АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Загальні принципи лікування цукрового діабету

Прочитайте:
  1. I.Загальні положення
  2. А 3.5. Діагностика і лікування рефрактерної АГ
  3. Алгоритм лікування геморагічного синдрому неясного ґенезу.
  4. Альтернативні методи лікування хворих зі стійким вазо спазмом
  5. Американські принципи лікування хронічного панкреатиту
  6. Вибір стратегії лікування
  7. Використовувати орально таблетовані токолітики для підтримуючої терапії після успішного лікування передчасних пологів не рекомендується
  8. ВИМОГИ ДО РЕЗУЛЬТАТІВ ЛІКУВАННЯ
  9. Вкажіть клінічний діагноз. Яке призначите лікування (вкажіть медикаменти)? (Фолікулярний мієлоз, В12-фолієва кислота, вітамін В)
  10. Гідролікування

1. Досягнення стійкої компенсації при застосуванні інсуліну парентерально (замісна терапія); перорально (сульфамідні антидіабетики, бігуаніди та ін.); періодичне призначення ліпотропних засобів (ліпамід, метіонін) і вітамінів.

2. Нормалізація маси тіла.

3. Режим дозованих фізичних навантажень.

4. Профілактика гострих і хронічних ускладнень.

5. Дієта.

Діабет і вагітність. Ні інсулін, ні глюкагон з організму матері не проходять через плаценту. Але плід інтенсивно споживає глюкозу з крові матері, з 12-го тижня починає функціонувати інсулярний апарат, на який при діабеті у матері випадає велике навантаження внаслідок гіперглікемії. У плоду накопичуються жир і глікоген. Плід набуває ваги до 5 кг і більше, через те пологи бувають важкими як для матері, так і для дитини.

Через плаценту проходять кетонові тіла, їх споживає і використовує як енергетичний субстрат нервова система плоду. У здорової жінки кетонових тіл мало, і вони не справляють ушкоджуючої дії. У матері, хворої на діабет, концентрація кетонових тіл в крові може бути дуже висока. Надлишок кетонових тіл токсичний для плоду і може призвести до його внутрішньоутробної загибелі, формування у нього вад розвитку і каліцтв та зниження інтелекту дитини.

У жінки, хворої на цукровий діабет, у першу половину вагітності стан покращується, тому що плід забирає надлишок глюкози і кетонових тіл. У другій половині вагітності перебіг діабету різко ускладнюється під впливом діабетогенних гормонів плаценти. Після пологів перебіг цукрового діабету набуває властивого йому у даної хворої характеру.

Рівень глюкози у немовлят, особливо якщо їх маса при народженні менша за 2500 г, значно нижчий, ніж у здорових немовлят. Рівень глюкози нижче у молодшого з новонароджених близнюків.

Гіпоглікемія у новонароджених (неонатальна гіпоглікемія) розвивається протягом декількох діб або годин після народження. Гіпоглікемія зумовлена лабільністю механізмів регуляції вуглеводного обміну. У дитини в період голодування після народження зростає глікогеноліз, внаслідок чого запас глікогену в печінці зменшується. Якщо рівень глюкози в крові знижується до 1 ммоль/л і навіть нижче, ознаки гіпоклікемії стають особливо вираженими. У дитини з’являються тремор, ціаноз, збудження, інколи спазми. Неонатальна гіпоглікемія може призвести до важких віддалених наслідків: відставання в інтелектуальному розвитку, атрофії зорового нерва, зниження гостроти зору.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 566 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)