АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ПЕРЕДМОВА. Дисципліна «Судова психіатрія» має на меті оволодіння курсантами, студентами та слухачами вищого навчального закладу МВС України системою базових знань

Прочитайте:
  1. Передмова
  2. Передмова
  3. ПЕРЕДМОВА
  4. ПЕРЕДМОВА
  5. Передмова
  6. ПЕРЕДМОВА
  7. Передмова
  8. Передмова
  9. Передмова

Дисципліна «Судова психіатрія» має на меті оволодіння курсантами, студентами та слухачами вищого навчального закладу МВС України системою базових знань, вмінь та навичок, необхідних для розкриття і розуміння необхідності їх для кримінального і цивільного права. По своїй структурі програма включає декілька розділів. Перший розділ стосується організаційно-процесуальних основ судово-психіатричної експертизи. Сюди також входять такі поняття, як структура служб, регламент роботи експертів, їх права та обов'язки, а також адміністративна і кримінальна відповідальність, документація. Другий розділ програми містить у собі питання судово-психіатричної експертизи в кримінальному процесі, зокрема, експертизи обвинувачених, свідків, потерпілих, засуджених. Розглядаються загальні поняття характерні для кримінального і цивільного права - осудність, неосудність, дієздатність і недієздатність, а також загальні критерії й ознаки психічних захворювань та ін. Третій розділ розглядає особливості проведення судово-психіатричної експертизи у цивільному процесі. Наступний розділ визначає особливості функціонування нервової системи при психічних захворюваннях. Нарешті пятий розділ торкається питань більш конкретних, розглядаються питання специфічних ознак прояву окремих психічних хвороб.

За змістом дисципліна представлена, як аудиторними, так і практичними заняттями, ситуаційними завданнями, що дозволяють у достатній мері засвоїти здатність аналізувати інформацію і синтезувати на виході правильне трактування своїх дій по кримінальним і цивільним справам, при призначенні дослідження або експертизи.

Навчальна програма враховує сучасні здобутки вітчизняної та світової галузі цих наук, в повній мірі відповідає вимогам Болонського процесу.

На необхідність упровадження Болонських вимог у навчальний процес вищих навчальних закладів системи МВС України націлює Програма реформування системи освіти МВС України та Концепція розвитку системи освіти МВС України від 15.03.2006 р.

Програма була розроблена відповідно до Законів України "Про освіту", "Про вищу освіту", рішення колегії Міністерства освіти і науки України від 24 квітня 2003 р. "Про проведення педагогічного експерименту щодо запровадження кредитно-модульної системи організації навчального процесу у вищих навчальних закладах ІІІ-ІУ рівнів акредитації", наказів МОН України № 48 від 23 січня 2004 р. "Про проведення педагогічного експерименту з кредитно-модульної системи організації навчального процесу", № 812 від 20 жовтня 2004 р. "Про особливості впровадження кредитно-модульної системи організації навчального процесу", Наказу МВС України №263 від 15.03.2006 р. "Про реформування галузевої системи освіти та забезпечення ступеневої підготовки фахівців для органів внутрішніх справ", "Державної програми розвитку вищої освіти на 2005-2007 роки".

 

Змістовий модуль «СУДОВА ПСИХІАТРІЯ»
Тема 1. Структура судово-психіатричної служби України. Судово-психіатрична документація.
Тема 2. Осудність і неосудність. Формула неосудністі.  
Тема 3. Правоздатність і дієздатність. Недієздатність.  
Тема 4. Анатомо-фізіологичні особливості функцінюваня нервової системи при психічних розладах.  
Тема 5. Шизофренія. Маніакально-дипресивний психоз.  
Тема 6. Психопатія. Епілепсія. Травматичні ушкодження головного мозку.  
Тема 7. Судово-психіатрична експертиза при алкоголізмі та наркоманіі. Олігофренія.  
Тема 8. Судово-психіатрична експертиза реактивних та виключних станів.  
Тема 9. Судово-психіатрична експертиза неповнолітних.  

 



Дата добавления: 2015-10-20 | Просмотры: 400 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)