АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Адаптація і компенсація в патогенезі.

Прочитайте:
  1. Компенсація на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів
  2. Компенсація на транспортне обслуговування інвалідів
  3. Місцеві і загальні явища в патогенезі.
  4. Основна ланка в патогенезі.
  5. Причинно-наслідкові відносини в патогенезі.
  6. Роль етіологічного фактору в патогенезі.
  7. Специфічні і неспецифічні ланки в патогенезі.
  8. Этиологиясы мен патогенезі.

Патогенез всіх хвороб і патологічних процесів закономірно включає як патогенні, так і адаптаційні, компенсаторні (захисні, репаративні) реакції і процеси.

Адаптація – це пристосування організму і його структур до мінливих умов зовнішнього середовища. Адаптація забезпечує збереження гомеостазу і попереджає пошкодження в умовах дії чинників навколишнього середовища.

Компенсація – це стан, який розвивається як результат реалізації компенсаторних реакцій і процесів, направлених на відновлення порушеного гомеостазу внаслідок дії патогенних чинників. Компенсація ліквідовує наслідки пошкодження. Компенсаторні процеси виникають при тривалій дії патогенного фактора і характеризуються розвитком гіпертрофії органу, включенням резервних клітин, репаративною регенерацією (прискорене утворення еритроцитів, лейкоцитів; новоутворення міофібрил і мітохондрій в кардіоміоцитах), посиленням функції парного органу (нирки, легені) або органу і системи, суміжної по функції (печінки і сечовидільної системи).

Основу адаптації і компенсації складають одні і ті ж механізми, які називають захисно-пристосувальними, або захисно-компенсаторними. Відмінність між цими поняттями полягає в тому, що адаптація виникає при збільшенні інтенсивності дії звичайних чинників зовнішнього середовища. Пошкодження ще не відбулося, а показники гомеостазу перебувають на крайніх межах норми. Компенсація ж розвивається при дії патогенних чинників, коли відбувається пошкодження, а показники гомеостазу виходять за крайні межі норми.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 956 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)