АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Основний та енергетичний обміни

Прочитайте:
  1. Кислотно-основний стан крові роль буферних систем крові та його забезпечення.
  2. Нейрон, як основний структурно-функціональний елемент нервової системи.
  3. Основний і загальний обмін речовин і енергії. Звільнення і перетворення енергії в організмі
  4. Особливості структури і функції різних відділів кровоносних судин у гемодинаміці. Основний закон гемодинаміки.

Основний обмін – кількість енергії, яка необхідна для підтримки нормальної життєдіяльності організму при мінімальних процесах обміну речовин в умовах абсолютного м’язового і психічного спокою – в положенні лежачи, натщесерце, при температурі навколишнього середовища 18 °С.

На рівень основного обміну впливають вік, стать, пори року, клімат, час доби, специфічно динамічна дія їжі, професія, рефлекторні впливи. У зв’язку з цим існують різні методи визначення основного обміну, і, якщо виявляється його порушення, намагаються знайти ланки, у яких відбулася «аварія».

Причинами порушення основного обміну можуть бути розлади нервово-ендокринної регуляції, лихоманка, голодування, інфекції, інтоксикації, авітамінози, зміни діяльності серця, розлади дихання, печінки та ін.

Механізм порушення основного обміну тісно пов’язаний з відокремленням окиснення і фосфорилювання. В експерименті порушення основного обміну можна викликати введенням тироксину, тіосечовини, мерказолілу та ін.

Енергетичний обмін – сукупність хімічних процесів в організмі, спрямованих на одержання вільної (теплової) чи зв’язаної (хімічної, макроергічної) енергії, необхідної для життєдіяльності організму.

Причинами порушення енергетичного обміну можуть бути розлади нервово-ендокринної регуляції, інфекційно-токсичні (наприклад, дифтерійний, стафілококовий токсини) та інші патогенні фактори.

Механізм порушення енергетичного обміну пов’язаний головним чином із відокремленням окиснення і фосфорилювання, що призводить до гіперпродукції вільної енергії організму і, можливо, до перегрівання. Інфекційно-токсичні фактори збільшують проникність мембран мітохондрій, сприяють виходу субстратів циклу Кребса в гідроплазму, окисненню їх ферментами гіалоплазми, збільшенню вільного окиснення, гіперпродукції АТФ і тепла. В експерименті порушення енергетичного обміну можна одержати шляхом введення 2,4-динітро-фенолу.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 413 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.012 сек.)