АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ротова щілина, ротова порожнина

Прочитайте:
  1. I. Ротова порожнина
  2. Зубы и ротовая полость
  3. ПОРОЖНИНА РОТА
  4. Ротова порожнина
  5. Ротова порожнина
  6. Ротова порожнина. Травлення в ротовій порожнині.
  7. Ротовая и глоточная фазы глотания
  8. РОТОВАЯ ПОЛОСТЬ
  9. Ротовая полость

Ротова щілина (rima oris) обмежена верхньою і нижньою губами. У товщі губ лежить коловий мяз рота і інші малі мімічні мязи. Губи вкриті зовні шкірою, зсередини слизовою оболонкою. По краю губ є вузька смужка переходової частини, яка називається червоною частиною губи. Вона відрізняється від шкіри саме цим кольором через те, що епітелій її прозорий і крізь нього просвічується червоний колір мязів. У переходовій частині немає волосся, потових і сальних залоз, які є в шкірі, крім невеликої кількості їх коло кутів рота. Від слизової оболонки переходова частина відрізняється тим, що вона завжди суха, бо на ній немає слизових залоз. Губи зєднуються по боках щілини, утворюючи кути рота.

Ротова порожнина (cavum oris) Через ротову щілину страва попадає в ротову порожнину, яка поділяється на переддверя і власне ротову порожнину.

Переддверя (vestibulum oris) являє собою вузьку вигнуту вертикальну щілину, обмежену губами і щоками зовні і альвеолярними відростками щелеп з зубами зсередини. При закритому роті переддверя сполучається з власне ротовою порожниною вузькими отворами, що є між зубами, і більшим отвором ззаду від останнього зуба, між ним і гілкою нижньої щелепи. Власне ротова порожнина обмежена згори твердим піднебінням і частиною мякого піднебіння, знизу діафрагмою рота, яка утворена двома зрослими мязами спереду і з боків зубами з альвеолярними відростками щелеп, а ззаду частиною мякого піднебіння.

Ззаду є великий отвір, що веде у глотку і називається зівом (isthmus faucium). Зів обмежений згори і з боків мяким піднебінням і знизу коренем язика. При закритому роті мало не вся його порожнина виповнена язиком, стінки її вистелені слизовою оболонкою, в товщі якої лежать численні залози малі слинні, а щілиноподібна порожнина, що не виповнена язиком, містить в собі слизьку рідину слину, виділювану як малими залозами слизової оболонки рота, так і великими слинними залозами, протоки яких відкриваються в ротову порожнину. Крім того, на межі між переддверям і власне ротовою порожниною в альвеолярних відростках щелеп містяться зуби.

Слизова оболонка, вкривши губи, переходить на альвеолярні відростки, охоплює шийку зубів і переходить на їх внутрішню поверхню, а з них на дно ротової порожнини внизу і на тверде піднебіння вгорі. Частина слизової оболонки, що покриває альвеолярні відростки, називається яснами. При переході від губ на альвеолярні відростки утворюються по середній лінії дві добре помітні складки слизової оболонки вуздечки верхньої і нижньої губи. На дні ротової порожнини під язиком на слизовій оболонці є дві підязикові складки, які утворюються підязиковими слинними залозами, що піднімають слизову оболонку. Підязикові складки йдуть, сходячись ззаду наперед і в медіальний бік, зближаються передніми кінцями і закінчуються по боках від серединної лінії, утворюючи два слинних сосочки. По середній лінії при переході слизової оболонки з дна ротової порожнини на нижню поверхню язика утворюється добре помітна складка з гострим краєм вуздечка язика.


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 749 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)