АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ОРІЄНТОВНА ПРОГРАМА ПСИХОЛОГІЧНОГО ТРЕНІНГУ ДЛЯ СПОРТСМЕНІВ, ЩО ОТРИМАЛИ ТРАВМУ ЩЕЛЕПНО-ЛИЦЬОВОЇ ОБЛАСТІ

Прочитайте:
  1. Алгоритмів практичного тренінгу
  2. Аорта, дуга аорти, гілки аорти, частини аорти. Внутрішня сонна артерія, гілки, області кровопостачання
  3. Болен 5 мес. 2 года назад перенес травму с повреждением селезенки и левого легкого.
  4. Водитель автомобиля получил травму грудной клетки в результате удара о руль. Какая из перечисленных артерий скорее всего поражена?
  5. Державна фінансова інспекція в Черкаській області
  6. Діагностична програма
  7. Діагностична програма
  8. Діагностична програма
  9. Діагностична програма
  10. Діагностична програма

Метою є сприймання і прийняття хворими свого Я, дещо видозміненого внаслідок хвороби, набуття навичок особистісної поведінки в кризових ситуаціях. Для тренінгових занять доцільно використовувати наступні вправи:

Вправа «Хто Я». Кожному члену групи пропонується в стовпчик від 1 до 10 письмово відповісти на запитання: «Хто Я?» Необхідно використовувати характеристики, риси, інтереси і почуття для опису себе, починаючи кожне ре­чення із займенника «Я». Після цього аркуш паперу треба приколоти на видному місці на грудях, повільно рухатись по кімнаті, підходити до інших учасників групи, уважно читати те, що написано на листку у кожного. Можна коментувати перелік інших учасників, можна голосно прочитати свій перелік всій групі. Обов'язково після кожної вправи здійснюється обговорення, кожен ділиться своїми враженнями, переживаннями, думками.

Вправа «Імена». Візьміть декілька аркушів чистого паперу і напишіть на одному з них в правому верхньому кутку те із своїх імен, до якого Ви в найбільшій мірі звикли. Це може бути ім'я, прізвище, зменшене ім'я, прізвисько та інше

Після цього:

A. Дайте десять відповідей на запитання, хто Я такий? Зробіть це швидко, записуючи свої відповіді точно в тій формі, як вони одразу при­ходять Вам в голову.

Б. Дайте відповідь на те ж запитання так, як, на Вашу думку, відгук­нулись би про Вас ваші батько чи мати/ чоловік чи дружина (виберіть одного).

B. Дайте відповідь на те ж запитання так, як, на Вашу думку, відгук­нувся б про Вас ваш найкращий друг (подруга).

Г.Тепер порівняйте ці три набори відповідей і в письмовій формі визначте: в чому полягає схожість? Які розбіжності? Якщо є розбіж­ності, то як ви їх поясните стосовно самої себе? Якою мірою поводитесь по-різному з різними людьми ї які ролі приймаєте на себе при спілку­ванні з близькими людьми? Яким чином ці розбіжності, виходячи з інди­відуальних особливостей цих інших осіб, тобто як їх очікування форму­ють ті судження про вас, що ви їм приписуєте?

Вкажіть, які із 10 відповідей Вашої характеристики стосувались:

а) фізичних якостей (зовнішність, сила, здоров'я та ін.);

б) психологічних особливостей (інтелект, емоційна сфера тощо);

в) соціальних ролей (професійна діяльність, сімейний стан тощо).

Д. Тепер визначте черговість, яку ви вважаєте доцільною при пере­рахуванні цих груп якостей. Чи залишаєтесь ви також на своїх перших позиціях при складанні своєї характеристики. Якщо ні, то запишіть но­вий порядок згаданих на самому початку якостей. Чи добавились, або замінились які-небудь з них, і чим ви це поясните?

Якщо ви виконали вправи, то написаний вами підсумок можна ви­значити, як словесне визначення вашої Я-концепції, тобто відносно уз­годженого і зафіксованого уявлення про самого себе. Тут же відзначте за­лежність Я-концепції від сприйняття Вас іншими людьми, варіанту вашого імені, якому ви надаєте перевагу, і який, до речі, також багато в чому залежить від оточуючих.

Вправа «Мої достоїнства та мої слабкі сторони». Кожен з учасників ділить аркуш надвоє і на одній половині пише: «Мої достоїнства», а на другій: «Мої слабкі сторони». Закрийте очі, розслабтесь і пригадайте своє життя, починаючи з ранніх дитячих спогадів. Відмовтесь від будь-яких зауважень, які спотворюють ваші достоїнства. Не забудьте вчинки, які комусь можуть видатись легкими, але дляВас були важкими. Запишіть їх. Потім виконайте те ж саме у другій колонці. На все відводиться хвилин 20. Кожен учасник по­відомляє всіх про свої сильні і слабкі сторони, про те, що вона любить, цінує, приймає в собі, про те, що дає їй почуття внутрішньої впевне­ності і довіри до себе в різних ситуаціях, і навпаки, про те, що заважає їй з різні моменти життя.

Висловлюється перший бажаючий. Вона може говорити 4 —5 хвилин, якщо закінчить раніше, то час, що залишився, все одно належить йому. Інші члени групи не можуть висловлюватись, уточнювати деталі, про­сити пояснень чи доказів. Може статись, що значна частина часу пройде в мовчанні. Учасник, що говорить про себе, не зобов'язаний обґрунтову­вати, чому він вважає ті чи інші якості сильними чи слабкими. Потім починає говорити наступний член групи, що сидить справа від поперед­нього. Всі висловлюються по черзі. Тренер слідкує за часом і дає сиг­нал, коли наступає черга наступного учасника тренінгу.

Після цього група ділиться на 3—4 підгрупи і обговорює, як, опи­раючись на свої сильні сторони, побороти хворобу, не впадати в стан депресії, не втратити соціальної значимості та зв’язків.

Вся група збирається. Учасники розповідають один одному про те, як вони збираються використовувати свої сильні сторони для відновлення здоров’я і подальшого особистісного розвитку.

Вправа «Що хочу і що можу». Візьміть аркуші паперу і спробуйте відповісти на запитання, що ви робите із того, що вам не хотілось би робити і, навпаки, що ви не робите із того, що вам хотілось би робити? Дійсно, людям часто доводиться робити зовсім не те, що їм хотілось би, особливо тим, хто переніс судинну катастрофу. Соціальні завдання і вимоги орієнтують людину на майбутнє; фізіологічні і психологічні потреби — на теперішній час, на задоволення найближчих прагнень і бажань.

A. Вкажіть три речі (це можуть бути обов'язки, заняття, розваги, справи тощо), які вам хотілось би робити частіше.

Б. Вкажіть три речі, які вам хотілось би перестати робити в тій мірі, в якій ви їх робите, або зовсім не робите.

B. Тепер поясніть, чому ви не робите достатньо А і робите надто багато Б.

Вправа «Побажання».

Психолог пропонує всім членам групи зробити побажання один од­ному на сьогоднішній день. Він перший підходить до одного з учасників, тисне його руку і голосно говорить своє побажання. Той, в свою чергу, підходить до іншого учасника, говорить своє побажання і т.д., поки в не отримають побажання. Після вправи запитують в учасників: «Як ви себе тепер почуваєте?», «Як ви себе почували, коли робили і коли отримували побажання на сьогоднішній день?», «Які труднощі виникли в процесі виконання завдання?». Під час обговорення учасники краще усвідомлюють ті бар’єри, які заважають їм бути більш відвертими і щирими.

Вправа «Який я є і яким я хотів би бути».

Кожен із учасників групи має продемонструвати жестами, мімікою звуками, яким він є, і потім — яким хотів би бути. Далі здійснюється аналіз власних переживань.

Вправа «Я тебе ціную».

Кожен із учасників по черзі звертається до членів групи з фразою: «Я тебе ціную за те, що...», називаючи найбільш значимі і позитивні його особистісні якості.

Позитивний вплив на психоемоційний та фізичний стан хворих чинить відпрацювання технік виживання в кризових станах

Емоційний блок тренінгової програми передбачає роботу з такими емоціями як страх, образа, злість, тривога і включає в себе наступні вправи:

"Емоції та ситуації". Учасники стають в коло, тренер бере м’ячик та каже "Коли мене ображають, я відчуваю…", кидає м’ячика комусь із учасників, той, в свою чергу, повинен назвати відповідну емоцію; задати нову ситуацію і перекинути м’ячика наступному учасникові.

Техніка "Трансформація зла". Учасникам тренінгу пропонується зосередитися на власному почутті злості. Яка вона – ваша злість? Якого кольору? Який у неї запах? Який звук? Яка консистенція?

Якщо колір злості яскраво-червоний – постарайтеся перефарбувати її в більш холодний тон, наприклад, зелений чи блакитний.

Якщо звук її уявився вам скрипінням зубами або звуком зброї – зробіть його більш приємним, наприклад, замініть на спів птахів, спокійний шелест трав.

Якщо запах видався різким, неприємним – змініть його запахом троянди, конвалії, фіалки.

Якщо консистенція злості видалася тугою або твердою – зробіть її більш рідкою, переведіть у стан прозорого повітря.

Про злість треба думати так, щоб перемогти її однією лиш думкою. Як тільки в и подумки зробите ці процедури, помітите, що ваша злість відступила.

"Робота з тривогою". Учасникам тренінгу пропонується пригадати ситуації, в яких вони відчували тривогу, та записати їх на дошці "Я відчуваю тривогу, коли…". Після цього слово "тривога" замінюється на інше почуття, наприклад "спокій", "впевненість", "рівновага" і група знов перечитує записані фрази.

"Техніка Шар". Уявіть собі свою образу у вигляді важкого чорного каменя. Покладіть його в металічний шар, запаяйте шар і з усієї сили киньте його далеко за горизонт.


Дата добавления: 2015-05-19 | Просмотры: 627 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)