АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Медіастиніт

Прочитайте:
  1. Медіастиніт
  2. Хронічний медіастиніт.
Визначення Медіастиніт - це гнійне запалення клітковини межистіння.
Епідеміологія Розповюдженість: Частіше за все виникає після операцій на серці (приблизно у 1% прооперованих пацієнтів). Зважаючи на велику кількість кардіологічних хірургічних втручань загальна кількість хворих з медіастинітом може бути досить велика. Практика показала що тільки в 15-20% випадків медіастиніт діагностують при житті хворого.
Етіопатогенез Інфікування клітковини межичтіння відбувається ззовні при пораненнях або оперативних втручаннях, а також з внутрішніх органів. Можливо розповсюдження флегмони шиї в межистіння. Запальний процес веде до важкого інтоксикаційного синдрому і порушення функції органів грудної порожнини.
Класифікація Класифікація медіастинітів (А.Я. Іванов): А) за етіологією і патогенезом I Первинні чи травматичні 1. при пораненнях межистіння без ураження його органів 2. при пораненнях межистіння з ураженням його органів 3. при пораненнях межистіння, що комбінуються з пораненням легень і плеври 4. післяопераційні 5. при ушкодженнях стравоходу (інструментальних та сторонніми тілами) II Вторинні 1. контактні 2. метастатичні з відомими джерелами інфекції 3. метастатичні з невідомими джерелами інфекції Б) За поширеністю 1. гострі гнійні та негнійні лімфаденіти середостіння з залученням у запальний процес навколишньої клітковини 2. множинні та поодинокі абсцеси середостіння 3. флегмони середостіння a. зі схильністю до обмеження b. прогресуючі В) За характером ексудату та виду збудника 1. серозні 2. гнійні 3. гнилісні 4. анаеробні 5. гангренозні 6. туберкульозні Г) За локалізацією I. Передні 1. верхні з розташуванням вище III міжребір’я 2. нижні, донизу від III міжребір’я 3. всього переднього відділу середостіння II Задні 1. верхні з розташуванням вище V грудного хребця 2. нижні з розташуванням нижче V грудного хребця 3. всього заднього відділу середостіння III Тотальні Д) За клінічним протіканням I. Гострі II. Хронічні 1. первинно хронічні 2. вторинно хронічні  
Клініка Інтоксикаційним синдром. Болі за грудиною. Порушення функції органів грудної клітки. Ознаки запалення над рукояткою грудини.
Діагностика -Скарги хворого, анамнез захворювання (травми, перенесені оперативні втручання, запальні процеси). -Загальний огляд хворого (набряк вен шиї, утруднене дихання). -Розширення тупості межистіння. -Рентгенологічно – розширеня тіні межистіння. -Ознаки ураження органа, який спричинив медіастиніт.
Диференційна діагностика Диференційну діагностику необхідно проводити з: -флегмоною шиї. -запаленням легень. -емпіємою плеври. -новоутвореннями межистіння. -туберкульозом.
Лікувальна тактика Якнайшвидше поставити правильний діагноз з використанням сучасних інструментальних методів обстеження. Треба пам’ятати, що це потенційно летальне захворювання. Невідкладне оперативне втручання – дренування межистіння. Перевага віддається внеплевральним методам дренування (якщо можливо). В післяопераційному періоді треба проводити інтенсивно антибіотикотерапію і дезинтоксикаційну терапію.

 


Дата добавления: 2015-08-14 | Просмотры: 728 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)