АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Пухлини середостіння та пухлини плеври

Прочитайте:
  1. А15.6. Туберкулезный плеврит, подтвержденный
  2. Анатомо-топографічні особливості плеври та легень.
  3. Боли при сухом плеврите
  4. Глава 5. Плевриты.
  5. ГНІЙНІ ЗАХВОРЮВАННЯ ЛЕГЕНІВ ТА ПЛЕВРИ
  6. ГНІЙНІ ЗАХВОРЮВАННЯ ЛЕГЕНІВ ТА ПЛЕВРИ.
  7. ГНІЙНІ ЗАХВОРЮВАННЯ ЛЕГЕНІВ ТА ПЛЕВРИ.
  8. ГНІЙНІ ЗАХВОРЮВАННЯ ЛЕГЕНІВ ТА ПЛЕВРИ.
  9. Гнойный плеврит
  10. Гнойный плеврит: определение, классификация, клиника, диагностика и лечение

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ М.І. ПИРОГОВА

 

 

“Затверджено”

на методичній нараді

каф. променевої діагностики,

променевої терапії та онкології

 

В/о зав. Кафедри

д.мед.н., доц. Костюк О.Г.

 

____________________________________

 

“______” _____________ 2013 р.

 

 

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

ПРИ ПІДГОТОВЦІ ДО ПРАКТИЧНОГО (СЕМІНАРСЬКОГО) ЗАНЯТТЯ

 

 

Навчальна дисципліна Онкологія
Модуль №  
Змістовний модуль №  
Тема заняття Пухлини середостіння і плеври
Курс  
Факультет Медичний

 

 

ВІННИЦЯ 2013

 

Пухлини середостіння та пухлини плеври

В тему заняття № 10 введені такі злоякісні захворювання як пухлини середостіння та новоутворення плеври. Ці захворювання різні за локалізацією, морфологією, клінікою та методами лікування. Тому ми в даному розділі обидва захворювання висвітлюємо окремо. В об’єднану частину теми включені актуальність теми, навчальні цілі, матеріали доаудиторної самостійної роботи, рекомендована література, матеріали для самоконтролю, професійні алгоритми та завдання для після аудиторної самостійної пошукової роботи.

1. Актуальність теми. Значна різноманітність пухлин та кіст середостіння, подібна клінічна картина захворювань обумовлює складність діагностики та диференційної діагностики цих новоутворень. Попри значні успіхи в діагностиці та лікуванні хворих з новоутвореннями середостіння, ця пpоблема залишається однією з найбільш складних і актуальних розділів клінічної онкології.

Первинні злоякісні пухлини плеври зустpiчаються дуже piдко i виникають у 2-3 випадках сеpед 1 млн. населення на piк. Серед інших новоутворень їх частка не перевищує 0,3-1%. Така частота вiдзначена майже в усiх pозвинених кpаїнах. Пpичому частота цього захвоpювання збiльшується. Тим часом, за літературними даними, захворюваність на злоякісну мезотеліому в США, де на роботі дії азбесту піддаються 7-8 млн чоловік, складає 0,1-0,2 випадка на 100 тисяч жителів, причому очеревина і плевра уражаються однаково часто. Первинні пухлини плеври зустpiчаються дуже piдко i виникають 2-3 випадках сеpед 1 млн. населення на piк. Серед інших новоутворень їх частота не перевищує 0.3-1%. Така частота вiдмiчена майже в усiх pозвинених кpаїнах. Захворюваність на пухлини плеври поступово зростає. Частіше хворіють люди віком 50-70 років. У чоловіків первинні пухлини плеври виникають більш часто (близько 75%), ніж у жінок.

За походженням злоякісні пухлини плеври бувають первинні та вторинні. До первинних пухлин належать ті новоутворення, які походять з тканин самої плеври. До вторинних пухлин відносять ті новоутворення, які заносяться в плевральну порожнину з пухлин інших органів у вигляді метастазів.
2. Навчальні цілі

2.1. Ознайомитися з особливостями регіональної та світової епідеміології неорганних пухлин середостіння та пухлин плеври, новітніми методами діагностики і лікування цієї патології, паранеопластичними синдромами, прогностичними факторами та виживаністю хворих після проведеного лікування.

2.2. Засвоїти дані про розповсюдженість неорганних пухлин середостіння та пухлин плеври в Україні, етіологію, фактори ризику та передракові захворювання, патологічну анатомію, клініко-анатомічну класифікацію, клінічну класифікацію за TNM, клінічні прояви, ускладнення, методи діагностики та лікування, профілактичні заходи.

2.3. Вміти правильно зібрати скарги та анамнез захворювання, методично правильно проводити огляд хворих, проводити фізикальне обстеження, визначити необхідний і найбільш інформативний обсяг обстежень, вміти інтерпретувати дані лабораторного і рентгенологічного досліджень і обрати найбільш доцільну лікувальну тактику. Розвивати творчі здібності щодо інтерпретації зібраної діагностичної інформації та її аналізу і вміння на основі інтегральної оцінки зібраних даних встановлювати діагноз і визначати тактику лікування хворих з неорганними пухлинами середостіння та пухлинами плеври. Вміти інтерпретувати результати новітніх методів діагностики та застосовувати сучасні методи лікування хворих з неорганними пухлинами середостіння та пухлинами плеври. Звернути увагу на деонтологічні, правові та медико-соціальні аспекти при обстеженні та лікуванні хворих з неорганими пухлинами середостіння та пухлинами плеври. Розвинути уявлення про вплив екологічних та соціально-економічних факторів на захворюваність на пухлини середостіння та плеври. Розвинути навички щодо психотерапевтичного підходу до хворих з пухлинами середостіння та плеври і їхніх родичів. Розвинути почуття відповідальності за своєчасність та правильність професійних дій.

3. Матеріали доаудиторної самостійної роботи

3.1. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми

(міждисциплінарна інтеграція)

 

Дисципліни Знати Вміти
Попередні: нормальна анатомія,   нормальна та патологічна фізіо-логія, патологічна анатомія,     пропедевтична терапія     рентгенологія   фармакологія фармакологія,   радіологія нормальну та топографічну анатомію груд-ної порожнини та середо-стіння, фізіологію дихання, патологічну фізіологію роз-ладів дихання. походження та гістоге-нез пухлин середостіння та плеври, шляхи розповсюд-ження клінічні прояви, клінічну діагностику при захворюваннях середо-стіння та плеври методи діагностики та рентгенсеміотику захворювань середостіння та плеври основні групи протипух-линних хіміопрепаратів основи променевої терапії, променеві методи   правильно провести об’єктивне обстеження та виявити клінічні   Виявити симптоми захворювання середо-стіння та плеври   інтерпретувати дані клінічних, лабораторних та променевих методів дослідження
Наступні дисципліни: інтернатура з хірургії епідеміологію, класифікацію, клінічні про-яви, ускладнення методи діагностики, диференційну діагностику, лікувальну так-тику, прогноз, моніторинг, профілактику злоякісних неорганних пухлин сере-достіння та пухлин пле-ври застосувати отримані базові дані для подальшого вивчення проблем онкологічної патології, вибору оптимальних методів обстеження, диференційної діаг-ностики лікувальної тактики, перед- та післяопераційного ве-дення хворих та їх реабілітації
Внутрішньо-предметнаграція питома вага неор-ганних пухлин середо-стіння та пухлин плеври в структурі онкологічних захворювань; результати, наслідки, ефективність лікування оцінювати резу-льтати лікування, пла-нувати моніторинг за пролікованими хворими, організовувати паліативну допомогу, визначати прогноз

3.2. Зміст теми

3.2.1. Перелік основних термінів, параметрів, характеристик, які повинен засвоїти студент при підготовці до заняття


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 498 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)