АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

І. Актуальність теми. Гарячка – типовий патологічний процес, що характеризується тимчасовою активною перебудовою терморегуляції і підвищенням температури тіла у відповідь на

Прочитайте:
  1. I. Актуальність теми.
  2. Актуальність
  3. Актуальність теми
  4. Актуальність теми
  5. Актуальність теми
  6. Актуальність теми.
  7. Актуальність теми.
  8. І. Актуальність теми

Гарячка – типовий патологічний процес, що характеризується тимчасовою активною перебудовою терморегуляції і підвищенням температури тіла у відповідь на потрапляння пірогенних речовин. Як будь-який типовий патологічний процес, гарячка складається з захисно-пристосувальних реакцій і явищ пошкодження.

Гарячка не виступає як самостійне захворювання, окрема нозологічна одиниця, вона є однією з найбільш характерних ознак переважної більшості інфекційних захворювань. Для багатьох соматичних захворювань гарячка є неспецифічною ознакою.

Гарячка сформувалась еволюційно, передусім як відповідь макроорганізму на проникнення в нього мікроорганізмів та їх токсинів, але існує велика група неінфекційних гарячок.

У ряді випадків гарячка, її характер, тип температурної кривої набувають діагностичного значення.

З клінічної точки зору необхідно диференціювати гарячку з іншими формами патологій, основною ознакою яких є підвищення температури тіла. До таких гарячкоподібних станів належать екзогенні та ендогенні гіпертермії, що відрізняються від гарячки і етіологією, і патогенезом, і наслідками.

Цілий ряд лікарських препаратів можуть спричинити і гарячку і гіпертермію. В певних випадках це явище використовують з лікувальною метою (піротерапія).

Знання причин, механізмів розвитку, клінічних проявів і біологічного значення гарячкової реакції необхідно для правильного проведення етіотропного, патогенетичного та симптоматичного лікування захворювань, що супроводжуються лихоманкою.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 490 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)