АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Невідкладна допомога при позалікарняних пологах

Прочитайте:
  1. Амбулаторна акушерсько-гінекологічна допомога.
  2. Амбулаторна допомога психічно хворим
  3. Асфіксія у пологах (Р21).
  4. Допомога на догоспітальному етапі
  5. Кваліфікована медична допомога
  6. Медична допомога вагітним
  7. Методи обстеження роділь в пологах
  8. Невідкладна допомога
  9. Невідкладна допомога при анафілактичному шоку
  10. Невідкладна допомога при гіпертонічних кризах.

Жінки повинні народжувати в стаціонарі. В деяких країнах (Велика Британія) жінки самі вибирають, де їм народжувати: вдома, в стаціонарі, в приватних клініках, в самольотах, в басейнах і т.д.

Іноді „аборигени” намагаються закосити під англійок, і народжують дітей поза пологовим будинком, відділенням. В таких випадках ви і є пологовий будинок.

Пологи вдома (домашні пологи) - частіше за все це повторні пологи, коли роділля помилково вважає, що період перейм буде таким же тривалим як і при І пологах, або стрімкі пологи, або больовий синдром при переймах слабко виражений і т.д.

Пологи в машині (пологи дорожні) – з вулиці, громадських місць, коли далеко везти, коли не розрахували і взяли роділлю в потужному періоді (протипоказання для транспортування), або в передпотужному, стрімкі пологи.

Ведення пологів при головному передлежанні:

1) без паніки!!! (кинути рвану колошу і перестати бігати по кімнатах з диким криком «Банзай, викликайте ШД!»);

І - період перейми

ІІ - період потуги

ІІІ - період післяпологовий, послідовий.

Пам’ятайте, що пологи – фізіологічний процес і, можливо, коли ви не будете заважати своїми надзнаннями, це буде набагато краще і для жінки, і для дитини ніж, якщо ви їм активно «допомагали».

1) Роздягли жінку, положили на ліжко (клейонка, пелюшка – чисті).

2) Помили жінку.

3) Зовнішні статеві органи, внутрішня поверхня стегон, перианальна ділянка (саме в цій послідовності, а не навпаки) обробляються 5% спиртовим розчином йоду.

4) Ділянка промежини та стегон обкладаються пелюшками стерильними.

5) Руки акушера обробляються 70 % спиртом, 5 % у спиртовим (а спочатку миються з милом). Руки по лікоть звільнені від одягу!

Коли голівка вип’ячує промежину під тазовий кінець жінці підкладають польстер – маленьку подушку. Спостерігаєте за жінкою, керуєте потугами. Між потугами жінка спокійно глибоко дихає, відпочиває. На початку потугів – 3 спокійних глибоких вдохи – видихи. За 1 потуги – 3 рази потужитись. В даний час це не обов’язково, скільки роділля зможе, стільки нехай і тужиться. Чим відрізняються потуги від перейм? Перейми – регулярні, некеровані жінкою – скорочення м’язів матки. Потуги – перейми + жінка «активно» включається в процес пологів; скорочуються м’язи черевної порожнини, діафрагми, промежини.

Ознаки врізання голівки – голівка плоду показується під час потуги, поза нею - зникає.

Ознаки прорізування голівки – голівка не зникає поза потугами.

Акушер знаходиться справа від роділлі долонею правої руки, покритою пелюшкою стерильною, обхвачує промежину, таким чином, щоб затримати передчасне розгинання голівки.

Коли голівка виходить із-під симфізу – її виводять поза потугою, лівою рукою, а правою неначе «знімаємо» промежину з голівки. Лівою рукою дещо піднімаємо голівку до повного її народження. Далі: при черговій потузі переднє плече підходить під симфіз, а заднє народжується. Голівку трохи вгору, звільняємо заднє плече, потім народжується переднє плече. Дитинку беруть в ділянку пахвинних ямок, піднімають догори і видаляють на світ білий. Новонародженого кладуть в теплі стерильні пелюшки, закутують. Із носа і рота стерильною грушею відсмоктують слину та навколоплідні води. Профілактика бленореї альбуцидом (30% сульфацил натрію) на 1/-5/; дівчаткам і в піхву. Після припинення пульсації пуповини її пересікають між 2 накладеними натискачами, які накладають на відстані 8-10 см від пупкового кільця. Культю пуповини обробляють 5% йоду. На проксимальну частину (ту, що ближче до дитинки) накладають стерильний марлевий «шнурочок», (асептична) стерильна марлева пов’язка.

Післяпологовий період: Puerperium

1) в/в 1 мл 0,02% метилергометрину в 5 мл 40% глюкози для профілактики атопічних (гіпотонічних) кровотеч (жінка пальцями «крутить» соски – рефлекторно скорочується біометрій).

2) випустити сечу породіллі катетером.

3) 15-20 хв. чекають поки з’являться ознаки відділення посліду, якщо ці ознаки з’явились, просимо породіллю натужитись, виділяємо послід з оболонками «гвинтоподібними» рухами. Оглянути послід => в пакет.

Жінку з немовлям в пологовий будинок. Заповнюється 2 карти виїзду, 2 направлення.

Ведення пологів при тазовому передлежанні

Бажано швидко в стаціонар, якщо це неможливо – пологи приймають вдома.

(Тазові) мискові передлежання бувають чисто сідничними – передлегла частина сідниці; змішаними (сіднички та ніжки); ножні – ніжки випадають із піхви – найгірший варіант.

- 2 мл 2% но-шпи – зняти спазм шийки матки.

При чистому сідничному – допомога по Цов’янову – для збереження положення плоду з метою запобігання закидання ручок (діаметр голівки + ручки значно більший ніж діаметр голівки) – травматизм. Після народження сідничного кінця плоду його захвачують так, щоб великі пальці були розміщені вздовж стегон, а інші пальці вздовж хребта (що в/пальцями не травмувати хребет). По мірі народження плоду руки пересувають до статевої щілини.

Після народження тулуба і ручок плід піднімають доверху => народжується голівка.

При змішаному сідничному чекають народження плоду до лопаток, потім надають класичну ручну допомогу: плід за ніжки відводять до стегна матері, до якого повинна бути звернена передня поверхня тулуба, рукою омиваючим рухом звільняють задню ручку плоду, повертають плід спинкою догори на 180о, виводять ІІ ручку, яка стала «задньою». Плід укладають на руку, а друга рука на шиї та плечовому поясі – виводиться голівка.

Якщо поперечне положення плоду.

1-2 мл 2% промедолу для зняття пологової діяльності => найближчий стаціонар.

При випадінні пуповини – загроза асфіксії, положення Тренделенбурга – (припіднята миска, голівку підтримують через черевну стінку догори => в стаціонар).

При тазовому положенні – не треба підтримувати передлеглу частину, вводимо 1-2 мл 2% промедолу => в стаціонар.


Дата добавления: 2015-08-26 | Просмотры: 2094 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)