АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Місцеві і загальні явища в патогенезі.

Прочитайте:
  1. I.Загальні положення
  2. Адаптація і компенсація в патогенезі.
  3. ДЕЯКI ЯВИЩА ПІДСВIДОМОГО
  4. Загальні анемії.
  5. ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ДО ПРИЙМАЛЬНОГО ВІДДІЛЕННЯ
  6. Загальні відомості
  7. Загальні відомості про діагностику захворювань
  8. Загальні відомості про з’єднання кісток
  9. Загальні відомості про скелет
  10. Загальні закономірності патогенезу спадкових захворювань

Патогенез хвороб і патологічних процесів включає комплекс тісно взаємопов’язаних місцевих і загальних (системних) ланок. Значимість цих двох категорій патогенетичних ланок, як правило, різна і часто змінюється за ходом формування хвороби.

Наприклад, на початкових етапах патогенезу запалення важливе значення мають місцеві механізми. В той же час у міру прогресування і, особливо, при розвитку недостатності функцій певних органів, загальні ланки патогенезу починають відігравати домінуючу роль у порушенні життєдіяльності організму.

На відміну від цього, механізм розвитку, наприклад, більшості ендокринопатій вже на ранніх стадіях їх розвитку включає системні, генералізовані патогенетичні ланки. Прикладом може бути гіперкортицизм, що супроводжується надмірним виділенням в кров глюко-, мінералокортикоїдів та андрогенних стероїдів. При цій хворобі розвиваються як локальні зміни у тканині кори наднирників, що мають свої характерні патогенетичні ланки (які приводять до гіперпродукції гормонів, гіперплазії і гіпертрофії структурних елементів наднирників та інших змін), так і загальні. Останні пов’язані з ефектами надлишку кортикостероїдів. До них відносять патогенетичні ланки артеріальної гіпертензії, гіперглікемії, імунодепресії, дисбалансу іонів в крові і тканинах, кардіопатії та ін.

Взаємозалежність загальних і місцевих механізмів розвитку хвороб і патологічних станів виявляється також і тим, що регіональні (тканинні або органні) патологічні процеси можуть виникати на фоні системної патології, і навпаки. Прикладом першої ситуації можуть бути місцеві патологічні процеси (наприклад, пухлини або запалення в окремих тканинах і органах при імунодефіциті); прикладом другої – формування недостатності імунної системи організму внаслідок пухлинного росту.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 593 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)