АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Гостра променева хвороба. Гостра променева хвороба (ГПХ) – це група клінічних синдромів, які виникають після короткочасного (від секунд до 3-х діб) впливу зовнішнього гама- чи

Прочитайте:
  1. A) Мієломна хвороба
  2. A) Мієломна хвороба
  3. A) Мієломна хвороба
  4. Аденовірусна хвороба
  5. Аденовірусна хвороба (Morbus adenoviralis)
  6. Алеутська хвороба норок
  7. АНАЕРОБНА ТА ГОСТРА СПЕЦИФІЧНА ІНФЕКЦІЯ
  8. Асоціація з іншими хворобами
  9. Аутоіммунна гемолітична хвороба новонароджених тварин
  10. ВАРИКОЗНА ХВОРОБА ВЕН НИЖНІХ КІНЦІВОК

Гостра променева хвороба (ГПХ) – це група клінічних синдромів, які виникають після короткочасного (від секунд до 3-х діб) впливу зовнішнього гама- чи гама-нейтронного опромінення в дозах, що перевищують середню на тіло 1 Гр.

В залежності від сумарної величини, потужності дози і її розподілу по тілу гостра променева хвороба може перебігати з переважним ураженням кровотворення (1-10 Гр), кишечника (10-20 Гр), загальними гемодинамічними і токсемічними проявами (20-80 Гр) і мозковими розладами (80-100 Гр). При дозах, що перевищують або рівних 10-12 Гр на все тіло або окремі сегменти, загальне захворювання, як правило, поєднуються з ознаками місцевих уражень тканин, обмежених цим сегментом (шкіра, очі, легені, тощо).

Етіологічними факторами гострої променевої хвороби є вплив гама-нейтронного, рентгенівського і гама-, бета-випромінювання ядерних вибухів, непередбачена зміна режиму або порушення правил роботи на ядерно-енергетичних станціях або контакт з потужними гама-, бета-джерелами при їх транспортуванні чи неправильній експлуатації. Основною закономірністю гострої променевої хвороби є строга залежність частоти, характеру і термінів розвитку основних клінічних проявів від дози опромінення.

Залежно від величини поглинутої дози розрізняють 4 форми гострої променевої хвороби (табл.1).

Таблиця 1.


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 405 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)