АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Місце розташування в організмі, розміри і структура наднирників

Прочитайте:
  1. II Структура и функции почек.
  2. А. Классификация, структура и функции
  3. АЛЕКСИТИМИЯ И ПСИХОСОМАТИЧЕСКАЯ СТРУКТУРА
  4. Антигенная структура
  5. Антигенная структура
  6. Антигенная структура бактерий. Групповые, ввдовые, типовые антигены. Перекрестнореагируюшие антигены. Антигенная формула.
  7. Антигенная структура вирусов гриппа и ее изменчивость, роль в эпидемическом и пандемическом распространении гриппа. Механизмы естественного и приобретенного иммунитета.
  8. Антигенная структура и классификация Кауфмана-Уайта
  9. Антигены микроорганизмов. Антигенная структура бактерий. Типовые, видовые, групповые антигены. Протективные антигены. Перекрёстно-реагирующие антигены, значение.
  10. Антигены: структура, классификация, характеристика.

У більшості хребетних наднирники представлені утвореннями, що складаються з двох ембріонально різних тканин: мезодерми, що дає початок розвитку інтерреналової, чи кіркової, речовини наднирників, і ектодерми, з якої формується хромофінна, чи мозкова, речовина наднирників. Хромофінна речовина складається з нервових клітин симпатичних гангліїв, що втратили відростки, а разом з тим і можливість проводити збудження, але зберігли здатність виділяти норадреналін. Однак, виділяючись клітинами хромофінної речовини безпосередньо у кров, норадреналін наднирників виконує в організмі вже не функцію медіатора, а функцію гормону. У ссавців і в людини наднирники представлені єдиним органом, зовні якого розташована інтерреналова частина – кора наднирників, а всередині – хромофінна частина – мозкова речовина наднирників.

Розташовані наднирники у верхнього полюса нирок, охоплюючи їх у вигляді шапочки. У людини маса наднирника складає 5-7 г, довжина – 4,5 см, ширина – 2,5-3,0 см. Кірковий шар наднирників складають три зони: клубочкова, пучкова і сітчаста. Клубочкова зона розташована по поверхні наднирника, її клітини зібрані в клубочки, утворюючи своєрідні структури, що нагадують арки, напівкола і т.д.

Рис. 56. Хвора з гіперфункцією паращитовидних залоз.

 
 

Рис. 57. Форма і розташування наднирників:
1 – нирка; 2 – наднирник;3 – аорта;
4 – нижня порожниста вена;
5 – ниркова артерія; 6 – ниркова вена.

Клітини пучкової зони утворюють подовжні стовпчики. Сітчаста зона представлена клітинами, що дуже тісно зв’язані між собою, утворюючи суцільну мережу. Клітини мають округлу форму, чітко окреслені, містять грубі гранули і ніжні вакуолі. Мозкова речовина складається з клітин, що секретують адреналін і норадреналін. Наднирники мають багате кровопостачання: кількість крові, що протікає через них за 1 хв, у 6-7 разів перевищує їх об’єм. Цитоплазма клітин забарвлюється розчином двохромовокислого калію в бурий колір, що послужило підставою називати їх феохромними чи хромофінними.

Гормони кори наднирників. Гормони, що виробляються корою наднирників, відносяться до стероїдів. З кори наднирників виділено понад 40 стероїдних сполук, що одержали загальну назву – кортикостероїди. Одні з них є справжніми гормонами, а інші – продуктами їх біосинтезу і обміну. Стероїди, що мають гормональну активність, звичайно містять 18 – 21 атом вуглецю і функціонально різні групи, просторове розташування яких приводить до утворення різних ізомерів, що володіють неоднаковою біологічною активністю. Джерелом синтезу стероїдних гормонів служать холестерин і аскорбінова кислота. З усіх виділених сполук біологічна активність виявлена лише в декількох з них: альдостерон, кортизон, гідрокортизон, кортикостерон, дегідрокортикостерон, дезоксикортикостерон і дезоксикортизон. З них кортизон, кортикостерон, гідрокортизон і дегідрокортикостерон відносяться до глюкокортикоїдів, а альдостерон, дезоксикортикостерон і дезоксикортизон – до мінералкортикоїдів. Справжніми гормонами є лише три сполуки: альдостерон, кортикостерон і гідрокортизон. Альдостерон формується в клубочковій зоні, протягом доби його виробляється близько 200 мкг. Запасу цього гормону в організмі не утворюється. Синтез глюкокортикоїдів відбувається в пучковій зоні.

Мінералкортикоїди, як говорить сама назва, регулюють мінеральний і водний обмін в організмі. Альдостерон сприяє нагромадженню Na+ в організмі і виведенню К+і, відповідно, при його нестачі посилено виводиться натрій і накопичується калій. Відомо, що кожен міліеквівалент Na+ зв’язаний з 6,5-8,5 мл води, при недостатності кори наднирників щодня виводиться 50-100 мг/екв натрію, і, отже, над норми хвора щодня втрачає 300-850 мл води. Тому порушення функції наднирників супроводжується і порушенням водяного балансу. Разом з тим нагромадження калію, яким супроводжується втрата натрію, приводить до перерозподілу наявної в організмі рідини. Відомо, що усередині клітини калію міститься більше, ніж поза нею. Тому при збільшенні його концентрації зростає осмотичний тиск усередині клітин, і в них переходить вода з позаклітинної рідини. Виникає згущення крові, падіння кров’яного тиску, дегідратація всіх тканин, що може привести до дегідратаційного шоку. При збільшенні кількості альдостерону відбувається затримка в організмі натрію, що накопичується в позаклітинній рідині, що приводить до переходу в неї води і виникненню набряків. Одно­часно значно збільшується кількість плазми і кров’яний тиск.

Рис. 58. Структура наднирників:

Глюкокортикоїди впливають на обмін речовин. Підїхвпливом збільшується швидкість розщеплення білка і пригнічується його синтез. Такий вплив на обмін речовин називають катаболічним. Великі дози гормонів цієї групи викликають зменшення білка в організмі, затримку росту, м’язове виснаження, розсмоктування кісткової тканини. Кількість виділюваного азоту збільшується. Глюкокортикоїди сприяють синтезу вуглеводів з білка і впливають на обмін жирів, сприяючи їхньому синтезу і виходу жирних кислот з жирових депо.

В даний час особливо велика увага приділяється участі глюкокортикоїдів у реакціях на стресорні фактори. Термін «стрес-напруга» був введений у 1936 р. канадським ученим Гансом Сель’є. Цей стан викликається різними факторами: механічними травмами, операціями, охолодженням, опіками, отруєнням, інфекціями, лікарськими речовинами, стомленням і ін. Сель’є звернув увагу, що у всіх цих випадках поряд зі специфічними реакціями мають місце і неспецифічні, які він назвав загальним адаптаційним синдромом. Адаптаційним тому, що він забезпечує пристосовність організму до подразників у даній незвичайній ситуації. Селье виділяє три стадії загального адаптаційного синдрому.

У першій стадії, називаної «реакцією тривоги», у крові зменшується число еозинофілів і лімфоцитів і збільшується число нейтрофілів, підвищується проникність стінок кровоносних судин з появою крововиливів.

Друга стадія – «стадія резистентності» – характеризується нормалізацією обміну речовин, зникненням зрушень, що мають місце в першу фазу, зменшенням вилочкової залози і лімфатичних залоз.

Третя стадія була названа стадією виснаження. Вона характеризується збільшенням еозинофілів і лімфоцитів, гіпертрофією лімфатичних вузлів. Це збудження адаптації виникає при дуже сильній дії подразника. Сель’є показав, що всі ці зміни в організмі пов’язані з виділенням глюкокортикоїдів. Після видалення наднирників при стресових ситуаціях не виникають явища, характерні для адаптивного синдрому. Уведення надлишкової кількості цих гормонів приводить до відповідної адаптивної реакції організму.

В усіх цих дослідженнях вчених і лікарів звернув на себе увагу той факт, що при запаленні виникають явища, протилежні тим, що викликаються гормонами кори наднирників. Запалення є захисною реакцією організму. Однак у ряді випадків при занадто інтенсивному її прояві вона може бути і шкідлива для організму, тобто доцільність цієї реакції не абсолютна, а відносна.

При ушкодженні тканини у вогнищі запалення накопичуються різні біологічно активні речовини, що викликають небажані зміни в організмі і сприяють виникненню підвищеної чутливості – алергії. До цих речовин відноситься гістамін, що сприяє розширенню судин, збільшенню проникності ендотелія капілярів, а значить, і виникненню набряків. До того ж приводить і нагромадження ацетилхоліна, що відбувається у вогнищі запалення завдяки зниженню активності холінестерази. Виникненню набряклості тканин сприяють і такі речовини, як гіалуронова кислота і серотонін. Гіалуронова кислота розщеплюється гіалуронідазою, що утвориться у вогнищі запалення, а це теж збільшує проникність капілярів. Змінюються білкові фракції сироватки крові, збільшується вміст a2- і b1-глобулінів, що підвищують проникність капілярів і викликають вихід лейкоцитів із судин. У такий спосіб деструкція, тобто ушкодження тканин при запаленні, викликає звільнення біологічно активних речовин, що змінюють проникність мембран, що викликає набряк, кото-. рый, здавлюючи тканини, порушуючи кровообіг у них, викликає їх подальшу деструкцію. Виникає ланцюгова реакція клітинної деструкції, що є наслідком інтенсивної реакції на подразнення – гіперергії. Ця реакція підсилюється за рахунок того, що при руйнуванні клітин утворюються речовини, що викликають утворення антитіл, а це сприяє алергізації організму, тобто виникненню стану підвищеної чутливості. Виявилося, що кортикоиды виявляють яскраво виражену протизапальну дію. Вони не придушують звільнення гістаміна, але підсилюють активність ферменту, що руйнує гістамін, – гістамінази; активність же ферменту, що розщеплює гиалуроновую кислоту, навпаки, гальмується. Зменшуються зрушення в стані білкових фракцій, зменшуються набряки, що усі разом обумовлює стійкість тканини до впливів, що ушкоджують. Гормони концентруються усередині цитоплазми фібробластів, що робить їх більш стійкими до дії токсинів. Усе це дозволило лікарям розробити методи лікування хвороб, головним чином інфекційних, котрі протікають з явищами гіперергії. Однак гормони кори наднирників викликають різке зменшення імунних реакцій організму.

У придушенні запальної реакції, у зниженні реакцій імунітету можна бачити прояв механізму саморегуляції на дію якогось подразнюючого агента, інфекційного джерела: виникають запалення і відповідні імунні реакції, однак, якщо вони дуже сильні, глюкокортикоїди гальмують їх, знижуючи тим самим гіперреактивність організму. Властивістю глюкокортикоїдів знижувати імунні реакції організму широко користається медицина. Гормонами кори наднирників користаються при порушенні гормональної функції наднирників, при гострій їх недостатності, викликаної інфекціями, при важких інфекціях, що протікають з явищами різкого запалення, при алергійних станах і захворюваннях організму, для підвищення опірності стосовно антибіотиків, перед операціями по пересадженню органів і т.д.

Така ж дія, як у кортикостероїдних гормонів і у АКТГ. При стресорних ситуаціях раніш всього відбувається виділення саме АКТГ, а вже потім кортикостероїдів. Якщо попередньо видалити гіпофіз, то секреція кортикостероїдів складає лише 10% від кількості його, обумовленого в контрольних досвідах. Не змінюється в цих випадках і кількість гормону при стресових ситуаціях, у той час як у нормі кількість гормону зростає в 15-20 разів.

При надходженні в центральну нервову систему інформації про дію якогось стрес-фактора, виникає збудження симпатичної нервової системи, що викликає уже вторинні збудження і активність мозкового шару наднирників. У результаті збільшується виділення адреналіну, що уловлюється гіпоталамусом. Останній підсилює виділення відповідних релізинг-факторів, що, активуючи аденогіпофіз, сприяють збільшенню секреції АКТГ.

Стосовно впливу АКТГ на виділення мінералкортикоїдів немає досить чітких даних. На думку більшості авторів, він зовсім не впливає чи впливає дуже незначно на клубочкову зону наднирників. Виділення мінералкортикоїдів регулюється реніном, що виділяється нирками, і гломерулотропіном, що утвориться в епіфізі. Розходження між дією мінералкортикоїдів і глюкокортикоїдів не абсолютне, а відносне. Так, гідрокортизон впливає на електролітний обмін, як і мінерал-кортикоїди, але його вплив складає лише 1/301/50 від дії останнього. Подібно цьому мінералкортикоїди діють на обмін білка, але в значно меншому ступені, ніж глюкокортикоїди. При тривалому збільшенні кортикостероїдів у крові кількість АКТГ зменшується, що вторинно може привести до зменшення і навіть повної загибелі пучкової зони.

У сітчастій зоні кори наднирників утворяться чоловічі і жіночі статеві гормони: андрогени й естрогени. При цьому і жіночі і чоловічі статеві гормони виробляються у людей обох статей, але в невеликій кількості. Фізіологічне значення утворення цих гормонів наднирниками не встановлено.

І нарешті, четвертим типом гормонів кори наднирників є гестагени, до яких відноситься прогестерон. Він формується з холестерину в процесі утворення інших стероїдних гормонів. Значення прогестерону полягає в тім, що він сприяє збереженню вагітності.

Значення мозкового шару наднирників. Хромофінні клітини розкидані по всьому організму: вони виявляються в складі симпатичної системи, каротидних тільцях, розгалуженні аорти, селезінці, печінці і т..д. Хромофінними клітинами утворений і мозковий шар наднирників. У мітохондріях хромофінних клітин формуються з тирозину два гормони: адреналін і норадреналін. Наднирники людини секретують у 10 разів більше адреналіну, ніж норадреналіну. Гормони мозкового шару наднирників здійснюють реакції на «крайні» впливи, реакції, спрямовані на підтримку гомеостазу. Стресові ситуації викликають збільшення секреції гормону в 1000 разів.

Дія адреналіну і норадреналіна не зовсім однозначна. Агресивні емоції супроводжуються виділенням норадреналіна, а слабкі емоції – адреналіну. Болючі імпульси, зниження вмісту цукру в крові викликають виділення адреналіну, а фізична робота, втрата крові приводять до посилення секреції норадреналіна. Адреналін більш інтенсивно гальмує гладку мускулатуру, чим норадреналін. У закінченнях периферичних адренергічнних нервів головним чином виділяється норадреналін, що більш точно імітує дію симпатичної нервової системи. Норадреналін викликає сильне звуження судин і тим самим підвищує кров’яний тиск, зменшує кількість крові, що викидається серцем. Адреналін викликає збільшення частоти й амплітуди скорочень серця, збільшення кількості крові, що викидається серцем.

Адреналін є потужним активатором розщеплення глікогену в печінці і м’язах. Цим пояснюється той факт, що при збільшенні секреції адреналіну кількість цукру в крові й у сечі зростає, з печінки і м’язів зникає глікоген. На центральну нервову систему адреналін діє збуджуючи.

Адреналін розслаблює гладку мускулатуру шлунково-кишкового тракту, сечового міхура, бронхіол, сфінктерів органів травної системи, селезінки, сечоводу. М’яз, що розширює зіницю, під впливом адреналіну скорочується. Адреналін збільшує частоту і глибину дихання, споживання організмом кисню, підвищує температуру тіла. Виділення гормонів мозковим шаром наднирників здійснюється під впливом імпульсів, що йдуть по волокнах чревного нерва. Однак подразнення будь-яких рецепторів може рефлекторно привести мозковий шар наднирників за допомогою симпатичної нервової системи в стан активності.

Гіпер- і гіпофункція наднирників. Мозковий шар наднирників рідко утягує в патологічний процес. Явищ гіпофункції не відзначається навіть при повному руйнуванні мозкового шару, тому що його відсутність компенсується посиленим виділенням гормонів хромофінними клітинами інших органів.

Гіперфункція мозкового шару виявляється в різкому підвищенні кров’яного тиску, частоти пульсу, концентрації цукру в крові, у появі головних болів.

Гіпофункція кори наднирників викликає різні патологічні зміни в організмі, а видалення кори – дуже швидку смерть. Незабаром після операції тварина відмовляється від їжі, виникають блювота, проноси, розвивається слабість м’язів, знижується температура тіла, припиняється сечовиділення.

Гіперфункція кори характеризується появою ознак іншої статі.

СТАТЕВІ ЗАЛОЗИ

До статевих залоз відносяться яєчка та сім’яники в чоловіків і яєчники в жінок. Між насінними канальцами знаходиться сполучна тканина з интерстициальными клітинами Лейдига, що виробляють статеві гормони.

Чоловічі статеві гормони називають андрогенами. Вони виробляються не тільки в яєчках, але й у наднирниках. Основним чоловічим половим гормоном є тестостерон. Кількість його в чоловіків у 100 мол плазми крові складає 0,8 мкг.

Андрогени стимулюють розвиток статевого апарата і ріст статевих органів, впливають на розвиток вторинних статевих ознак: голосу, чоловічого типу конфігурації гортані, кістяка, мускулатури, чоловічого типу розподілу волосся, впливають на виникнення статевих рефлексів. Вони обумовлюють закриття эпифизарных хрящів і тим самим зупинку росту.



Рис. 59 Хвороба Адди-сона, що розвивається при хронічній функціональній недостатності кори наднирників. Видна пігментація шкіри обличчя і слизової язика.


Рис. 60 Хвора з гіперфункцією кори наднирників.


 

Рис. 61 Насінна залоза.
А – зовнішній вигляд: 1 – внутрішня насінна фасція; 2 – піхвова
оболонка яєчка; 3 –придаток яєчка; 4 – яєчко; 5 – насінний канатик.
Б – мікроструктура: 1 –сперматогонії; 2 – сперматоцити 1-го порядку,
3 – сперматиди; 4 – сперматозоїди; 5 – підтримуючі клітини;
6 – інтерстиціальні клітини яєчка (клітини Лейдига);
7 – канадець насінника.

У великих дозах тестостерон збільшує активність насінних канальців, стимулюючи сперматогенез, малі дози його роблять протилежний, гальмуючий сперматогенез вплив.

Андрогени, змінюючи активність деяких ферментів, впливають на ріст різних тканин, особливо м’язової. Під впливом андрогенов відбувається посилений синтез білка, що супроводжується позитивним азотистим балансом. Андрогени не тільки затримують в організмі азот, фосфор і калій, що входять у тканьові білки, але і сприяють також нагромадженню натрію і хлору.

Андрогени впливають і на кровотворення, збільшуючи вміст у крові еритроцитів, гемоглобіну і зменшуючи число еозинофілів. Тому кров чоловіків відрізняється від крові жінок великим вмістом еритроцитів і гемоглобіну і меншим числом еозинофілів.

В організмі жінок також виробляються андрогени (у яєчниках), але кількість їх дуже невелика.

У жіночому організмі андрогени придушують менструальну функцію, гальмують овуляцію і лактацію.

Механізм дії андрогенів. Механізм дії андрогенів такий же, як і в більшості інших гормонів: вони є генетичними індукторами. Уведення тестостерону збільшує інтенсивність синтезу і-РНК і синтез білків. Встановлено, що продукти обміну чоловічих статевих гормонів індукують утворення ферментів, необхідних для побудови гемоглобіну.

Гіпер- і гіпофункція сім’яників. Збудження ендокринної функції сім’яників може виражатися в гіперпродукції гормону – гіпергонадизм – і в недостатності його утворення і виділення – гіпогонадизм.

Гіперфункція клітин Лейдига зустрічається при пухлині сім’яників. У дорослої людини надлишок тестостерону не викликає яких-небудь симптомів, зв’язаних з ендокринними збудженнями. Якщо гіперфункція виникає в організмі, що не сформувався, відзначається передчасне статеве дозрівання, швидкий ріст тіла, ранній розвиток додаткових статевих залоз і вторинних статевих ознак.

Набагато частіше зустрічається захворювання, зв’язане зі зменшенням кількості андрогенів у крові. Найбільш яскраві симптоми даного захворювання спостерігаються при видаленні сім’яників. Цю операцію називають кастрацією.

При враженні сім’яників і втраті ними їх функції фактично спостерігається та ж кастрація, що і при їх видаленні. У деяких випадках доводиться робити кастрацію за медичними показниками (наприклад, пухлина насінників). Іноді гіпофункція насінників може бути уродженою.

Ефект кастрації в основному однаковий у тварин і людини. Якщо кастрація була зроблена до настання статевої зрілості, то настають дуже різкі зміни в розвитку організму: припиняється ріст і розвиток внутрішніх і зовнішніх статевих органів, не виникають вторинні статеві ознаки, збільшується період росту кісток у довжину, стають більш тонкими м’язові волокна. Гортань залишається маленькою, голос високий, щитовидний і персневидний хрящі гортані не костеніють, відзначається жіночий тип розподілу волосся, грудні залози збільшуються, відсутній статевий потяг. Таких чоловіків називають євнухами. Гормональна недостатність, що розвивається в дорослому організмі, не супроводжується настільки різкими змінами. Відзначається різний ступінь зворотного розвитку статевих органів, зменшується статевий потяг.

Місце розташування, розмір і структура жіночих статевих залоз. Яєчник дорослої жінки досягає в середньому маси 4–5 г. Частина жіночих статевих гормонів утвориться там же, де відбувається дозрівання яйцеклітини, – у фолікулах. Інші гормони синтезуються в жовтому тілі. У яєчниках мається інтерстиціальна тканина, з такої ж тканини як і насінники. У ній формується невелика кількість андрогенів і гормонів, що в основному утворюються в корі наднирників – кортикостероїдів.

Гормони яєчників. Яєчники секретують естрогени, прогестини і релаксин.

Естрогени одержали свою назву у відповідності зі здатністю викликати тічку у статевонезрілих самок тварин. Серед естрогенів розрізняють е страдіол, естрон і естріол. Найбільш активний з них естрон, найменш активний естріол.

Естрогени утворюються не тільки в організмі жінок, але й у чоловіків, у яких вони синтезуються в насінниках. Однак у чоловіків естрогени утворюються в значно меншій кількості, чим у жінок. Так, сеча чоловіків містить лише 1/3 кількості естрогенів, що виділяються із сечею у жінок.

Біологічне значення естрогенного гормону полягає в стимуляції розвитку жіночого статевого апарата (піхви, матки, яйцеводів), у розвитку вторинних статевих ознак, у формуванні статевого почуття. Естрогени сприяють зроговінню піхвового епітелію, що відбувається в середині менструального циклу, перед овуляцією. У цей період у крові знаходиться найбільша кількість естрогенів. Естрогени підтримують рН піхвового вмісту на рівні 4,0–5,0. У матці під впливом естрогенів збільшуються розміри епітеліальних клітин, підслизовий шар, маткові залози. Естрогени викликають затримку води в матці – її набрякання, стимулюють розщеплення глюкози, викликають скорочення мускулатури матки, стимулюють ріст яйцепроводів, сприяють скороченню їх стінок, впливають на молочні залози, викликаючи розширення і розгалуження молочних проток.

Прогестинами називають сполуки, що утворюються головним чином у жовтому тілі яєчників. Крім жовтого тіла, вони формуються в плаценті і наднирниках.

До групи прогестинів відноситься прогестерон – гормон, що сприяє збереженню і нормальному розвитку вагітності. Прогестерон сприяє проходженню яйцеклітини по яйцепроводу, викликає стовщення і розпушення слтзової оболонки матки, підготовляючи її до імплантації бластоцисты. Він зменшує чутливість мускулатури матки до окситоцину, що викликає її скорочення. Недостатня кількість прогестерону в крові під час вагітності приводить до загибелі плоду в ранній термін вагітності і до викидня – у пізні. Прогестерон впливає і на молочні залози, стимулюючи їх розвиток і тим самим підготовляючи до лактації.

Релаксин утвориться також у жовтому тілі яєчника й у плаценті. Він викликає розм’якшення лонного зрощення, що сприяє здійсненню родового акта.

Гіпер- і гіпофункція жіночих статевих залоз. Гіперфункція яєчників – гіпероваріїзм – викликає ранній прояв вторинних статевих ознак і передчасне статеве дозрівання. У літературі описані випадки статевого дозрівання дівчаток уже в 4–5 років. У таких дітей відзначається раннє зрощення епіфізодіафізарних хрящів, добре розвита матка, грудні залози, яскраво виражені усі вторинні статеві ознаки, має місце менструація. При гіпероваріїзмі у дорослих відзначається підвищене статеве почуття, посилені менструації.

Гіпооваріїзм – знижена функція яєчників – зустрічається вкрай рідко. У минулому в Індії охоронницями гаремів були кастровані жінки. Вони відрізнялися високим зростом великою силою, недорозвиненням зовнішніх статевих органів і матки, відсутністю менструації, загальним ожирінням.

ВИЛОЧКОВА ЗАЛОЗА


Дата добавления: 2014-12-11 | Просмотры: 1553 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.011 сек.)