АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

І. Актуальність теми. На сьогоднішній день відомо, що механізми розвитку багатьох патологічних процесів, викликаних дією фізичних

Прочитайте:
  1. I. Актуальність теми.
  2. Актуальність
  3. Актуальність теми
  4. Актуальність теми
  5. Актуальність теми
  6. Актуальність теми.
  7. Актуальність теми.
  8. І. Актуальність теми

На сьогоднішній день відомо, що механізми розвитку багатьох патологічних процесів, викликаних дією фізичних, біологічних та інших факторів тісно пов‘язані з функціональними чи структурними змінами на рівні клітини. Ушкодження (альтерація) клітини – це зміна її структури, що супроводжується порушенням життєдіяльності. З пошкодженням клітин безпосередньо пов‘язані порушення на більш високих рівнях біологічної організації: тканин, органів і організму в цілому. Являючись відображенням власне патологічної сторони хвороби, пошкодження клітин в той же час складається з захисно-пристосувальних реакцій, спрямованих на ліквідацію як власне патогенного фактора, так і наслідків його хвороботворної дії.

Інтенсивний розвиток морфологічних, функціональних і біологічних методів дослідження дозволив розкрити основні механізми і закономірності процесу пошкодження клітини на субклітинному і молекулярному рівнях і на основі цього проникнути в суть патогенезу багатьох захворювань. Це і визначає значимість даної теми в курсі вивчення загальної патології.

Пізнання загально патологічних процесів звичайно починають з вивчення структурних основ пошкодження, оскільки будь-яке проникнення хвороботворного агента в організм передбачає пошкодження клітин, органів і тканин.

Вивчення пошкодження клітини в сучасній медицині відіграє особливе значення тому, що будь який патологічний процес супроводжується ушкодженням клітин. Розуміння багатьох механізмів молекулярної патології стає можливим лише за умов вивчення їх місця та значення з позиції патології клітини і міжклітинних взаємодій.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 436 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)