АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Демієлінізуючі захворювання нервової системи та можливості диференційованої терапії в гострому та підгострому періодах

Прочитайте:
  1. Cерцево-судинні захворювання
  2. II I . Історія теперішнього захворювання
  3. III.Історія даного захворювання.
  4. Iсторія даного захворювання
  5. Алергічні захворювання шкіри
  6. Анатомо-фізіологічні особливості системи травлення в дітей
  7. Будова нервової системи. Спинний мозок.
  8. Визначення стану системи фагоцитозу
  9. Визначення, та основні функції кровотворної системи
  10. Вкажіть типи гіперчутливості (за Кумбсом і Джелом), які мають спільні риси з аутоімунними захворюваннями?

Захворювання, одним з основних проявів яких є руйнування мієліну, відносяться до найбільш актуальних проблем клінічної медицини, переважно неврології. В останні роки спостерігається виразне збільшення числа випадків захворювань, що супроводжуються пошкодженням мієліну.

Мієлін - особливий вид клітинної мембрани, навколишнього відростки нервових клітин, в основному аксони, в центральній (ЦНС) і периферичної нервової системи (ПНС). Основні функції мієліну: харчування аксона, ізоляція і прискорення проведення нервового імпульсу, а також опорна і бар'єрна функції [1].

Серед білків мієліну виділяють так звані внутрішні (intrinsic) і зовнішні (extrinsic) білки. Перші міцно пов'язані з мембраною, проходячи крізь неї, у той час як інші, розташовані поверхнево, пов'язані слабкіше. Подібна мембрана є асиметричною за хімічним складом і електричного заряду. Її екстрацелюлярний поверхню багата вуглеводними залишками глікопротеїнів і гліколіпідів, при цьому С-кінець глікопротеїнів знаходиться на цитоплазматичній стороні мембрани, тоді як полісахаридний залишок експонований на екстрацелюлярний поверхні. Відстань між різноспрямованими гідрофільними угрупованнями ліпідів у мембрані мієліну становить 4,5-5,0 нм, у той час як відстань між сусідніми витками спіралі - 3,0-5,0 нм. Товщина мультіламеллярного освіти, сформованого виключно ліпідами, становить 1,5-3,0 нм.

Руйнування мієліну є універсальним механізмом реакції нервової тканини на пошкодження. Хвороби мієліну поділяються на дві основні групи - міелінопатіі і міелінокластіі. Міелінопатіі пов'язані з біохімічним дефектом будови мієліну, як правило, генетично обумовленим. В основі міелінокластіческіх (або демієлінізуючих) захворювань лежить руйнування нормально синтезованого мієліну під впливом різних впливів, як зовнішніх, так і внутрішніх. Підрозділ на ці дві групи досить умовно, тому що перші клінічні прояви міелінопатій можуть бути пов'язані з дією різних зовнішніх факторів, а міелінокластіі найімовірніше розвиваються у схильних осіб [1].

Патогенез РС складається з комплексу імунопатологічних і патохимических реакцій, що розвиваються в нервовій системі. Вважається, що імунні процеси індукуються антигенними структурами ЦНС і, перш за все, основним білком мієліну і глікопротеїном мієліну - макромолекулами олігодендроцити. Імунологічні зміни при РС проявляються відхиленнями клітинного та гуморального характеру. З боку клітинної реактивності визначаються: зниження вмісту цитотоксичних Т-клітин супресорів, придушення Т-клітинної відповіді на мітогени, невисокий потенціал NK-клітин і зміна продукції інтерферонів, збільшення цитотоксичності мононуклеарних клітин, зміни в системі інтерлейкінів.

Створювані при РС в білій речовині головного і спинного мозку патологічні вогнища називаються бляшками. Відмінна риса цих вогнищ - демієлінізація. Започаткували руйнування мієліну призводить до появи в ньому протеолітичних активних фрагментів, що сприяє його подальшому ушкодженню. За волокнах у вогнищі запалення і по деміелінізірованним волокнах порушено проведення нервового імпульсу, що і призводить до виникнення клінічних симптомів. Одночасно з процесом демієлінізації йде і ремієлінізації, що особливо помітно на краях активної бляшки. Але, незважаючи на появу процесу ремієлінізації вже на ранніх стадіях утворення бляшки, відновлення мієлінової оболонки відбувається недостатньо ефективно. Чим довший перебіг захворювання, тим менш виражений процес ремієлінізації, що може бути пов'язано зі зменшенням числа олигодендроцитов.

 

Еволюції бляшки властива циклічність. Повторне загострення проявляється запаленням по периферії зони гліозу, вогнище збільшується в розмірах. Поряд з цим з'являються нові вогнища, а деякі можуть регресувати. Розміри вогнищ коливаються від декількох міліметрів до декількох сантиметрів. Формуються вони навколо судин (венул). Зазвичай осередки формуються перивентрикулярної - у передніх і задніх рогів бокових шлуночків, суправентрикулярна, в мозолястому тілі. Часто вони локалізуються у стовбурі головного мозку і мозочку, шийно-грудному відділі спинного мозку, у корінцях черепних нервів, можуть розташовуватися також і в зоні входу корінців у спинний мозок. У випадку далеко зайшов процесу вогнища можуть поширюватися і на сіру речовину спинного мозку. Крім вогнищевих змін, РС притаманні і дифузні - ознаки запального процесу в оболонках, атрофія і глиоз білої речовини [10].

 

У більшості хворих РС починається у віці від 15 до 59 років. Проте все частіше повідомляють про випадки клінічного початку у дітей і дорослих старше 60 років. Серед хворих спостерігається перевага жінок.

 

У зв'язку з тим, що основною мішенню патогенних факторів є мієлін ЦНС, симптоматика РС обумовлена, перш за все, поразкою провідних шляхів головного і спинного мозку.

Клінічні прояви можна розподілити на сім основних груп. Найбільш часто відзначаються симптоми ураження пірамідного шляху. У залежності від локалізації вогнища можуть спостерігатися парапарези, рідше монопарезом і геміпарез. Верхні кінцівки, як правило, страждають рідше або залучаються до процесу на більш пізніх етапах. Парези завжди супроводжуються патологічними пірамідними знаками, підвищенням глибоких рефлексів і зниженням поверхневих черевних рефлексів. Центральні паралічі супроводжуються різними змінами тонусу - частіше спастикою, рідше гіпотонією або дистонію.

Значне місце в клінічній картині мають симптоми ураження провідників мозочка. Виявляються статична і динамічна атаксія, дисметрія, гіперметрія, асинергию, інтенціонное тремтіння і мімопопаданіе при пальценосовой і п'яткової-колінної пробах, скандували мова і макрография. У важких випадках тремтіння рук, голови і тулуба може виявлятися і в спокої, набуваючи характеру важкого гіперкінезу (тітубація). Ці форми позначаються як гіперкінетичні варіанти РС.

 

Симптоми ураження черепних нервів відзначають більш ніж у половини хворих. Найбільш часто спостерігається ураження окорухового, трійчастого, відвідного і лицьового нервів, рідше - бульбарної групи нервів. Найбільш частим симптомом ураження мозкового стовбура є окорухових порушення; виключно характерним для РС є синдром меж'ядерной офтальмоплегии, пов'язаний з вогнищами демієлінізації у волокнах медіального подовжнього пучка. Часто зустрічається горизонтальний ністагм. Характерно розвиток повторних ретробульбарний невритів. Майже постійно є збліднення скроневих половин дисків зорових нервів. Цей симптом свідчить про поразка папілломакулярного пучка.

Характерні зміни глибокої та поверхневої чутливості. Часто виникають порушення функції тазових органів.

Психічні зміни при РС включають як зниження інтелекту, так і порушення поведінки, а також депресивні прояви.

Особливої уваги вимагають так звані специфічні для РС синдроми. Більшість з них не мають самостійної діагностичної цінності, але при проведенні диференціального діагнозу є аргументом на користь демієлінізуючого характеру процесу. Найбільш поширений синдром «клінічного розщеплення», пов'язаний з поєднанням в одного хворого симптомів ураження різних провідникових систем ЦНС на різних рівнях; синдром «непостійності клінічних симптомів», що відображає залежність швидкості проведення нервового імпульсу по деміелінізірованному волокну від різних показників гомеостазу, що призводить до коливань вираженості кожного симптому (наприклад, симптом «гарячої ванни» - погіршення стану хворого при підвищенні температури тіла, що також пов'язано з уповільненням проведення імпульсу по деміелінізірованному волокну).

 

В даний час виділяють чотири основні варіанти перебігу РС.

1. Реміттірующее перебіг. Характеризується повним або неповним відновленням функцій в періоди між загостреннями і відсутністю наростання симптомів в періоди ремісій (75-85% хворих).

2. Первинно-прогредиентное перебіг. Характеризується прогресуванням захворювання з самого початку з тимчасовою стабілізацією. Серед хворих з цим типом захворювання переважають чоловіки і хворі більш старшого віку. Відзначається у 10% хворих.

3. Вдруге-прогредиентное перебіг. Спочатку реміттірующее протягом змінюється прогресом з розвитком загострень або без них і мінімальними ремісіями.

4. Прогресуючий перебіг із загостреннями. Характеризується прогресуванням з початку хвороби, на тлі якого надалі виникають загострення. Зустрічається в 6% випадків.

Діагностика заснована, перш за все, на клінічних даних та даних анамнезу, що вказують на симптоми ураження ЦНС, «розсіяні» в часі і по локалізації. Поки немає специфічного для РС тесту, за винятком своєрідного клінічного перебігу захворювання та типових патоморфологічних змін.

 

Запропоновано декілька діагностичних шкал, що мають градацію за категоріями в залежності від ймовірності встановлення і підтвердження діагнозу РС. У всіх шкалах достовірний РС може бути встановлений при повному виконанні «дисемінації в місце і час» - не менше двох вогнищ, поява яких розділено в часі періодом не менше 1 міс.

Найбільш інформативною для діагностики багатоосередкового процесу в мозку («дисемінацією в місці») є магнітно-резонансна томографія (МРТ). Висока інформативність і чутливість МРТ для виявлення вогнищ демієлінізації при РС була показана в багатьох дослідженнях, однак ці зміни не є специфічними для РС і можуть спостерігатися при інших захворюваннях нервової системи [12].

Зміни складу цереброспінальної рідини (ЦСЖ) також не є специфічними для РС. Найбільш доказовим підтвердженням наявності РС є визначення олігоклональних антитіл до білків мієліну і збільшення концентрації імуноглобуліну G в ЦСЖ в порівнянні з його вмістом у сироватці крові. Олігоклональние антитіла визначаються у хворих в 90-95% випадків. Однак олігоклональние антитіла визначаються і при інших запальних та імунологічних захворюваннях, багато з яких необхідно диференціювати з РС. І навпаки, у деяких хворих з «клінічно достовірним» РС не виявляється підвищеного вмісту імуноглобуліну G в ЦСЖ [10].


Дата добавления: 2015-09-18 | Просмотры: 762 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)