АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Заходи боротьби і хворобами рибу небл аго по лучних господарствах

Прочитайте:
  1. Асоціація з іншими хворобами
  2. Ветеринарно-санітарні заходи при інвазійних хворобах
  3. Відстеження та заходи після взяття крові
  4. Епілепсія у дітей лікувально пед заходи
  5. Заходи боротьби з ящуром на м'ясокомбінатах і забійних пунктах
  6. Заходи боротьби з ящуром на м'ясокомбінатах і забійних пунктах
  7. Заходи боротьби з ящуром на м'ясокомбінатах і забійних пунктах
  8. Заходи боротьби з ящуром на м'ясокомбінатах і забійних пунктах
  9. Заходи боротьби з ящуром на м'ясокомбінатах і забійних пунктах

Мета і умови проведення шия гі н: Вивчити заходи боротьби з хворобами риб у неблагополучних рибницьких господарствах. Заняття проводиться в навчальній аудиторії. С туденти керуються методичним посібником.

Завдання: Керуючись посібником освоїти основні загальні заходи боротьби з хворобами риб в неблагополучних господарствах. Написати акт епізоотичного дослідження рибогосподарства.

При виявленні заразних захворювань серед риб окремий став, і руну ставів або все господарство в цілому оголошують неблагополучними щодо виявленого захворювання. Ветеринарний лікар, що обслуговує це господарство, складає акт. у якому вказує кількість захворілої риби, число і категорії неблагополучних рибгоспних ставів, клінічну і патологоанатом ічну картину захворювання. результати паразитологічного і

мікробіологічного аналізів, перелік заходів, спрямованих на ліквідацію спалаху захворювання, час проведення оздоровчих заходів і відповідальних виконавців.

Головний лікар державного районного підприємства ветеринарної медицини подає проект рішення про карантинування у держадміністрацію, щодо накладання карантину на окремі стави або все господарство. За умовами карантину ввіі риби і вивіз її в інші рибоводні господарства з метою риборозведення й акліматизації забороняються.

У неблагополучному господарстві необхідно обмежити перевезення риби. За неблагополучиям ставом або групою ставів закріплюють спеціальний рибоводний інвентар (невода, сачки, мережі, цебра, і т. п.), що повинний знаходитися під відповідальністю бригадира і використовуватися тільки при роботі в неблагополучних ставах. Після роботи весь рибоводний інвентар необхідно старанно продезінфікувати, промити і просушити.

Під час карантину використання або літування ставів провадиться за вказівкою лікаря ветеринарної медицини. На літування стави можуть бути виведені навіть через один-два роки в залежності від характеру захворювань. За цей період проводять усі необхідні роботи, пов'язані з дезінфекцією ставків і проведенням комплексу рибоводно- меліоративних робіт.

У залежності від того, яке захворювання діагностовано, застосовують медикаментозні засоби у вигляді ванн, внесення їх безпосередньо у воду ставка, басейну, із кормом, а також шляхом ін'єкцій.

У неблагополучних господарствах дуже важливо ізолювати молодь від плідників. Тому велике профілактичне значення в боротьбі з хворобами риб надасться заводському методу одержання потомства.

При цьому інкубація ікри провадиться не у водоймі, як при природному нересті, а в спеціальних апаратах. Сутність цього методу полягає в тому, що ікру коропів одержують за допомогою гіпофізарних ін'єкцій, знеклеюють і інкубують в спеціальних апаратах Вейса. де током води ікра увесь час підтримується в плавучому стані. Личинки, що виклюнулись, потрапляють у спеціальний приймач, відкіля їх розсаджують в стави. ГІри такому способі одержання потомства личинки не мають контакту з плідниками і тому тривалий час залишаються вільними від паразитів. Крім того, інвазійні і баї аго інфекційних захворювань не передаються з ікрою, і. таким чином, є можливість одержати від хворих плідників здорове потомство. Крім цього заводський метод знаходить все більше застосування тому, що дозволяє рибоводам не тільки управляти процесом одержання потомства, але і подовжувати терміни вегетаційного періоду незалежно від температу ри води, що навесні часто мішає проведенню природного нересту.

Лікувальні і профілактичні заходи проводять під керівництвом іхтіопатолога відповідно до затверджених інструкцій.

Кон і рольні ніші і анни

21. Які заходи проводяться в неблагополучному щодо хиороб риб господарстві?

22. Які обмеження можуть накладатися на неблагонолучні щодо хвороб риб господарства?

23. Які лікувально профілактичні заходи проводять в неблагополучних щодо хвороб риб господарствах?


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 560 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.008 сек.)