АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ПЕРЕДМОВА. Досвід викладання патологічної фізіології (патології) у фармацевтичному ВНЗ (кафедра організована в 1982 р

Прочитайте:
  1. Передмова
  2. Передмова
  3. Передмова
  4. Передмова
  5. Передмова
  6. ПЕРЕДМОВА
  7. Передмова перекладача українського видання

Досвід викладання патологічної фізіології (патології) у фармацевтичному ВНЗ (кафедра організована в 1982 р. і була першою в СНД) дозволив виявити причини, що зумовлюють труднощі у засвоєнні цієї навчальної дисципліни.

Насамперед, відсутність елементарної медичної підготовки, незнання медико-біологічної термінології, змісту понять і правильного їхнього тлумачення породжувало певні складності в сприйнятті навчального матеріалу. Крім того, в уже існуючих підручниках із патологічної фізіології, призначених для медичних ВНЗ, не був представлений у повному обсязі матеріал, необхідний майбутньому провізору (елементи морфології, основи загальної й госпітальної терапії ендокринних, нервових хвороб і т. д.).

У зв’язку з цим виникла необхідність адаптувати курс патологічної фізіології до системи фармацевтичної освіти і створити відповідну навчальну літературу. Так, були видані «Медико-біологічні поняття і визначення» з нозології, типових патологічних процесів, патології органів і систем, методичні розробки у формі запитань і відповідей для позааудиторної роботи студентів та багато ін. У 1985 р. нами за участі вчених із Ленінграда (Санкт-Петербурга) був виданий уперше в СРСР навчальний посібник до лабораторних занять із патології для студентів фармацевтичних вузів. Доповнений і перероблений посібник у 1993 р. вийшов у світ українською мовою. Колектив авторів складався з представників харківської (проф. А.І. Березнякова), московської (проф. Г.В. Порядін) і санкт-петербурзької (проф. В.В.Давидов) наукових шкіл. Однак видання посібника, а не підручника, неповною мірою вирішило проблему навчання студентів, оскільки обсяг інформаційного матеріалу був досить обмежений.

Таким чином, назріла необхідність створення підручника з патологічної фізіології для студентів фармацевтичних ВНЗ і факультетів. Підручник написаний відповідно до програми з патології, затвердженої Головним управлінням навчальними закладами і ЦМК МОЗ України (2003 р.), і має безпосереднього адресата – студента – майбутнього провізора.

За рахунок скорочення й об’єднання деяких тем, більш лаконічного їх викладення в підручник були включені принципово нові теми. Так, висвітлення типового патологічного процесу «голодування» продовжено розглядом хвороб, які викликані недостатнім харчуванням і гіповітамінозами. Описана патологічна фізіологія гострого і хронічного алкоголізму, наркоманій і токсикоманій.

Наприкінці кожної теми студентам запропоновані базисні поняття і визначення, а додаток до підручника містить основні фізіологічні константи норм людини.

Видання, яке вийшло у 2003 р. в Україні та країнах СНД є першим з підручників із патологічної фізіології для студентів, що навчаються фармації, і тому, природно, не був позбавлений недоліків. Однак ми сподіваємося, що він був дуже корисний для студентів, що вивчали нашу дисципліну. Під час написання цієї книжки були використані матеріали підручників «Патологічна фізіологія» за редакцією М.М. Зайка (1985), за редакцією А.Д. Адо і В.В. Новицького (1994), за редакцією М.М. Зайка Ю.В. Биць (1995; 2008), під загальною редакцією В.А. Фролова (1997), В.Ю. Шаніна (2005), за редакцією А.І. Березнякової (2003), за редакцією М.С. Регеди (2007, 2008, 2009) та інші.

Друге видання підручника є результатом багаторічної роботи авторів-співробітників кафедри патологічної фізіології національного фармацевтичного університету і опорної кафедри патофізіології Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького з підготовки фахівців за спеціальностями “Фармація” та “Клінічна фармація” та співробітників кафедри патофізіології Івано-Франківського національного медичного університету зазнало суттєвих змін. Зокрема у першому та другому розділах книги, які присвячені нозології і типовим патологічним процесам доповнені практичні усі глави цього видання. Разом з тим написані заново п’ята і восьма глави, які стосуються актуальних проблем медицини – патофізіології імунної системи та старіння. Доповнені також окремі глави третього розділу з патофізіології органів і систем. Це в цілому дало можливість покращити якість книги. Проте критичні зауваження й побажання, які можуть виникати у читачів будуть спрямовані лише на поліпшення змісту підручника та сприйняті авторами з вдячністю і враховані в подальшій роботі.

 



Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 488 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)