АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ЗАГАЛЬНІ ПРИНЦИПИ ФАРМАКОКОРЕКЦІЇ ТРОМБОЗІВ І ЕМБОЛІЙ

Прочитайте:
  1. I.Загальні положення
  2. Американські принципи лікування хронічного панкреатиту
  3. Діагностика отруєнь і принципи надання невідкладної допомоги
  4. Загальні анемії.
  5. ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ДО ПРИЙМАЛЬНОГО ВІДДІЛЕННЯ
  6. Загальні відомості
  7. Загальні відомості про діагностику захворювань
  8. Загальні відомості про з’єднання кісток
  9. Загальні відомості про скелет
  10. Загальні закономірності патогенезу спадкових захворювань

1. Етіотропний – направлений на якнайшвидше усунення (пониження ступеня патогенної дії) причинного фактора. При тромботичному, або емболічному ушкоджені артерій середнього і великого калібру найбільш ефективним в плані тромболітичної терапії є тромболізис – (довенно вводять розчини рекомбінантних тканинних активаторів плазміногену, наприклад, розчини алтелплазу та гепарину). Проводиться лікування інших захворювань, які спричиняють дані порушення.

2. Патогенетичний – ставить перед собою мету розірвати ланцюг в патогенезі даних захворювань. З цією метою використовують препарати для покращення коронарного кровопостачання, підвищення резервів його компенсації та усунення ішемії міокарду (серцеві глікозиди, ангіотензивні препарати, антиаритмічні середники, діуретики). Проводять попередження тромбоемболічних ускладнень за допомогою антиагрегантів (ацетилсаліцилова кислота, ацетилсаліцилова кислота/магнію гідроксид, клопідогрел). Призначають антикоагулянти (аценокумарол, варфарін). Проводять міроприємства по “розвантаженню” організму (пункція черевної порожнини і евакуація асцитичної рідини). У випадку газової емболії застосовують лікувальну рекомпресію (створюють умови для розчинення газових бульбашок і виведення надлишкових газів через легені).

3. Симптоматичний – направлений на усунення (або полегшення) ”вторинних” страждань і наслідків, що викликані патологією.

 

VI. МАТЕРІАЛИ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ

А. Завдання для самоконтролю:

Завдання Вказівки до завдання
Відтворити у вигляді схеми патогенез усіх видів ішемії  
Подати у вигляді схеми патогенез тромбоемболії ворітної вени  
Перерахувати біологічно активні речовини, що відповідають за розвиток різних фаз збільшення судинної проникності, місце і механізм їхньої дії Вказати ранню та пізню фази

Б. Задачі для самоконтролю:

Задача 1. Під час проходження медкомісії у призовника віком 18 років виявлено ваду серця (незрощення міжшлуночкової перегородки).

  • Ризик виникнення якої емболії може бути в юнака?

 

Задача 2. Під час проведення навчання на полігоні, внаслідок дії вибухової ударної хвилі, було госпіталізовано солдата із кровотечею з носа, вух та підозрою на травму легень. Черговим лікарем медсанчастини був поставлений попередній діагноз – eмболія.

  • Про яку емболію йдеться?

Задача 3. Під час експериментального моделювання тромбозу виявлено, що в ділянці порушення кровообігу, нижче місця утворення тромбу, кровоплин сповільнений, мікросудини звужені, внутрішньосудинний тиск знижений.

  • Тромбоз якої судини (артеріальної чи венозної) було змодельовано в експерименті?

 

Задача 4. У хворої періодично з’являються відчуття заніміння, поколювання, біль у нижніх кінцівках, блідість та зниження температури шкірних покривів кінцівок, послаблення пульсації артерій ступні.

  • Про який розлад місцевого кровообігу свідчать ці ознаки?

Задача 5. Через 15 хвилин після декомпресії у водолаза, який працював на глибині 15 м, з’явились ознаки кесонної хвороби: свербіж, болі в суглобах та м'язах, запаморочення, нудота, загальна слабість.

  • Які заходи необхідно провести для усунення даних порушень?

Задача 6. Хворому із закритим переломом плечової кістки наклали гіпсову пов'язку, після чого на наступний день у пацієнта з'явилися припухлість, синюшність і похолодання кисті травмованої руки.

  • Чим зумовлене похолодання кисті травмованої руки?

 

Задача 5. У хворого на фоні атеросклеротичного ураження судин нижніх кінцівок відзначено місцеве зниження температури шкіри та її блідість, послаблення пульсації артерії ступні, появу болю при ходьбі.

  • Яке порушення периферичного кровообігу виникло у хворого?

 

Задача 8. Хворому з приводу асциту проведено пункцію черевної порожнини і одномоментно евакуйовано близько 7 літрів рідини. Після проведеної маніпуляції пацієнт втратив свідомість. Даний стан був розцінений як прояв недостатнього кровопостачання головного мозку.

  • Поясніть причину втрати свідомості хворим.

Задача 9. У пасажирів літака, в якому частково порушилась герметизація, різко погіршився стан. З’явився біль у вухах, лобних пазухах, метеоризм, кровотеча з носа.

  • Яке порушення периферичного кровообігу зумовило цей тяжкий стан?

 

Задача 10. Жінка 47 років із невралгією трійчастого нерва скаржиться на періодичне почервоніння правої половини обличчя та шиї, відчуття припливу тепла та підвищену чутливість шкіри.

  • Розвитком якого виду артеріальної гіперемії можна пояснити ці явища?

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 736 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)