АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Структурно-логічна схема №1. ПАТОГЕНЕЗ ЗАПАЛЕННЯ

Прочитайте:
  1. V.Этиология и патогенез.
  2. XII. Этиология и патогенез
  3. Адаптація і компенсація в патогенезі.
  4. Ангины: 1) определение, этиология и патогенез 2) классификация 3) патологическая анатомия и дифференциальная диагностика различных форм 4) местные осложнения 5) общие осложнения
  5. Анемії: класифікація, етіологія, патогенез, їх характеристика.
  6. Аппаратурная схема производства и спецификация оборудования.
  7. Аппендицит: 1) этиология и патогенез 2) классификация 3) патоморфология различных форм острого аппендицита 4) патоморфология хронического аппендицита 5) осложнения
  8. БАНАЛЬНЕ І СПЕЦИФІЧНЕ ЗАПАЛЕННЯ
  9. Біологічно активні речовини – медіатори (модулятори) запалення
  10. Болезнь Паркинсона, патогенез, клиника, принципы лечения. Другие проявления гипокинетически-гипертонических нарушений.



Загальні принципи протизапальної терапії

1. Етіотропна терапія – спрямована на припинення дії патогенетичного фактору, що зумовив розвиток запального процесу. Наприклад, для знищення інфекційних флогогенних факторів застосовують антибактеріальні (антибіотики, сульфаніламіди), протигрибкові та ін. препарати.

2. Патогенетична терапія – спрямована на розрив основних ланок патогенезу. Оскільки основною ланкою в патогенезі запального процесу є виділення медіаторів, то найбільш ефективним є застосування антагоністів медіаторів. З цією метою широко використовують антигістамінні препарати, антиоксиданти, мембраностабілізатори, активатори фагоцитозу, проліферації клітин та інші фармакологічні засоби.

3. Симптоматична терапія – ліквідація функціональних порушень, що виникають при запаленні. Це досягається застосуванням знеболюючих, судинозвужуючих, антипіретичних препаратів.

4. Саногенетична терапія – застосовується з метою активації захисних, компенсаторних, репаративних та інших адаптативних процесів у тканинах, органах при пошкодженні та змінах в організмі, які викликані флогогенним фактором. З цією метою застосовують вітаміни, імуностимулятори, імуномодулятори та ін.

 

VI. Матеріали для самоконтролю

А. Завдання для самоконтролю:

Завдання Вказівки до завдання
  Назвати причини і механізми альтерації Дати визначення первинної та вторинної альтерації. Вказати фактори, що викликають вторинну альтерацію
  Назвати медіатори запалення Вказати значення їх в патогенезі запалення
  Описати судинну реакцію при запаленні Назвати механізми розвитку артеріальної гіперемії при запаленні. Назвати біологічно активні речовини, що викликають артеріальну гіперемію у вогнищі запалення
  Дати характеристику крайовому стоянню лейкоцитів Пояснити механізм

Б. Задачі для самоконтролю:

Задача 1. Підліток звернувся до стоматолога із скаргами на хейліт (запалення червоної кайми губ). При огляді виявлено: значний набряк та застійну гіперемію губ з утворенням на ній кірок, тріщин. Крім відповідного терапевтичного лікування призначено і мазь гідрокортизону.

  • Як впливає даний препарат на групу похідних арахідонової кислоти?

 

Задача 2. У хворого на другу добу після розвитку гострого запалення колінного суглобу спостерігається збільшення його в розмірі, припухлість і почервоніння. Присутні скарги на біль та неможливість ходити.

  • Назвіть стадію запального процесу.

 

Задача 3. Людину 30 років вкусила бджола. На місці укусу визначається набряк, гіперемія, біль, підвищення температури.

  • Яка біологічно активна речовина є основним медіатором болю?

 

Задача 4. Чоловік, 60 років, звернувся до стоматолога із скаргами на обмеженість рухів та біль у нижньощелеповому суглобі при жуванні їжі, розмові. Діагностовано артрит нижньощелепового суглобу. Крім відповідного терапевтичного лікування призначений і електрофорез із гідрокортизоном.

  • Що становить суть фармакодинамічної дії гідрокортизону?

Задача 5. У чоловіка 30 років, через 10 днів після незначного термічного опіку кисті правої руки, в ділянці травми спостерігається загоєння.

  • Які клітини відіграють вирішальну роль в цій стадії запального процесу?

 

Задача 6. Чоловік 25 років помилково випив 1% розчин оцтової кислоти. Його госпіталізували до лікарні, де надали відповідну допомогу.

  • Як називається запалення, якщо запальний процес розвивається на слизовій шлунку?

 

Задача 7. Дівчина 14 років, через 3 дні після проведення у салоні процедури пірсингу, звернулася до хірурга зі скаргами на припухлість, почервоніння та болі пульсуючого характеру в ділянці пупка.

  • Поясніть механізм виникнення специфічного характеру болю.

 

Задача 8. Жінка 33 років зі скаргами на фурункульоз звернулася за консультацією до дерматолога. Хворіє на цукровий діабет.

  • Яким найімовірніше є перебіг запального процесу стосовно реактивності організму?

 

Задача 9. Хворий звернувся до стоматолога зі скаргами на нічні болі пульсуючого характеру в ділянці нижньої щелепи. Діагностовано пульпіт.

  • Який тип запалення є характерним для даного процесу?

 

Задача10. У жінки-хіміка, внаслідок необережності, на руку потрапив розчин сірчаної кислоти, через декілька годин після опіку в ділянці гіперемії та набряку шкіри з’явилось вогнище некрозу.

  • Який головний механізм забезпечує посилення руйнівних явищ в осередку запалення?

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 480 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)