АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Принципи етіотропної профілактики і терапії.

Прочитайте:
  1. N Проведення профілактики захворювань серед породіль та новонароджених.
  2. Американські принципи лікування хронічного панкреатиту
  3. Діагностика отруєнь і принципи надання невідкладної допомоги
  4. Загальні принципи догляду за хворими
  5. Загальні принципи і методи поведінки з хворими на гострі психічні розлади
  6. Загальні принципи лікування ран
  7. Загальні принципи лікування цукрового діабету
  8. Загальні принципи терапії крововтрати.
  9. Загальні принципи устрою хірургічного відділення.
  10. ЗАГАЛЬНІ ПРИНЦИПИ ФАРМАКОКОРЕКЦІЇ ТРОМБОЗІВ І ЕМБОЛІЙ

Важливе завдання розділу патофізіології „загальна етіологія” – розробка принципів етіотропної профілактики і лікування хвороб та патологічних процесів.

Прикладами профілактичних заходів можуть служити заходи, скеровані на попередження дії на організм патогенних хімічних (зокрема канцерогенних) агентів, хвороботворних мікроорганізмів, іонізуючої радіації і інших фізичних чинників. Ці заходи реалізуються медикаментозним шляхом (з використанням радіопротекторів, гормонів, ферментів, дезинфікуючих засобів та ін.) або за допомогою немедикаментозних дій (наприклад, використання захисного одягу, ретельної стерилізації інструментарію, УФ-опромінення, що володіє бактерицидними властивостями, скринінг донорської крові на наявність збудників інфекцій, повторної дії даного агента на організм в помірній дозі з метою підвищення резистентності до нього – тренування організму, наприклад, помірною гіпоксією, охолодженням, фізичним навантаженням).

Клінічний досвід свідчить про те, що саме етіотропне лікування особливо ефективне і забезпечує повне видужання. Основні успіхи в лікуванні інфекційних хвороб зумовлені в першу чергу відкриттям антибактеріальних засобів. При цьому радикальне лікування і навіть повна ліквідація багатьох інфекційних хвороб були досягнуті майже виключно на основі знання етіологічних факторів і розробки засобів боротьби з ними при дуже приблизному і неповному уявленні про патогенез цих хвороб.

Відсутність чітких відомостей про причини багатьох інших хвороб людини (атеросклероз, гіпертонічна хвороба, злоякісні пухлини та ін.) є головною причиною того, що лікування їх поки обмежується дією лише на ту або іншу окрему ланку патологічного процесу. Це приводить в одних випадках до ліквідації найважчих анатомічних наслідків процесу (видалення пухлини, виразки шлунку, каменя жовчної протоки та ін.), в інших – до заповнення тієї або іншої ланки, що „випала” з цілісної системи організму так звана замісна гормональна терапія, трансплантація, по-третє, навпаки, до пригальмовування патологічно посиленої діяльності одного з цих елементів зниження високого артеріального тиску, гіперсекреції шлунку та ін. Однак, при всіх цих різновидах так званої патогенетичної терапії ми лише в тій чи іншій мірі впливаємо на перебіг патологічного процесу, що триває, і тому ще далекі від ідеалу. А він полягає у викорінюванні самих причин хвороби і тим самим не в лікуванні, а у виліковуванні хворого. Сказане, звичайно, не виключає того, що у ряді випадків, (при шоці, комі, так званих термінальних станах, що розвиваються по ходу хвороби), патогенетична терапія в комплексі з етіологічною - детоксикація отрути, виведення токсичних речовин, відіграє дуже важливу і навіть визначаючу роль у боротьбі з цими станами.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 562 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)