порядку не оскаржувався.

Під час ревізії встановлено, що під час визначення вартості та обсягів виконаних будівельних робіт встановлено факти застосування у розрахунках з підрядними організаціями підвищуючого коефіцієнту 1,2, який враховуються для виконання робіт у приміщенні, що експлуатується за своїм прямим призначенням, тобто під час навчального процесу, чим порушено п.1 Додатку 2 до Вказівок щодо застосування ресурсних елементних кошторисних норм на ремонтно-будівельні роботи Державних будівельних норм України Д.1.1-4-2000, затверджених наказом Держбуду України від 14.09.2000 №201.

Так, відповідно до збірника роз'яснень Мінрегіонбуду (03-2011-1612 (02-2-2009)) коефіцієнт 1,2 можливо враховувати тільки в тих випадках, коли під час виконання робіт будівлі продовжують експлуатуватися за своїм основним функціональним призначенням.

Відповідно до Статуту, Інтернат – це загальноосвітній навчальний заклад І-ІІ ступенів, що забезпечує реалізацію права дітей хворих на сколіоз, які потребують тривалого лікування та реабілітації, на загальну середню освіту. Тобто, основне функціональне призначення Інтернату є забезпечення права дітей на здобуття загальної середньої освіти. Згідно з даними навчального закладу у 2008/2009 навчальному році період навчання становив з 01.09.2008 по 29.05.2009, у 2009/2010 н.р. – з 01.09.2009 по 28.05.2010, у 2010/2011 н.р. – з 01.09.2010 по 27.05.2011.

Разом з тим, 10.06.2009 між приватним підприємством «Матек» (підрядник) (надалі за текстом відповідач) та Черкаською загальноосвітньою санаторною школою-інтернатом 1-2 ступенів Черкаської обласної ради (замовник) (надалі за текстом позивач) укладено договір підряду № 021-06. Предметом вказаного договору є здійснення капітального ремонту варочного цеху приміщення їдальні Замовника на суму 280000 грн., капітальний ремонт кабінету біології замовника на суму 38000 грн.

Згідно акту форми КБ-2в за липень, серпень 2009 року по об’єкту «Капітальний ремонт варочного цеху приміщень їдальні Черкаської загальноосвітньої санаторної школи-інтернату І-ІІ ступеня Черкаської обласної ради» здійснено безпідставне застосування коефіцієнту 1.2, який враховуються для виконання робіт у приміщенні, що експлуатується за своїм прямим призначенням, хоча у вказаний вище період варочний цех їдальні за своїм прямим призначенням не експлуатувався. Вказане призвело до оплати замовником бюджетних коштів за виконані роботи у завищеному розмірі на суму 27 113,0 грн.

Відповідно до ст. ст. 317, 321 ГК України, ст. ст. 837, 843, 844, 875, 877 ЦК України за договором будівельного підряду підрядник зобов'язується збудувати і здати у встановлений строк об'єкт або виконати інші будівельні роботи відповідно до проектно-кошторисної документації, а замовник зобов'язується надати підрядникові будівельний майданчик (фронт робіт), передати затверджену проектно-кошторисну документацію, якщо цей обов'язок не покладається на підрядника, прийняти об'єкт або закінчені будівельні роботи та оплатити їх. У договорі підряду визначається ціна роботи або способи її визначення. Оплата робіт провадиться після прийняття замовником збудованого об'єкта (виконаних робіт), якщо інший порядок розрахунків не встановлений за погодженням сторін.

Відповідно до п. 2.1 договору оплата виконується протягом 7-ми календарних днів після підписання акту виконаних робіт.

Разом з тим, відповідно до ст. 215 ЦК України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п'ятою та шостою статті 203 цього Кодексу. Статтею 203 ЦК України встановлено, що зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам.Відповідно до п. 1.8 ДБН Д. 1.1-4-2000, затверджених наказом Держбуду України від 14.09.2000 № 201 «Ресурсные элементные сметные нормы на ремонтно-строительные работы являются обязательными для ремонта, осуществляемого за счет бюджетных средств или средств предприятий, учреждений и организаций государственной собственности. При осуществлении ремонта за счет других источников финансирования их примене­ние обусловливается контрактом.»

Як зазначено вище, відповідно до акту ревізії встановлено, що під час укладення та виконання договору підряду № 021-06 було невірно застосовано норми ДБН Д. 1.1.-4-2000, у зв’язку з чим відбулося завищення ціни договору в сумі 27 113,0 грн., що не відповідає вимогам закону (детальний розрахунок наведений в розрахунку завищення вартості виконаних робіт – додаток до позову).

Враховуючи вищевказане, п. 2.1 спірного договору, в частині надмірного включення до ціни договору по капітальному ремонту варочного цеху їдальні коштів в сумі 27 113,0 грн., не відповідає вимогам встановленим в ДБН Д. 1.1.-4-2000, а тому відповідно до ч.1 ст. 203, ст. 215 ЦК України, має бути визнаний судом недійсний у вказаній частині.

Відповідно до ст. 217 ЦК України недійсність окремої частини правочину не має наслідком недійсності інших його частин і правочину в цілому, якщо можна припустити, що правочин був би вчинений і без включення до нього недійсної частини.

Частиною 1 ст. 216 ЦК України передбачено, що недійсний правочин не створює юридичних наслідків, крім тих, що пов'язані з його недійсністю.

Враховуючи вищевказане, у зв’язку з недійсністю правочину щодо визначення ціни договору, яка складає в цілому 2800000 грн. в частині включення суми 27 113,0 грн., відповідач ПП «Матек», відповідно до 1212 ЦК України зобов’язаний повернути Черкаській загальноосвітній школі-інтернату 1-2 ступенів ЧОР 27 113,0 грн., як безпідставно набуте майно.

Відповідно до ст. 625 ЦК України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Оскільки ПП «Матек» безпідставно користувалося коштами в сумі 27 113,0 грн., а саме 10283,00 грн. в період з 22.07.2009 по 06.08.2009, та коштами у сумі 27 113 грн. в період з 07.08.2009 по день звернення до суду, то останнє відповідно до ст. ст. 22, 216, 625 ЦК України зобов’язане відшкодувати позивачу інфляційні втрати та 3% річних (розрахунок додається до позову).

На адресу Відповідача позивачем направлялася претензія № 78/2 від 16.03.2012 про відшкодування коштів за йво включених до актів виконаних робіт, яка ним залишена без розгляду.

Залучення до розгляду справи Державної фінансової інспекції у Черкаській області у якості третьої особи без самостійних вимог на стороні позивача обумовлено тим, що саме посадові особи вказаного органу державного контролю проводили ревізію фінансово-господарської діяльності Позивача та здійснювали відповідні розрахунки зайво витрачених коштів на проведення ремонтних робіт, про що можуть надати відповідні пояснення за потреби.

 

Враховуючи вищевказане, відповідно до ст. 36-1 Закону України «Про прокуратуру», ст. ст. 22, 203, 216, 625, 1212 ЦК України, ст. ст. 1, 2, 25, 29, 56, 57 ГПК України,

 

ПРОШУ:

 

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та порушити провадження по справі.

2. Визнати недійсним договір підряду № 021-06 від 10.06.2009 року, укладений між Позивачем та Відповідачем, в частині п.2.1 при визначенні ціни договору на суму 280000 грн., шляхом безпідставного включення коштів на суму 27113,00 грн. (застосування у розрахунках підвищеного коефіцієнта 1.2) у зв’язку з тим, що остання суперечить вимогам ч.1 ст. 203 ЦК України.

3. Стягнути з Приватного підприємства «Матек» на користь Черкаської загальноосвітньої санаторної школи-інтернату 1-2 ступенів Черкаської обласної ради безпідставно набуті 27113,00 грн., 2 671,24 грн. – нарахованих 3% річних, 4 934,57 грн. інфляційних втрат, а всього 34718,81 грн. (тридцять чотири тисячі сімсот вісімнадцять гривень 81 коп.)

Додатки:

1. Акт ревізії;

2. Договір підряду № 021-06 від 10.06.2009;

3. Акти КБ2в;

4. Розрахунок завищення вартості;

5. Платіжні доручення;

6. Претензія

7. Кошторис

8. Статут загальноосвітнього санаторію;

9. Доказ направлення копії позовної заяви з додатками сторонам по справі.


Дата добавления: 2015-05-19 | Просмотры: 706 | Нарушение авторских прав



1 | 2 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)